Trover Saves the Universe

Ετοιμάσου για μια νέα περιπέτεια Morty. Συγνώμη, Trover! Τι λέω;!
by Αντώνης Κοντοδήμας on 10 Ιουλίου 2019

Οι φράσεις "ταξίδι στο χωροχρόνο, παράξενοι εξωγήινοι, ακραία αστεία, καυστικό χιούμορ" χαρακτηρίζουν τον Justin Roiland. O συνδημιουργός και φωνή των Rick και Morty κυκλοφορεί το δεύτερό του παιχνίδι για PC, PlayStation 4 και PlayStation VR με την ομάδα ανάπτυξής του, τη Squanch Games. Ο λόγος για το Trover Saves the Universe, μια νέα αφηγηματική περιπέτεια από τον ιδιοφυή κωμικό Justin Roiland.

Το Trover Saves the Universe είναι ένα platform παιχνίδι περιπέτειας με αφηγηματικό χαρακτήρα και είναι γεμάτο ευτράπελα, βωμολοχίες και όλα τα ωραία πράγματα για τα οποία ο δημιουργός του είναι γνωστός. Το παιχνίδι του Roiland δεν τηρεί τυπικότητες που έχουμε συνηθίσει σε videogames. Το σενάριο και όλο το παιχνίδι μοιάζει σαν ένα πολύ μεγάλο επεισόδιο Rick and Morty· οι παραλληλισμοί και τα κοινά στοιχεία με τη σειρά δυστυχώς ή ευτυχώς βρίσκονται παντού.

Το παιχνίδι ξεκινάει με τον κακό της υπόθεσης, τον Glorkon, ο οποίος τοποθετώντας τους δύο σκύλους ενός εκ των πρωταγωνιστών στη θέση των ματιών του, έχει την απόλυτη δύναμη και, φυσικά, έχει στόχο την καταστροφή του σύμπαντος. Εμείς έχουμε τον ρόλο ενός εξωγήινου Chairopean, μια φυλή η οποία μετακινείται με την πολυθρόνα της, από την οποία δεν σηκώνεται ποτέ, και παρακολουθεί μανιωδώς τηλεόραση. Θυμίζει κάτι; Ο Chairopean παρακολουθεί μια σαπουνόπερα όταν την πόρτα του χτυπάει ο Trover, ένας εξωγήινος που για μάτια έχει δύο μικρότερα πλάσματα και του οποίου του έχει ανατεθεί να σώσει το σύμπαν. Η εκστρατεία για την διάσωση του σύμπαντος ξεκινάει αμέσως. Εμείς χειριζόμαστε τον Chairopean και εκείνος χειρίζεται τον Trover, ο οποίος κάνει όλο το δύσκολο κομμάτι, δηλαδή να μάχεται και να πηδάει από πλατφόρμα σε πλατφόρμα σε κάθε λογής παράξενο κόσμο που έχει βγει από το "άρρωστο" μυαλό του Roiland. Η πλοκή δε ξετυλίγεται τόσο απλά όσο ακούγεται, με το παιχνίδι να μας δίνει κρίσιμες επιλογές για την εξέλιξη του σεναρίου αλλά και με διάφορα ευτράπελα να γίνονται συνεχώς εμπόδιο. Η ιστορία του παιχνιδιού είναι από όλες τις πλευρές ξεκαρδιστική, οι χαρακτήρες του ουκ ολίγες φορές σπάνε τον “4ο τοίχο" και μας υπενθυμίζεται πολλές φορές πως παίζουμε παιχνίδι, αφού σατιρίζει τον εαυτό του και βρίζει τους ίδιους τους developers, ακόμη και ονομαστικά.

Κάποιος μύστης της σειράς Rick and Morty, ξέρει τι να περιμένει από τον τίτλο της Squanch Games: περίεργο και αστείρευτο χιούμορ, ξεκαρδιστικούς διαλόγους και παλαβό σενάριο. Ακριβώς όπως δηλαδή είναι το Trover Saves the Universe. Ο Roiland χαρίζει την φωνή του στο μεγαλύτερο μέρος των χαρακτήρων του παιχνιδιού κάνοντας τη σύνδεση με το Rick and Morty ακόμη πιο δυνατή αλλά και την εμπειρία μας με το παιχνίδι ακόμη πιο οικεία. Ο Roiland έχει ταυτιστεί με τη γνωστή σειρά κινουμένων σχεδίων και ό,τι και να κάνει -εσκεμμένα ή όχι- πάντα θα μας θυμίζει το Rick and Morty με τη φωνή και τα σχέδια ως κύριο παράγοντα. Έτσι, το Trover Saves the Universe παρομοιάζεται με ένα μεγάλο ανεπίσημο πάντα spin-off επεισόδιο του Rick and Morty. Κάθε χαρακτήρας έχει να πει μια μικρή ιστορία, ακόμη και το πιο ασήμαντο NPC, με απλούς εχθρούς, βοηθητικούς χαρακτήρες αλλά και τους πρωταγωνιστές να σχολιάζουν τα πάντα και να διακωμωδούν πρόσωπα και καταστάσεις. Ακόμη και αν δεν δίνετε σημασία σε μερικούς χαρακτήρες, εκείνοι θα συνεχίζουν να λένε την ιστορία τους ή να κάνουν ατελείωτους διαλόγους οι οποίοι φυσικά και είναι αστείοι.

