Umbrella Corps

by Κώστας Βλάχος on 3 Ιουλίου 2016

 

Εδώ και πολλά χρόνια, ο φόβος και ο τρόμος για εμάς τους gamers κατά την ενασχόλησή μας με ένα παιχνίδι ήταν ένα είδος ζωής διαφορετικό απ’ όλα τα άλλα. Ναι μεν είχε ανθρώπινη υπόσταση, αλλά μόνο άνθρωπος δεν ήταν. Η ονομασία του στην κοινή καθομιλουμένη είναι “zombie” ή αλλιώς ζωντανός-νεκρός. Μα πώς γίνεται ένας νεκρός να είναι και ζωντανός ταυτόχρονα; Στο πλαίσιο της επιστημονικής φαντασίας όλα γίνονται και μάλιστα όταν έχουμε να κάνουμε και με τον χώρο του gaming, τα πράγματα παίρνουν μια άγρια ομορφιά.

UMBRELLA CORPS_20160623195248

Το παιχνίδι το οποίο συνέβαλε στη δημιουργία των zombies, ήταν το Resident Evil. Η Capcom φρόντισε να χτίσει γερά θεμέλια γύρω από το horror gaming, «τρομάζοντας» μικρούς και μεγάλους με τη σειρά Biohazard (Ιαπωνική ονομασία του Resident Evil). Η όλη ιστορία εξελίσσεται γύρω από τη διεθνή φαρμακευτική εταιρεία “Umbrella” η οποία με τις ανακαλύψεις της έμελλε να φέρει τα πάνω-κάτω σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, δημιουργώντας ένα τρομακτικό βιολογικό όπλο.

Και το όνομα αυτού, T-Virus. Ένας φονικός ιός που μπορούσε να μεταλλάξει τα γενετικά κύτταρα ενός νεκρού ανθρώπινου οργανισμού και να τα επαναφέρει στη ζωή. Μόνο που η ζωή δεν θα ήταν ίδια. Ο εγκέφαλος θα δρούσε μόνο για να σκοτώσει κι έτσι τα zombies ήταν πλέον γεγονός. Μολονότι ο ιός βρισκόταν σε ερευνητικό στάδιο και άκρως προστατευμένο στην οροσειρά Arklay (έξω από την Raccoon City), το 2003 υπήρξε μια μεγάλη διαρροή και όπως ήταν φυσικό, η εταιρεία έκλεισε και επικράτησε το χάος. Κι ερχόμαστε 12 χρόνια μετά, όπου το νέο παιχνίδι της Capcom, Umbrella Corps, μας βάζει για τα καλά στο κλίμα της εξάπλωσης του ιού. Στόχος μας είναι να βρούμε όσο το δυνατόν περισσότερα δείγματα DNA γίνεται, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο φάρμακο που θα εξουδετερώνει το μεταλλαξιογόνο αυτό.

 

 

Η συνταγή του παιχνιδιού είναι λίγο απλή και από τη μια δε θα ενθουσιάσει κάποιον που ασχολείται για πρώτη φορά με τον κόσμο του Umbrella Corps και κατ’ επέκταση του Resident Evil και από την άλλη θα δυσαρεστήσει πολλούς fans της σειράς με όσα έχουν δει τα μάτια τους τα τελευταία χρόνια. Οπότε, λίγη δράση, μια μικρή ποικιλία όπλων και πυρομαχικών, ένα ατελείωτο wave από zombies σε συνδυασμό με χάρτες από παλαιότερα Resident Evil συνθέτουν το Umbrella Corps που ήρθε, αλλά δε θα μείνει.

