Uncharted: The Lost Legacy

Learning is a treasure no thief can touch
by Νίκος Λυμπέριος on 17 Αυγούστου 2017

Η Naughty Dog αποτελεί πλέον ένα από τα μεγαθήρια του χώρου και δικαιωματικά με την προσφορά της θεωρείται από τα πλέον αξιόλογα και αξιόπιστα studio, που ξεκίνησε την πορεία του δεκαετίες πριν. Από το 1984 μέχρι και σήμερα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να εκπλήσσει και να εντυπωσιάζει τον κόσμο και τους gamers των παιχνιδιών της με το να εξελίσσει τα παιχνίδια της, αλλά και να εξελίσσεται η ίδια σαν studio.

Μετά την ανακοίνωση ότι το Uncharted 4: A Thief’s End θα είναι το πιο σκοτεινό κεφάλαιο της σειράς, όλοι περιμέναμε με αγωνία να δούμε με ποιο τρόπο θα γίνει το "σκληρό" κλείσιμο αυτού του υπέροχου ταξιδιού, που έφερε στον κόσμο του gaming την κινηματογραφική δράση και ανέβασε την ποιότητα του scripting των χαρακτήρων κατακόρυφα. Τελικά μετά από αρκετές αλλαγές στην ενδεχόμενη σκοτεινή εξέλιξη του παιχνιδιού, το σύμπαν της σειράς συνεχίζεται με κεφάλαια που έρχονται να συμπληρώσουν τους επιμέρους χαρακτήρες της. Το πρόβλημα με τις συνεχόμενες κυκλοφορίες τίτλων, είναι πως αυτές θα πρέπει πάντα να προσφέρουν στους παίκτες νέες εμπειρίες και να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να μην φέρουν μια μεγάλη σειρά στα όρια του κλισέ, του συνηθισμένου και του προβλέψιμου.

Στο Uncharted: The Lost Legacy αναλαμβάνουμε το ρόλο της Chloe Frazer. Την Chloe την γνωρίσαμε για πρώτη φορά στο Uncharted 2: Among Thieves και στη συνέχεια την είδαμε στο Uncharted 3: Drake’s Deception. Η επιλογή της Chloe για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο The Lost Legacy έγινε προφανώς γιατί η ομάδα ανάπτυξης δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει για ακόμα μια φορά τον Nathan και θέλησε να δώσει στο κοινό κάτι διαφορετικό. Ταυτόχρονα με την αλλαγή του ήρωα χτίζονται οι πρώτες βάσεις για την επέκταση του σύμπαντος, πέρα από το βασικό timeline, δίνοντας έτσι μια ευκαιρία στο να αναπτυχθούν περισσότερο επιμέρους χαρακτήρες. Στις μέχρι τώρα εμφανίσεις της Chloe δεν έχει γίνει σαφές πιο είναι το ιστορικό της ηρωίδας.

Τα μόνα στοιχεία που έχουμε είναι οι εμφανείς γνώσεις της γύρω από την αρχαιολογία και πως η σχέση της με τον Nathan Drake ξεκινάει πολύ πιο πίσω από την πρώτη της εμφάνιση στο Uncharted 2: Among Thieves. Είναι χαρακτηριστική η έκπληξη που ένιωσε ο Nathan όταν αντίκρισε την Chloe μαζί με τον Harry Flynn κατά την διάρκεια της εφόδου τους στο Τούρκικο μουσείο που αναζητούσαν το αντικείμενο που θα τους έδινε την τοποθεσία του χαμένου στόλου του Marco Polo, Borneo. Η Chloe διαθέτει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τον Nathan Drake με σημαντικότερο τις ιστορικές της γνώσεις. Τις γνώσεις αυτές τις έμαθε από τον πατέρα της, μεγάλο αρχαιολόγο που συνήθιζε να διηγείται στην μικρή Chloe ιστορίες από τις ανακαλύψεις του. Αυτό το κεφάλαιο της ζωής της Chloe θέλει να παρουσιάσει ο νέος τίτλος της Naughty Dog σε μια προσπάθεια να αποκτήσει ανθρώπινη υπόσταση ο χαρακτήρας. Στόχος της Chloe είναι η ανεύρεση του Χρυσού Χαυλιόδοντα της θεότητας Γκανές, ενός θησαυρού που ο πατέρας της είχε ως στόχο ζωής να ανακαλύψει και αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα της καριέρας του, αμαυρώνοντας το όνομα του.