Η ιστορία μπορεί να τελειώσει σε 6 περίπου ώρες, όμως για να ακούσουμε όλους τους κρυφούς διαλόγους, να κάνουμε διαφορετικές επιλογές και να συλλέξουμε όλα τα collectibles, χρειάστηκαν πολλές παραπάνω, με το replayability να είναι υψηλό είτε με χρήση VR είτε όχι. Το Trover Saves the Universe έχει το προνόμιο να παίζεται εξ’ολοκλήρου με VR ή χωρίς. Τέλος, αν επιθυμούμε μπορούμε να “κρύψουμε” τις βωμολοχίες με το Censor Mode για παίκτες μικρότερης ηλικίας.

Ο νέος τίτλος της Squanch Games έχει να μας δείξει πολλά. Το gameplay δεν είναι το επίκεντρο του παιχνιδιού, ωστόσο είναι στιβαρό και on point χωρίς ελαττώματα, συνδυάζοντας με αρμονία platform στοιχεία, γρίφους και μάχες. Το παιχνίδι χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό προοπτικής πρώτου και τρίτου προσώπου. Ο Chairopean χειρίζεται τον Trover, ο οποίος επιτίθεται και κινείται ελεύθερα αλλά από την προοπτική του Chairopean, του οποίου οι κινήσεις είναι περιορισμένες και μετακινείται κάνοντας teleport. Ο συνδυασμός είναι άψογος, ειδικά στο VR, ωστόσο παρόλο που είμαστε μέσα στο παιχνίδι ή βλέπουμε τις μάχες από τα μάτια του Chairopean, θα θέλαμε να ήμασταν λίγο πιο κοντά στη δράση, αφού μερικές μάχες εξελίσσονται πιο μακριά από τη θέση που είμαστε τοποθετημένοι. Το σύστημα μάχης ξεκινάει με πολύ βασικές και μετρημένες κινήσεις. Τα combos είναι ανύπαρκτα και το button mashing δίνει ισχυρό παρών.

Όσο το παιχνίδι προχωράει, οι μάχες γίνονται πιο συναρπαστικές, αφού μας δίνονται upgrades και ξεκλειδώνουμε βαριές επιθέσεις για τον Trover και κινήσεις για την πολυθρόνα του Chairopean. Χάρη στα upgrades μπορούμε να περιηγηθούμε σε νέες περιοχές, να λύσουμε γρίφους αλλά και να συλλέξουμε Power Babies. Λίγο αργότερα ο Chairopean μπορεί να συμβάλει στη μάχη, ρίχνοντας αντικείμενα από το περιβάλλον του παιχνιδιού πάνω σε εχθρούς και κάνοντας τις μάχες λίγο πιο πλούσιες και προκλητικές. Τέλος δεν θα ήταν παιχνίδι platform αν δεν υπήρχαν γρίφοι για να λύσουμε και να ανοίξουμε δρόμο στους ήρωες μας. Στο παιχνίδι υπάρχουν διασκεδαστικοί γρίφοι, οι οποίοι άλλες φορές είναι απλοί, άλλες παραπλανητικοί με το παιχνίδι να μας κοροϊδεύει κυριολεκτικά ή απλά για να μας εξοικειώσει με κάποιο νέο ability. Tο πιο δύσκολο μέρος του παιχνιδιού όμως είναι να βρείτε όλα τα πράσινα Power Babies που είναι πολύ καλά κρυμμένα στους παλαβούς κόσμους του παιχνιδιού -σύμφωνα με τον Trover, κάτι πάρα πολύ καλό πρόκειται να συμβεί.

Εικαστικά μιλώντας, δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις για το στυλ του Roiland, για ακόμη μια φορά όλα θυμίζουν Rick and Morty. Από το αφεντικό του Trover που μοιάζει πολύ με τον Pickle Riiiiiick, το level Flesh World που μοιάζει πολύ στο Anatomy Park και τα σκυλιά στα μάτια του Glarkon που θυμίζουν τον Snuffles (fun fact: o Snuffles βασίζεται στον σκύλο του Justin Roiland) και άλλα πολλά, το στιλ απεικόνισης είναι γνώριμο. Το Trover Saves the Universe έχει το μοναδικό art-style του Roiland, με αποκρουστικά και ταυτόχρονα όμορφα περιβάλλοντα, τα οποία κρύβουν αμέτρητους όρχεις καλά καμουφλαρισμένους σε μορφή φυτών σε όλο το παιχνίδι. Σπάστε τα όλα για να βρείτε τα πράσινα μωρά!

