Trüberbrook

by Βαγγέλης Λερός on 13 Μαρτίου 2019

Η στήριξη των μεγάλων publishers στα trending genres της εποχής, βλέπε Battle Royale και Free-to-play - multiplayer games, θα μπορούσε να είναι ακόμα ένα σημείο των καιρών που βιώνει η βιομηχανία. Οι εποχές που τα point-and-click adventures μεσουρανούσαν και εταιρίες, όπως η Lucas Arts, έδιναν πνοή σε τέτοια παιχνίδια ανήκουν στο παρελθόν. Με ελάχιστες εξαιρέσεις τίτλων που εμφανίζονται περιστασιακά από την Double Fine ή την Daedalic, το συγκεκριμένο είδος δείχνει να βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στο πιστό κοινό που το ακολουθεί, το οποίο στηρίζει με crowd funding μικρά studios που επιχειρούν να το αναβιώσουν.

Δεν θα έκανε έκπληξη σε κανέναν, λοιπόν, εάν αναφερόμουν σε ένα point-and-click που χρηματοδοτήθηκε από το Kickstarter. Ενδεχομένως να μην σας προκαλούσε καμία έκπληξη το γεγονός ότι, σε μια χώρα όπως η Γερμανία, εγκρίνονται κονδύλια για την ανάπτυξη video games (τα οποία αξιοποιούνται), αφού, προσωπικά, έχω αναφερθεί σε παρόμοια προγράμματα αμέτρητες φορές, σε προηγούμενα reviews. Τέτοιες συμπράξεις συνηθίζονται στη Βόρεια Ευρώπη, ωστόσο, είναι καλό να δίνουμε τα εύσημα σε αυτά τα εγχειρήματα ως παραδείγματα προς μίμηση.

Το Truberbrook είναι μια τέτοια περίπτωση παιχνιδιού, που προσπαθεί να σπάσει τα στερεότυπα των crowd funded projects, προσεγγίζοντας, τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση, κάποια από τα standards των αυτόνομων ΑΑΑ τίτλων.

Εμπνευστές αυτής της εξαιρετικά φιλόδοξης προσπάθειας, είναι μια παρέα πρώην φοιτητών σε σχολή Τεχνών της Γερμανίας, που συνθέτουν το "btf" studio. Στη χώρα τους έγιναν γνωστοί κυρίως μέσα από την τηλεόραση, όπου συμμετείχαν στον σχεδιασμό animation για shows, ταινιών μικρού μήκους κ.λ.π. Με τη βοήθεια της Headup Games (γνωστή για την κυκλοφορία indie τίτλων του είδους, όπως και τη σειρά Inner World), αλλά και τη συγχρηματοδότηση του κοινού και του κράτους, εισέρχονται δυναμικά στον χώρο του gaming, παρουσιάζοντας ένα point-and-click adventure που αξίζει την προσοχή σας.

Στο Truberbrook γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτότυπης ιστορίας, με επιρροές από franchises όπως το Twin Peaks, τα X-Files και το Stranger Things. Το Sci-Fi μυστήριο που ντύνει το σενάριο κάνει σαφείς παραπομπές σε ιδέες που πρωτοσυναντήσαμε σε όλα τα παραπάνω, παραμένοντας αυθεντικό και ενδιαφέρον.

Τοποθετείται στην επαρχία της Γερμανίας των 60's, σε περίοδο ψυχρού πολέμου, όταν κάποιες παράξενες συγκυρίες φέρνουν τον νεαρό φοιτητή κβαντικής φυσικής, Hans Tannhauser, να επισκέπτεται το γραφικό χωριό του Truberbrook, έχοντας κερδίσει ένα πακέτο διακοπών από έναν λαχνό που δεν θυμάται καν να αγόρασε. Μια διάρρηξη στο δωμάτιο που φιλοξενείται, φέρνει στον δρόμο του την ανθρωπολόγο Gretchen Lemke, μαζί με την οποία προσπαθούν να εξιχνιάσουν όλα τα ...μυστήρια φαινόμενα που παρατηρούνται στο χωριό. Οι καταστάσεις σύντομα περιπλέκονται και μια μεγάλη απειλή ξεπροβάλλει στον ορίζοντα.