Το γεγονός πως ένα τέτοιο παιχνίδι δεν έχει κάποια πλοκή, αυτόματα προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις σε πολλούς gamers. Umbrella, T-Virus και zombies είναι το ιδανικό τρίπτυχο για να επανέλθουμε στις εποχές που το horror gaming ήταν στα καλύτερα του. Εδώ όμως δεν είναι έτσι. Έχουμε ένα single-player που δεν έχει καν διαλόγους, δεν έχει κανέναν κεντρικό ήρωα και το μόνο που αναλαμβάνουμε να κάνουμε είναι να φέρουμε εις πέρας κάποιες αποστολές (20 τον αριθμό) που έχουν ένα objective το οποίο περιλαμβάνει την εύρεση δειγμάτων DNA από τα zombies που σκοτώνουμε. Θα μπορούσε το single-player να ήταν ένα μοναδικό chapter σε κάποιο άλλο παιχνίδι.

Προφανώς η Capcom εστίασε στο online κομμάτι γι’ αυτό και φρόντισε να προσθέσει αρκετά στοιχεία ώστε να δημιουργήσει ένα tactical-shooter game. Αυτό όμως δε σημαίνει πως είναι και απαραίτητα καλό. Μπορεί να μας παρέχει εκείνη τη νοσταλγία από προηγούμενα Resident Evil, μιας και περιλαμβάνει χάρτες από άλλα παιχνίδια της σειράς, αλλά γρήγορα καταφέρνει να γίνει μονότονο. Κι αυτό γιατί περιλαμβάνει μόλις 2 online modes: One-Life Attack και Multi-Mission.

Τα online modes χωρίζονται σε public και ranked. Έτσι κάθε παίκτης που θέλει να μελετήσει το multiplayer κομμάτι, μπορεί κάλλιστα να δοκιμάσει την τύχη του σε απλά matches, πριν αποφασίσει να ανέβει αρκετά level και να συναγωνιστεί πολλούς παίκτες ανά τον κόσμο. Ανεβαίνοντας level, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε όπλα, mods για τα όπλα καθώς και αρκετά πράγματα που αφορούν την εξωτερική εμφάνιση του παίκτη. Το One-Life Attack θυμίζει το Survival Mode του The Last of Us. Ένα παιχνίδι 3v3, όπου κάθε ομάδα κερδίζει τον γύρο, αφού σκοτώσει όλους τους αντίπαλους παίκτες. Φυσικά κάθε παίκτης δεν έχει δικαίωμα respawn μετά το θάνατό του, παρά μόνο όταν ξεκινήσει τον επόμενο γύρο. Νικήτρια ομάδα είναι εκείνη που θα φτάσει πρώτη τους 3 νικητήριους γύρους. Μέσα σε όλα αυτά, χρειάζεται αρκετή προσοχή διότι η κάθε πίστα είναι κατακλυσμένη από zombies που προσπαθούν να σας σκοτώσουν.

Για καλή μας τύχη όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα, διότι κάθε παίκτης είναι εξοπλισμένος με το λεγόμενο Zombie Jammer. Μια συσκευή που δεν επιτρέπει την ανίχνευσή μας από τα zombies, αν εμείς καταφέρουμε να μείνουμε ήσυχοι. Δηλαδή χωρίς να ρίξουμε καμία σφαίρα όσο εκείνα είναι κοντά μας. Όταν όμως βρίσκεσαι σε ανοιχτό πόλεμο με την αντίπαλη ομάδα, αντιλαμβάνεσαι πως κάτι τέτοιο δεν είναι και ιδιαίτερα εφικτό οπότε πρέπει να είσαι έτοιμος για όλα. Η ποικιλία των όπλων δεν είναι και το μεγαλύτερο ατού του παιχνιδιού μιας και περιλαμβάνει semi-auto rifles, shotguns και pistols με διαφορετικά στατιστικά το καθένα, ανάλογα με τα «θέλω» του εκάστοτε παίκτη (assault, short range, tactical).

