Trillion: God of Destruction

by Παναγιώτης Τριάντης on 30 Απριλίου 2016

Οι ιαπωνικοί τίτλοι, που κάνουν την εμφάνιση τους στην ευρωπαϊκή αγορά τα τελευταία χρόνια είναι όλο και περισσότεροι φέρνοντας μας έναν... νέο αέρα που δεν είχαμε συνηθίσει, εκτός από μεγάλους τίτλους από σειρές, όπως αυτές των Final Fantasy και Pokemon. Με τη μεγάλη έλευση των τίτλων αυτών έφτασε στα χέρια μας και το Trillion: God of Destruction, ένας τίτλος που κυκλοφορεί αποκλειστικά για το PS Vita και έρχεται να εμπλουτίσει την περιορισμένη του βιβλιοθήκη.

1

Το Trillion: God of Destruction ξεκινά με μια αναδρομή στο παρελθόν, παρουσιάζοντας μας τη δομή του σύμπαντος όπου διαδραματίζεται ο τίτλος. Το σύμπαν λοιπόν αποτελείται από τρεις κόσμους: Τον Παράδεισο, ο οποίος κυβερνάται από τον Θεό, κάνοντάς τον πιο σπουδαίο από τους υπόλοιπους κόσμους, τον Human World και τον Underworld. Κάτι σας θυμίζει ε; Λογικό. Η ιστορία του τίτλου τοποθετείται στον... “Κάτω Κόσμο”, τον οποίο αρχικά κυβερνούσε ο Satan, ο πρώτος Great Overlord, πριν μία μεγάλη καταστροφή που είχε προκληθεί. Πίσω στο σήμερα, τον Κάτω Κόσμο πλέον κυβερνά ο τρίτος Great Overlord που φέρει το όνομα Zeabolos, ο οποίος ενημερώνεται εκτάκτως για μία επίθεση στις Πύλες της Κολάσεως. Με τους Overlords που προστατεύουν τις Πύλες να απουσιάζουν, ο Astaroth, ο αδερφός του Zeabolos, αποφασίζει να αντιμετωπίσει την απειλή. Με έναν προτζέκτορα που έχει φτάσει στις Πύλες, οι ήρωες αναγνωρίζουν τον εχθρό ως τον Θεό της Καταστροφής. Δίχως νέα του Astaroth, ο Zeabolos αποφασίζει να κινηθεί προς τις πύλες όπου θα βρει τον αδερφό του νικημένο από τον εχθρό. Σε αυτό το σημείο ο Zeabolos αποφασίζει να πολεμήσει τον God of Destruction χωρίς όμως αποτέλεσμα. Στις τελευταίες στιγμές της ζωής του, ο Zeabolos ακούει μία άγνωστη φωνή, η οποία και εκπληρώνει την επιθυμία του ήρωα να επιζήσει προκειμένου να νικήσει τον Θεό της Καταστροφής με αντίτιμο την ψυχή του. Με το συμβόλαιο να έχει σφραγιστεί, ο Great Overlord επιστρέφει στη ζωή. Εκεί βρίσκει την Faust, τη γυναίκα που έκανε το συμβόλαιο μαζί του, η οποία και ενημερώνει τον ίδιο για τον εχθρό, ο οποίος ονομάζεται Trillion, ενώ την εμφάνιση τους κάνουν και οι Overlords που απουσίαζαν νωρίτερα. Δίχως να είναι ικανός να πολεμήσει ο Zeabolos, η Faust δημιούργησε ένα δαχτυλίδι με το οποίο έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει τις δυνάμεις του σε ένα άλλο άτομο. Σε αυτό το σημείο έρχονται και δένουν οι Overlords οι οποίες εντελώς τυχαία είναι τα... “γνωστά” ιαπωνικά κορίτσια που πρωταγωνιστούν σε αντίστοιχους τίτλους, με όποια καταφέρει να νικήσει τον Trillion να παίρνει τη θέση του Zeabolos ως Great Overlord. Έτσι, ο παίκτης αναλαμβάνει την εκπαίδευση ενός Overlord προκειμένου να βγει στο πεδίο της μάχης όταν ο Trillion ξυπνήσει για την επόμενη του επίθεση.