Η συνταγή για κάθε πετυχημένο adventure περιλαμβάνει έναν πλούσιο, ζεστό κόσμο για εξερεύνηση και το Truberbrook πληροί αυτές τις προϋποθέσεις, χωρίς όμως να τις εκμεταλλεύεται στο έπακρο, καταλήγοντας σε μια πολύ πρόχειρη απεικόνιση του κόσμου του. Χωρίς να εμβαθύνει, πραγματικά, σε κανέναν από τους χαρακτήρες που συναντάμε, αφήνει τόσο τους πρωταγωνιστές, όσο και τις πιο ιδιόρρυθμες προσωπικότητες των δεύτερων ρόλων στην αφάνεια, να πασχίζουν για δέκα λεπτά δόξας που θα τους προσφέρουν οι μικρές αναφορές στο backstory του καθενός. Σχεδόν όλοι εξυπηρετούν σεναριακές επιλογές, διευκολύνοντας την εξέλιξη της πλοκής και χωρίς ενεργητικό ρόλο στην έκβαση της ιστορίας.

Το παιχνίδι είναι ιδιαίτερα γραμμικό στο μεγαλύτερο μέρος του και σχετικά εύκολο, ιδιαίτερα για τους έμπειρους παίκτες του είδους. Συγκεκριμένα, δεν υπήρξε σχεδόν καθόλου backtracking στα 2/3 του τίτλου, με το τελευταίο chapter να συσσωρεύει το υπόλοιπο 1/3, κουράζοντας τον παίκτη τη χειρότερη στιγμή, εκείνη της κορύφωσης, χαλώντας, εν τέλει, το pacing του σεναρίου.

Το playthrough κράτησε κάτι λιγότερο από 7 ώρες, συνυπολογίζοντας αρκετή εξερεύνηση και προαιρετική συζήτηση με τους κατοίκους του Truberbrook. Αμφιβάλλω αν οι γρίφοι του μπορούν να δυσκολέψουν όσους έχουν ασχοληθεί με point-and-click adventures στο παρελθόν, κυρίως λόγω των υπεραπλουστευμένων mechanics που χρησιμοποιεί. Δεν υπάρχει κάποιο βάθος στο inventory, τα αντικείμενα που συλλέγουμε δεν δρουν συνδυαστικά όπως σε άλλα παιχνίδια του είδους, ούτε έχουμε πολλές επιλογές διάδρασης με το περιβάλλον. Μπορούμε να κρατάμε ηχητικά memos που δίνουν insight για τον κόσμο του παιχνιδιού, έχουμε μια επιλογή παρατήρησης που μας δίνει τη σκέψη του πρωταγωνιστή πάνω σε αντικείμενα ή χαρακτήρες, μια επιλογή δράσης που διαφέρει κατά περίσταση και μια επιλογή διάδρασης με αντικείμενο από το inventory μας. Ωστόσο, η τελευταία επιλογή γίνεται αυτόματα διαθέσιμη όταν έχουμε το απαραίτητο αντικείμενο στο inventory. Κάπως έτσι, σκιαγραφείται ένα μοτίβο κατά το οποίο μαζεύουμε ό,τι μαζεύεται από τον χώρο που εξερευνούμε και στη συνέχεια ...κουμπώνουμε τα κομμάτια του πάζλ κατά τον πιο προφανή, βαρετό τρόπο.

Υπάρχει, ακόμα, η λειτουργία "Kids Mode", που λογοκρίνει το παιχνίδι σε θέματα σεξουαλικής φύσεως και ...κρύβει κάποιες αναφορές σε ναρκωτικές ουσίες. Η ύπαρξη αυτού του mode ίσως ωφέλησε στην κυκλοφορία του τίτλου σε χώρες όπου το censorship εφαρμόζεται αυστηρά και αποκόπτει κάποιες ηλικιακές ομάδες από τη χρήση του. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, έχουμε να κάνουμε με παιχνίδι που πραγματεύεται αρκετά ώριμη θεματολογία, με επιστημονικές αναφορές και σκοτεινό χιούμορ, οπότε δεν ξέρω αν ένα παιδί, ανίκανο να διαχειριστεί τέτοιες "ευαίσθητες" πληροφορίες, μπορεί να απολαύσει το Truberbrook, ούτως ή άλλως.

Συνολικά, κρίνοντας από το σενάριο και το gameplay του Truberbrook, βλέπουμε ένα παιχνίδι που μοιάζει να "βιάστηκε" να κυκλοφορήσει. Το γεγονός ότι το release της έκδοσης για κονσόλες καθυστέρησε για λόγους ανάπτυξης, φανερώνει πως ίσως τα χρονικά περιθώρια πίεσαν τους δημιουργούς περισσότερο απ' όσο θα θέλαμε. Στις καλές του στιγμές το Truberbrook έχει εξαιρετική αφήγηση και γρίφους που με τις κατάλληλες τροποποιήσεις των μηχανισμών θα είχαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον κατά την επίλυση. Δυστυχώς, όμως, στο μεγαλύτερο μέρος του εκπέμπει μια ρηχότητα που το αδικεί, αφού οι τεράστιες προοπτικές του διαφαίνονται στις βάσεις που έχει θέσει σχεδιαστικά η btf.