Αυτό τον θησαυρό έχει βάλει ως στόχο να ανακαλύψει η Chloe θέλοντας να αποκαταστήσει τη φήμη του πατέρα της, αλλά και να τον κατανοήσει ακόμα περισσότερο, αφού τον έχασε σε αρκετά μικρή ηλικία. Στο πλευρό της επιστρατεύει την Nadine, γνωστή ως επικεφαλής της ομάδας μισθοφόρων Shoreline από το Uncharted 4. Στο review μας για το Uncharted 4 θέλαμε να δούμε περισσότερες λεπτομέρειες για το προφίλ των "κακών" του παιχνιδιού και ελπίζαμε πως αυτό το κεφάλαιο θα έριχνε περισσότερο φως στο χαρακτήρα της Nadine. Δυστυχώς αυτό δε συμβαίνει και ο μόνος χαρακτήρας που αναπτύσσεται περαιτέρω είναι αυτός της Chloe με την Nadine απλά να συμπληρώνει ως ένας άλλος Sullivan. Επιπρόσθετα δε δίνονται εξηγήσεις για το πώς γνωρίζονται οι δυο πρωταγωνιστές και πώς η Chloe έφτασε στο σημείο να προσεγγίσει την Nadine.

Το πρόβλημα της σειράς δεν είναι ο τεχνικός τομέας που αναμφίβολα αγγίζει την κορυφή, αλλά η αναπάντεχη στασιμότητα στην δημιουργία φρέσκων και μοναδικών ιστοριών που θα καταφέρουν να εντυπωσιάσουν και να ξαφνιάσουν το χορτασμένο πλέον κοινό.

το VG24 λέει

Στο σύνολο της η διάρκεια της ιστορίας είναι αρκετά μικρότερη από αυτή του 4ου κεφαλαίου -αρκετά καλή όμως για DLC και με την τρέχουσα τιμή των 40€- με λιγότερες τοποθεσίες για να επισκεφθούμε, αλλά πιο ανοιχτές στη φύση τους. Συγκεκριμένα το παιχνίδι λαμβάνει χώρα σε μια μεγάλη περιοχή της Ινδίας μέσα στην οποία διαδραματίζεται και ολόκληρη η ιστορία. Το μεγαλύτερο μέρος δείχνει τις δυο πρωταγωνίστριες να λύνουν διάφορους γρίφους, ώστε να βρουν τον πολυπόθητο θησαυρό. Εκεί θα πρέπει να βρείτε σε διάφορα αξιοθέατα και ναούς τα μυστικά που σας αναζητάτε, ενώ εφόδια σε αυτό θα είναι ο νέος πλέον χάρτης (στον οποίο η Choe κρατά σημειώσεις για να μπορείτε να προσανατολιστείτε) και το τζιπ με το βίντσι στο μπροστινό του μέρος, όπως το γνωρίσαμε στο Uncharted 4. Στα θετικά της ιστορίας είναι πως διαθέτει αρκετά καλή ροή και δεν κουράζει καθόλου τον παίκτη. Η συνολική διάρκεια φτάνει τις 6-8 ώρες, ενώ μπορεί να φτάσει και τις 10-12, αν ψάξετε για όλα τα collectibles, που προσφέρει ο τίτλος.

Το βασικό gameplay του Uncharted: The Lost Legacy έχει έρθει αυτούσιο από το Uncharted 4, με τις μόνες διαφορές να εντοπίζονται στην προσθήκη ενός χρυσού όπλου με σιγαστήρα, την αντικατάσταση των δυναμιτών με εκρηκτικά C4 και την προσθήκη δυνατότητας διάρρηξης διαφόρων κουτιών. Εκτιμήσαμε ιδιαίτερα το γεγονός πως το στούντιο άκουσε τις εκλήσεις των χρηστών για περισσότερους γρίφους και πράγματι στον ανοιχτό κόσμο της Ινδίας βρίσκονται διάσπαρτοι περισσότεροι γρίφοι από τα προηγούμενα κεφάλαια της σειράς. Ένας από τους γρίφους χαρίζει στην Chloe ένα ιδιαίτερο βραχιόλι που έχει την ικανότητα να κουδουνίζει όταν βρισκόμαστε κοντά σε ένα collectible. Επιπλέον στη λίστα των collectibles προστέθηκε η δυνατότητα λήψης φωτογραφιών με το κινητό της Chloe, όταν βρίσκεστε σε συγκεκριμένα μέρη.