Η εκπαίδευση του Overlord πραγματοποιείται με διάφορους τρόπους. Αρχικά, ο χρόνος που έχει ο παίκτης για να εκπαιδεύσει την ηρωίδα που επέλεξε χωρίζεται σε Cycles και Days με κάθε “κύκλο” να αποτελείται από 7 ημέρες. Από εκεί και πέρα δίνονται διάφορες δραστηριότητες που μπορεί να πραγματοποιήσει ο Zeabolos μαζί με την Overlord κάνοντας τους πιο δυνατούς. Τα στατιστικά της Overlord χωρίζονται στα “γνωστά άγνωστα” στατιστικά των RPG, δηλαδή HP για τη ζωή, MP για το Mana κ.ο.κ., ενώ το experience που συλλέγει χωρίζεται σε έξι κατηγορίες: Aura, Mana, Spell, Reflex, Charm και Taste. Τέλος, δεν λείπουν τα αντικείμενα, με τα οποία μπορεί να εξοπλιστεί ο ήρωας και τα Passive και Active skills που μπορεί να μάθει ο κάθε χαρακτήρας. Και κάπου εδώ ξεκινά το πρόβλημα της πολυπλοκότητας του τίτλου. Για να αναβαθμιστεί ένα stat ή να “μάθει” ο χαρακτήρας κάποιο νέο skill χρειάζονται διάφοροι συνδυασμοί αυτών των έξι τύπων experience, ανάλογα με τον τύπο αναβάθμισης, και αρκετά συχνά θα βρεθείτε στην αμήχανη θέση να μην έχετε αρκετούς πόντους εμπειρίας ακόμα και αν έχετε ξοδέψει σχεδόν όλες σας τις μέρες στην εκπαίδευση.

Ας γυρίσουμε όμως στο τι μπορεί να κάνει ο παίκτης κατά την διάρκεια προετοιμασίας της Overlord, πριν τη μεγάλη μάχη. Η πρώτη επιλογή είναι το Training, όπου οι ήρωες πραγματοποιούν μία από τις 6 προπονήσεις που δίνονται προκειμένου να αυξήσουν το experience, με κάθε προπόνηση να δίνει αρκετά παραπάνω EXP σε έναν συγκεκριμένο τύπο, όπως για παράδειγμα το Fury Impact που αυξάνει κατά πολύ το Aura. Τα αποτελέσματα κάθε άσκησης μπορεί να είναι διαφορετικά βαθμολογώντας τα από Poor μέχρι Excellent, δίνοντας λιγότερους ή περισσότερους πόντους εμπειρίας. Το αρνητικό των εκπαιδεύσεων είναι πως περιμέναμε κάποιου είδους mini game, ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που χρειάζεται είναι να πατηθεί ένα πλήκτρο επανειλημμένες φορές μέχρι να εμφανιστεί το αποτέλεσμα ή να παρακαμφθεί εντελώς η συγκεκριμένη διαδικασία κάνοντας το κάπως... βαρετό. Τέλος, κάθε φορά που εκπαιδεύουμε την Overlord μας ανεβαίνει το Fatigue, το οποίο δείχνει πόσο κουρασμένος είναι ο χαρακτήρας με την πιθανότητα να προκληθούν πληγές και να μην μπορεί να πραγματοποιήσει κάποια άλλη προπόνηση για ορισμένες μέρες.