Μιλώντας για σχεδιασμό, θα πρέπει να αποδώσουμε τα του Καίσαρος ...και να συγχαρούμε την ομάδα ανάπτυξης για τη φανταστική δουλειά που έκαναν στον οπτικοακουστικό τομέα, ο οποίος αποτελεί, ουσιαστικά, το selling point του Truberbrook.

Με τη χρήση εξελιγμένων τεχνολογιών φωτογραμμετρίας, οι αρτίστες της btf ψηφιοποίησαν τον κόσμο του παιχνιδιού χρησιμοποιώντας πραγματικά, χειροποίητα σκηνικά. Τεχνικά, αυτό σημαίνει πως εκτός από τον φωτορεαλισμό που επιτυγχάνεται μέσω αυτής της μεθόδου, οι πόροι που απαιτούνται για το rendering είναι αισθητά λιγότεροι. Όντως, τα εφέ φωτισμού και γενικότερα τα γραφικά του Truberbrook δείχνουν πανέμορφα, με το ιδιαίτερο art style του studio να δίνει ταυτότητα στο έργο τους.

Αρχικά, ο τίτλος είχε γερμανικό voice-over, όμως στην τελική έκδοση υπάρχει και αγγλική μεταγλώττιση, η οποία είναι αρκετά προσεγμένη και ποιοτική. Ιδιαίτερα ευχάριστη βρήκα την επιλογή να υπάρχει voice-over σε ΟΛΟΥΣ τους διαλόγους, ανεξαιρέτως, κάτι που δεν συνηθίζεται στα indie games του είδους. Ο ηχητικός τομέας είναι εξίσου προσεγμένος και η μουσική επένδυση ταιριάζει εξαιρετικά με το ύφος του παιχνιδιού. Μια από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές του Truberbrook ήταν η συναυλία στην πλατεία του χωριού, με το διαδραστικό τραγούδι, όπου διαλέξαμε τους στίχους που θα τραγουδήσει η μπάντα. Για την ακρίβεια, περιμένω να κυκλοφορήσει το soundtrack για να το τιμήσω δεόντως.

Συνοψίζοντας, το Truberbrook είναι ένα οπτικοακουστικό αριστούργημα με σαφείς αναφορές στο sci-fi mystery, όπως μας συστήθηκε μέσα από την pop κουλτούρα της γενιάς μας, αλλά και της προηγούμενης. Το ρηχό σενάριο και οι απλοϊκοί μηχανισμοί του μαρτυρούν μια εσπευσμένη κυκλοφορία, "χαντακώνοντας" ένα από τα πιο φιλόδοξα projects του είδους με τεράστιες προοπτικές.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρία για τις ανάγκες του Review.


Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Trüberbrook

Συντάκτης
13 Μαρτίου 2019
Developer

btf

Publisher

Headup Games

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One / Nintendo Switch

Tested on

PC

Κυκλοφορία

12 Μαρτίου (PC)
17 Απριλίου (PlayStation 4 / Xbox One / Nintendo Switch)

Είδος

Point-and-click adventure

PEGI

12

Θετικά

+ Το πανέμορφο art style και η τεχνολογία photogrammetry
+ Voice-over σε όλους τους χαρακτήρες, για όλους τους διαλόγους
+ Υπέροχο, ταιριαστό soundtrack

Αρνητικά

- Δεν εμβαθύνει στους χαρακτήρες του
- Φτωχό σε μηχανισμούς
- Μικρό σε διάρκεια και σχετικά εύκολο

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
8.3
Συνοψίζοντας

Tο Truberbrook είναι ένα οπτικοακουστικό αριστούργημα με σαφείς αναφορές στο Sci-Fi mystery, όπως μας συστήθηκε μέσα από την pop κουλτούρα της γενιάς μας, αλλά και της προηγούμενης. Το ρηχό σενάριο και οι απλοϊκοί μηχανισμοί του μαρτυρούν μια εσπευσμένη κυκλοφορία, "χαντακώνοντας" ένα από τα πιο φιλόδοξα projects του είδους με τεράστιες προοπτικές.

7.0
Βαθμός
8.3
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1