Παράλληλα, πέρα από τις γνωστές χειροβομβίδες, έχουμε και ένα μοναδικό όπλο που ονομάζεται Brainer. Ένα θανατηφόρο τσεκούρι που με μια κίνηση αφοπλίζει κάθε αντίπαλο σε μάχες face 2 face ή όταν θέλετε να καθαρίσετε τον εχθρό σας από πίσω, κάνοντας το τέλειο stealth kill. Το Brainer μας δίνει το πλεονέκτημα μιας φορητής ασπίδας η οποία μπορεί να εξουδετερώσει τις σφαίρες που προορίζονται για headshot.

Συνεχίζοντας με το δεύτερο κομμάτι του multiplayer, έχουμε το Multi-Mission. Ένα διασκεδαστικό mode που πάλι η νικήτρια ομάδα είναι εκείνη που θα κερδίσει τους 3 γύρους. Μόνο που εδώ έχουμε μια τρανταχτή διαφορά που κάνει αρκετά ενδιαφέρον το mode. Κάθε γύρος μπορεί να είναι ξεχωριστός αλλά και ίδιος. Εδώ μπαίνει το random στοιχείο. Με λίγα λόγια, ο πρώτος γύρος μπορεί να είναι ένα team deathmatch, μετά να συνεχίζει με dna capture (αλά offline) και να τελειώνει με brief case capture (αντίστοιχο του DNA). Υπάρχει παραλλαγή του team deathmatch όπως το enemy target όπου θα πρέπει να σκοτώσετε όσους περισσότερους αντιπάλους ορίζει τυχαία το ίδιο το παιχνίδι. Για παράδειγμα, στην ομάδα alpha ορίζει τον τάδε παίκτη ως enemy target, οπότε η ομάδα του πρέπει να τον προστατεύει για να μην τον σκοτώσουν οι αντίπαλοι. Αντίστοιχα γίνεται και με την αντίπαλη ομάδα. Ως kills μετράνε μόνο εκείνα των enemy targets ώστε κάποια ομάδα να κερδίσει τον γύρο.

Συμπερασματικά, παρατηρούμε πως το Multi-Mission μοιάζει αρκετά ενδιαφέρον και διασκεδαστικό παρ’ όλο που λαμβάνουν μέρος μόλις 6 παίκτες συνολικά και σίγουρα υπερτερεί του ανιαρού One-Life Attack. Οι χάρτες δεν είναι αρκετά μεγάλοι και δυστυχώς κάποιοι από αυτούς είναι και αρκετά μικροί. Όταν 6 άτομα μαζί με μια ορδή από zombies βρίσκονται σε ένα μικρό χάρτη, τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Ναι μεν πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη τακτική, όμως ο τίτλος δε βοηθάει σε αυτ. Σ’ αυτό ευθύνεται η ίδια η Capcom διότι φρόντισε το Umbrella Corps να είναι fast-paced ακόμα και όταν ο παίκτης κάνει crouch. Μπορεί να σέρνεται στο έδαφος, αλλά και πάλι κινείται σχετικά γρήγορα, δίνοντας πλεονέκτημα έναντι σ’ εκείνους που απλά τρέχουν. Ταυτόχρονα, οι παίκτες που χρησιμοποιούν shotgun παίρνουν εύκολα kills μιας και το όπλο αυτό φέρνει το θάνατο με μόλις ένα πάτημα της σκανδάλης. Η ανισορροπία των όπλων και της γρήγορης κάλυψης σε συνδυασμό με την μικρή έκταση κάποιων χαρτών, καθιστούν δύσκολο το έργο των παικτών.

 

Οπτικά το παιχνίδι δε δείχνει κάτι το εντυπωσιακό. Μοιάζει σαν ένα Resident Evil 5 ή 6 με ανανεωμένα γραφικά και 1080p ανάλυση. Ναι μεν αναβάθμιση, αλλά όχι κάτι εξεζητημένο και σίγουρα όχι κάτι που να δικαιολογεί την απογείωση στα ανεμιστηράκια του PS4. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η Capcom ναι μεν ήθελε το παιχνίδι να είναι 60 fps, αλλά είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετά framedrops και σε σχετικά μεγάλη συχνότητα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα zombies ήταν υπεράριθμα, οι παίκτες ήταν 10 και οι εκρήξεις αρκετές. Αλλά δε συμβαίνει τίποτε από αυτά και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για το οπτικό αποτέλεσμα. Τα άσχημα δεν τελειώνουν εδώ, αφού το tearing είναι εμφανέστατο και κουραστικό για τα μάτια. Άλλη μια τρανή απόδειξη πως εν έτει 2016 πολλές εταιρείες δεν είναι έτοιμες ν’ ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των παικτών που φωνάζουν για 1080p/60fps games.