Πριν προχωρήσουμε παρακάτω, αξίζει να σημειώσουμε πως εκτός από το Fatigue και τις κατηγορίες των EXP, υπάρχουν και τα Affection Points. Οι πόντοι αυτοί είναι ιδιαίτερα σημαντικοί στις μάχες καθώς πριν χρησιμοποιηθεί το HP και το MP χρησιμοποιούνται αυτοί. Για να έρθετε λοιπόν πιο κοντά με την Overlord, που έχετε επιλέξει θα πρέπει να της κάνετε δώρα ή να σπαταλήσετε μέρες μαζί της. Το σύστημα αυτό δεν είναι άγνωστο με τους ιαπωνικούς τίτλους να επενδύουν στο ρομάντζο μεταξύ των χαρακτήρων. Στη συνέχεια λοιπόν έχουμε την επιλογή Rest, όπου ο παίκτης μπορεί να επιλέξει διάφορες δραστηριότητες όπως το Sleep προκειμένου να μειωθεί το fatigue, το Interact προκειμένου να έρθει ο Zeabolos πιο κοντά με την Overlord και να αυξήσει τα Affection Points, το Order όπου μπορεί να συλλέξει χρήματα και το Underworld Prize όπου μπορεί να εξαργυρώσει τα tokens που δίνονται στο τέλος κάθε ημέρας για να λάβει διάφορα δώρα. Τα δώρα αυτά μπορεί να τα δώσει στην Overlord προκειμένου να έρθουν πιο κοντά, με τις αντιδράσεις ανάλογα με αυτά να ποικίλουν. Κάθε αλληλεπίδραση “κοστίζει” μία μέρα εκτός από την εξαργύρωση των tokens στο Underworld Prize.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα των προπονήσεων, ο παίκτης μπορεί να λάβει μετάλλια για τις καλές του επιδόσεις. Με αυτά τα μετάλλια μπορεί να μπει στο Valley of Swords που αποτελεί ένα μικρό dungeon για να προπονηθεί. Κάπου εδώ βλέπουμε και το σύστημα μάχης του τίτλου, το οποίο είναι dual-turn basis που σημαίνει πως κάθε φορά που κινείται ο χαρακτήρας κινείται και ο εχθρός. Ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει διάφορα φίλτρα, προκειμένου να αυξήσει ορισμένα στατιστικά όσο βρίσκεται στη μάχη, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα της αποχώρησης. Η περιοχή στην οποία μπορεί να κινηθεί ο παίκτης χωρίζεται σε τετράγωνα κάνοντας την περιήγηση πολύ συγκεκριμένη θυμίζοντας μας αρκετά τη σειρά Pokemon Mystery Dungeon. Μέσα από αυτά τα dungeons ο παίκτης μπορεί να βρει διάφορα αντικείμενα, να συλλέξει χρήματα αλλά και να λάβει πόντους εμπειρίας ανάλογα με τους εχθρούς που έχει σκοτώσει. Το αρνητικό των dungeon είναι πως είναι πραγματικά μικρά, ενώ υπάρχει περιορισμός κινήσεων αναγκάζοντας τον παίκτη να ολοκληρώσει την περιήγηση του χωρίς να έχει ανακαλύψει όλα τα δωμάτια.

Εκτός αυτών, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης μπορούν να ενεργοποιηθούν διάφορα events μέσα από τα οποία ο παίκτης μπορεί να μειώσει ή να αυξήσει το fatigue του ανάλογα με τις επιλογές που κάνει, να αυξήσει τα Affection Points και να λάβει πόντους εμπειρίας. Αυτό είναι αρκετά θετικό καθώς έχουμε επιπλέον ιστορία ανάμεσα στους χαρακτήρες, ωστόσο η ποικιλία των events αυτών να είναι μικρή με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνονται.