Σπάνια ακούστηκε σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού κάποια άλλη φωνή πέρα του Roiland. Ο Justin όχι μόνο έκανε σχεδόν μόνος του όλο το voice acting, αλλά κοροϊδεύει και τον εαυτό ταυτόχρονα. Μάλιστα λέγεται ότι πρώτα ο Roiland έγραψε τα αστεία και μετά ξεκίνησε όλη η ανάπτυξη του παιχνιδιού. Αν έχετε υπομονή για να ακούσετε όλους τους διαλόγους, μπορεί μάλιστα να ακούσετε και bloopers με τον Roiland να βγαίνει εκτός χαρακτήρα κατά την διάρκεια της ηχογράφησης! Τέλος, στο παιχνίδι ακούμε κάποια πολύ ατμοσφαιρικά κομμάτια με retrowave επιρροές που δένουν τέλεια όλο αυτό το παλαβό sci-fi αποτέλεσμα που λέγεται Trover Saves the Universe.

Το Trover Saves the Universe είναι ένα παιχνίδι που δεν παίρνει τον εαυτό του σοβαρά. Ο πρωταγωνιστής του έχει μάτια στα μάτια του και κρατάει lightsaber! Η ομοιότητα με τη σειρά των Dan Harmon και Roiland τράβηξε αμέσως τα μάτια του κόσμου πάνω στο παιχνίδι και όχι άδικα. O δεύτερος τίτλος της Squanch Games είναι ένα παιχνίδι από nerds και gamers για nerds και gamers. Μπορεί το σύστημα μάχης και οι γρίφοι να είναι απλοί όμως το παλαβό και πολύπλοκο σενάριο, τα αστεία που πετάει το ένα πίσω από το άλλο χωρίς καν να προσπαθεί, και οι ευτράπελες καταστάσεις, έχουν τεράστιο ενδιαφέρον.

Οι περιπέτειες του Chairopean και του Trover θα συνεχίζονται για πολύ καιρό ακόμη αφού η Squanch Games έχει προγραμματισμένη την κυκλοφορία δωρεάν DLCs,κρατώντας ωστόσο την αρχική τιμή σταθερή.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη Sony Hellas για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Trover Saves the Universe

Συντάκτης
10 Ιουλίου 2019
Developer

Squanch Games

Publisher

Squanch Games

Διανομή

Sony Hellas

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / PlayStation VR (δεν απαιτείται) / PC

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

31 Μαΐου

Είδος

Platform, Adventure, VR, Comedy

PEGI

16

Θετικά

+ Το στοιχείο της κωμωδίας και το σενάριο
+ Η ομοιότητα με ένα μεγάλο επεισόδιο Rick and Morty
+ Οι φωνές του Justin Roiland
+ Διασκεδαστικοί γρίφοι και σύστημα μάχης

Αρνητικά

- Λίγο μικρό σε διάρκεια
- Θα θέλαμε τη δράση λίγο πιο κοντά μας
- Απλοϊκό gameplay

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
Συνοψίζοντας

Το Trover Saves the Universe είναι αναμφίβολα από τα πιο αστεία παιχνίδια που έχουμε παίξει ποτέ και ίσως ένα από τα πιο καλοφτιαγμενα για PlayStation VR. Η εμπειρία του Trover Saves the Universe γίνεται πιο ενδιαφέρουσα με τη χρήση του VR. Το immersion είναι μεγαλύτερο αλληλεπιδρώντας με τις τραγελαφικές φιγούρες του Justin Roiland κυριολεκτικά πρόσωπο με πρόσωπο, δίνοντας μια άλλη αίγλη σε όλη την εμπειρία που ονομάζεται Trover Saves the Universe. Απευθύνεται κυρίως σε όσους ψάχνουν ένα διαφορετικό παιχνίδι με πλούσιο και παράξενο χιούμορ ενώ οι φανατικοί του Rick and Morty και του Justin Roiland επιβάλλεται να καθίσουν στην καρέκλα του Chairopean και να κυνηγήσουν τον Glorkon!

Το gameplay αν και στιβαρό και χωρίς προβλήματα, μας έδινε το συναίσθημα πως κάτι έλειπε, ωστόσο το σενάριο και ο ένας διάλογος πίσω από τον άλλο μας αποσπούσαν την προσοχή. Περάσαμε μερικές συναρπαστικές ώρες μαζί του συλλέγοντας όλα τα Power Babies, παίξαμε με VR ή χωρίς και τη δεύτερη φορά προσπαθήσαμε να μην προκαλέσουμε τόσο πανικό με τις επιλογές μας, όσο την πρώτη. Περισσότερο περιεχόμενο έρχεται σύντομα.

7.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1