Όσον αφορά τον ήχο του παιχνιδιού, είναι αρκετά συνηθισμένος και μας παραπέμπει στα Resident Evil που έχουμε παίξει. Τα όπλα ακούγονται αρκετά καλά και ο splatter ήχος όταν οι σφαίρες διαπερνούν τη σάρκα είναι εκείνος που αγαπήσαμε όλα αυτά τα χρόνια στα παιχνίδια της σειράς. Δυστυχώς οι εκρήξεις από τις χειροβομβίδες δε μας άφησαν ικανοποιημένους και θα περιμέναμε περισσότερα. Το περίεργο της υπόθεσης είναι πως ενώ μιλάμε για ένα περιβάλλον survival horror η μουσική που βρίσκεται στο background είναι διασκεδαστική ενώ δεν θα έπρεπε. Περίεργος ο συνειρμός αλλά είναι ταυτόχρονα λογικός. Δεν μπορεί να έχεις τα zombies απέναντί σου και να παίζει από πίσω κάτι σαν dubstep μουσική. Κανονικά δεν θα έπρεπε να ακούγεται τίποτα παρά μόνο οι κραυγές από τα zombies, διότι αυτόματα χάνεται η μαγεία του τρόμου από όλο το παιχνίδι.

Τέλος, για τον χειρισμό δεν έχουμε να πούμε και πολλά πράγματα, αφού μιλάμε για ένα παιχνίδι 3ου προσώπου, με προοπτική πάνω από τον ώμο. Η κάμερα είναι αρκετά κοντά στον παίκτη με αποτέλεσμα να τον βλέπουμε από το κεφάλι μέχρι και τη μέση του, ενώ ταυτόχρονα όταν στοχεύουμε γίνεται εναλλαγή της κάμερας σε 1ου προσώπου. Το cover system είναι κάπως δύσκολο, αλλά όλα είναι θέμα συνήθειας. Δυστυχώς, τα σημεία στα οποία μπορεί ο παίκτης να προστατευθεί είναι λίγα και μάλιστα τα ορίζει το ίδιο το παιχνίδι κάνοντας τα highlighted. Λόγω της fast paced ιδιότητας του παιχνιδιού, ακόμα και να βρίσκεσαι καλυμμένος, με το που βγεις θα είναι σχετικά εύκολο να βρεθείς εκτεθειμένος στα πυρά και τελικά το death να είναι μονόδρομος. Εξάλλου, αν σε βρει ο αντίπαλος, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τρέξεις, αφού οι κινήσεις είναι περιορισμένες και το crouch δε θα βοηθήσει.