Στο τέλος κάθε κύκλου, η Overlord έρχεται αντιμέτωπη με τον Mokujin, έναν προσομοιωτή του Trillion προκειμένου να προετοιμαστεί για τη μάχη που έπεται. Όταν περάσουν όλοι οι κύκλοι προετοιμασίας, ο παίκτης αντιμετωπίζει επιτέλους τον Trillion. Με το boss να χάνει ζωή απελπιστικά αργά, σύντομα καταλαβαίνει κανείς πως δεν υπάρχει επιλογή πέρα από το να πεθάνει η Overlord. Εκτός βέβαια, εάν ο παίκτης αποφασίσει να κάνει retreat ή ο Trillion περνάει τη γραμμή άμυνας, που θα έχει ως αποτέλεσμα λίγους κύκλους παραπάνω προετοιμασίας, ωστόσο πολλές φορές θα δείτε την Overlord να αρνείται να υποχωρήσει από το πεδίο της μάχης. Με το τέλος της μάχης και την απώλεια της Overlord δίνονται στον παίκτη ορισμένες επιλογές για το πώς θα χρησιμοποιηθεί η δύναμη που της έχει απομείνει. Οι επιλογές είναι πέντε, και ανάλογα με τη στρατηγική που προτιμά να ακολουθήσει ο παίκτης, επιλέγει μία από αυτές.

Με την ιστορία του τίτλου να προχωρά μόνο όταν κάποια Overlord πεθάνει, μπορεί να πει κανείς πως η όποια πρόοδος που κάνει ο παίκτης είναι μάταια, αφού ένα πολύ μικρό ποσοστό των πόντων εμπειρίας επιστρέφεται στην επόμενη Overlord, ενώ η ζημιά που δέχεται ο Trillion είναι ελάχιστη. Καθώς λιγοστεύουν οι Overlords και προχωρά ο Trillion προς το κάστρο, σύντομα θα εμφανιστεί η οθόνη του Game Over και αυτό επειδή πολύ απλά δεν είναι δυνατό να νικηθεί ο Trillion με το πρώτο playthrough με αρκετό από το experience του προηγούμενου playthrough να μεταφέρεται στο Clear Data. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το παιχνίδι να αποτελεί ένα αργό και ατελείωτο farm για πόντους εμπειρίας καθώς κάθε playthrough μπορεί να κρατήσει αρκετές ώρες και σύντομα θα κουράσει αφήνοντας μια πικρή γεύση.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Idea Factory για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Trillion: God of Destruction

Author

Παναγιώτης Τριάντης

Developer

Compile Heart
Idea Factory

Publisher

Idea Factory

Πλατφόρμες

PS Vita

Tested on

PS Vita

Κυκλοφορία

1 Απριλίου 2016

Είδος

RPG

PEGI

16

Θετικά

+ Πολλές ώρες gameplay για όποιον αποφασίσει να νικήσει τον Trillion
+ Κλασικοί ιαπωνικοί χαρακτήρες
+ Δυνατότητα παράκαμψης των ανούσιων διαλόγων

Αρνητικά

- Ανούσιοι διάλογοι
- Μικρά και περιορισμένα dungeons
- Κουραστικό και βαρετό training

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
4.0
Συνοψίζοντας

Το Trillion: God of Destruction δεν καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον του μέσου παίκτη, παρά την πλούσια ιστορία του. Οι διάλογοι είναι ιδιαίτερα μεγάλοι και κουραστικοί χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, η όλη διαδικασία εκπαίδευσης της Overlord θα μπορούσε να είναι πολύ πιο διασκεδαστική, ίσως με τη χρήση της touch screen και του touchpad του PS Vita, ωστόσο το μόνο που καταφέρνει είναι να γίνεται επαναλαμβανόμενη και κουραστική. Επιπλέον, οι μάχες ενάντια στο τελικό boss μπορεί να φανούν ανούσιες σε κάποιο βαθμό, ειδικότερα αφού η ζημιά από κάθε playthrough δεν μεταφέρεται στο επόμενο κάτι που δεν ενθαρρύνει και τόσο τον παίκτη να συνεχίσει να ασχολείται με τον τίτλο.

Γενικότερα το Trillion: God of Destruction είναι ένα μεγάλο “ναι μεν, αλλά” και αν κάποιος δεν είναι λάτρης των ιαπωνικών τίτλων γενικότερα, θα ήταν καλό να το αποφύγει.

4.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1