Το Umbrella Corps διαθέτει 41 Trophies

Βαθμός δυσκολίας για το Platinum: */10
Σύνδεσμος για τον οδηγό
Umbrella Corps
Obtain all trophies. (5)
Getting My Feet Wet
Win once in all game modes.
No More Training Wheels
Win five times in all game modes.
Hall of Famer
Get 50 total wins.
Overwhelming Force
Win a game set without losing a round in any game mode.
Bow Before Me
Be chosen as the MVP in any game mode.
Hot Feet
Run 100 m while holding the heated brainer. (1)
Mad Skills
Achieve a counter.
Carrying Dead Weight
Kill an enemy player while using the zombie shield.
Turnabout Justice
Win by comeback (you against 3) in One Life.
Finishing Them Off
Kill the last player ten times in One Life. (1)
Can't Catch Me
Avoid being killed while chosen as the target in Target Hunter.
The Conqueror
Participate in securing the location 4 times in one Domination round.
The Scientist
Obtain 30 DNA samples by yourself in one DNA Hunter round. (2)
The Mad Scientist
Obtain two special DNA samples by yourself in SP DNA Hunter. (1)
Ultimate Protector
Kill three enemy players while holding onto the briefcase in Protector. (1)
All For Me
Collect all of the briefcases by yourself in Collector. (1)
Collared
Collect five collars during one Collar War round.
Killing Spree
Kill five enemy players during one Respawn Match round. (1)
U Can't Touch This
Complete all U-Trials. (3)
Combat King
Get a platinum medal for any Combat U-Trial.
Squad Master
Get a platinum medal for any Squad U-Trial.
Weapon Maestro
Get a platinum medal for any Weapon U-Trial.
Grenade God
Get a platinum medal for any Grenade U-Trial.
The Technician
Get a platinum medal for any Tactical U-Trial.
Prestigious
Get a platinum medal for any Prestige U-Trial.
Highly Decorated
Get a platinum medal for any Award U-Trial.
Specialist
Get a platinum medal for any One Life U-Trial.
Rookie Fighter
Get a bronze medal for any Combat U-Trial.
New Recruit
Get a bronze medal for any Squad U-Trial.
Weapon Novice
Get a bronze medal for any Weapon U-Trial.
Baby Boom
Get a bronze medal for any Grenade U-Trial.
Think First, Shoot Later
Get a bronze medal for any Tactical U-Trial.
Path to Greatness
Get a bronze medal for any Prestige U-Trial.
Firstly Decorated
Get a bronze medal for any Award U-Trial.
Special Agent
Get a bronze medal for any One Life U-Trial.
Well Traveled
Play in all of the maps.
Playing The Field
Play in all of the game modes.
Swinging Sixty
Raise your player rank to 60.
The Graduate
Complete the tutorial. (1)
Return of the Grim Reaper
Clear all stages in The Experiment.
Σύντομα διαθέσιμος και ο οδηγός της Xbox One έκδοσης

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την CD Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Umbrella Corps

Author

Κώστας Βλάχος

Developer

Capcom

Publisher

Capcom

Πλατφόρμες

PC / PS4

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

21 Ιουνίου 2016

Είδος

Tactical Shooter

PEGI

18

Θετικά

+ Οι χάρτες παλαιότερων Resident Evil που προσφέρουν νοσταλγία
+ Το Multi-Mission Mode έχει κάποιο ενδιαφέρον

Αρνητικά

- Πλήρως αδιάφορο single-player
- Μικρής έκτασης multiplayer
- Μέτριος οπτικός τομέρας
- Άσχετη μουσική σε horror περιβάλλον
- Πανίσχυρο shotgun φέρνει ανισορροπία στα όπλα

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
4.0
3.0
Συνοψίζοντας

Συνοπτικά, η λέξη που θα χαρακτήριζε την προσπάθεια της Capcom για ένα spin-off της σειράς Resident Evil είναι η αποτυχία. Το μόνο που κατάφερε είναι να μας κάνει να νοσταλγήσουμε παλαιότερα παιχνίδια της σειράς με τους χάρτες που μας προσφέρει, καθώς επίσης και το σχετικά διασκεδαστικό Multi-Mission Mode.

Όταν όμως παρέχεις σαν single-player 20 αποστολές με το ίδιο objective, αλλά σε διαφορετικούς χάρτες και ταυτόχρονα για multiplayer μόλις 2 online modes, τότε τα πράγματα δεν είναι καθόλου θετικά. Ένα παιχνίδι χωρίς βάθος και ιδέες, θα δυσαρεστήσει αμέτρητους υποστηρικτές της σειράς, που είδαν άλλο ένα παιχνίδι από την Capcom να καταλήγει κατώτερο των προσδοκιών.

4.0
Βαθμός
3.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1