Πέρα από την βασική ιστορία, το Uncharted: The Lost Legacy περιλαμβάνει αυτούσιο και το multiplayer κομμάτι του Uncharted 4: A Thief's End. Αυτό για τους παλιούς παίκτες σημαίνει ότι όλα τους τα στατιστικά διατηρούνται και για τους νέους ότι θα έχουν επιπλέον μια πλήρη multiplayer εμπειρία.

Ο τεχνικός τομέας του Uncharted: The Lost Legacy έρχεται αυτούσιος από το Uncharted 4: A Thief's End. Πέρα από τις προσθήκες των νέων περιοχών και της ανανεωμένης Chloe,  που το μοντέλο της είχαμε δει και στο multiplayer του προηγούμενου παιχνιδιού, τα περισσότερα assets του τίτλου παραμένουν κοινά. Οι διαφορές εντοπίζονται στην υποστήριξη των δυνατοτήτων του PlayStation 4 Pro, όπως το HDR και η υψηλότερη ανάλυση που απαντάται είτε μέσω supersampling τεχνική για όσους διαθέτουν τηλεόραση 1080p ή dynamic 4K ανάλυση για τους κατόχους 4K οθόνης. Το ότι διατηρούνται τα assets του Uncharted 4 κάθε άλλο παρά κακό είναι. Με το νέο κεφάλαιο της σειράς βλέπουμε για ακόμα μια φορά την ποιότητα της δουλειάς που έχει κάνει η Naughty Dog στον τεχνικό τομέα και την έμφαση που δίνει στην λεπτομέρεια. Τα animations και τα facial expressions εντυπωσιάζουν και θεωρούμε πως για μια ακόμα φορά αποτελούν την κορυφή στον χώρο.

Η σειρά Uncharted είναι ένα τρανό παράδειγμα του πώς ένα στούντιο καταφέρνει με αρκετή αφοσίωση να βελτιώνει διαρκώς τον εαυτό του και να κάνει σταθερά βήματα εμπρός για να δίνει στο κοινό κάτι καλύτερο. Από το πρώτο κεφάλαιο μέχρι και το τέταρτο, η σειρά πέρασε μέσα από πολλές αλλαγές για να εξελιχθεί σε αυτό που έχουμε σήμερα, διατηρώντας ταυτόχρονα τον χαρακτήρα της. Η φιλοσοφία αυτή συνεχίζεται και με το Uncharted: The Lost Legacy, έναν τίτλο που διατηρεί όλα όσα έκαναν γνωστή τη σειρά, ακόμα και αν αυτό το κεφάλαιο έρχεται με νέο πρωταγωνιστή. Το πρόβλημα της σειράς δεν είναι ο τεχνικός τομέας, που αναμφίβολα αγγίζει την κορυφή, αλλά η αναπάντεχη στασιμότητα στην δημιουργία φρέσκων και μοναδικών ιστοριών που θα καταφέρουν να εντυπωσιάσουν και να ξαφνιάσουν το χορτασμένο πλέον κοινό.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την PlayStation Greece για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Uncharted: The Lost Legacy

Συντάκτης
17 Αυγούστου 2017
Developer

Naughty Dog

Publisher

Sony Interactive Entertainment

Διανομή

PlayStation Greece

Πλατφόρμες

PlayStation 4

Tested on

PlayStation 4 Pro

Κυκλοφορία

23 Αυγούστου 2017

Είδος

Action / Adventure

PEGI

16

Θετικά

+ Ο οπτικός τομέας συνεχίζει να εντυπωσιάζει
+ Εξαιρετικοί χαρακτήρες και διάλογοι
+ Καλοδεχούμενη η προσθήκη περισσότερων γρίφων
+ Πολύ καλή η ροή της ιστορίας

Αρνητικά

- Μια μεγάλη τοποθεσία με ελάχιστες εναλλαγές
- Το παρελθόν της Nadine συνεχίζει να είναι ένα μυστήριο
- Δεν δίνονται εξηγήσεις για τους λοιπούς χαρακτήρες του παιχνιδιού

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
9.0
8.7
Συνοψίζοντας

Το Uncharted: The Lost Legacy αποδεικνύει ακόμα μια φορά γιατί η Naughty Dog αποτελεί το κορυφαίο στούντιο στη δημιουργία ποιοτικών τίτλων όσον αφορά τον τεχνικό τους τομέα και την προσοχή στις λεπτομέρειες. Το πρόβλημα του τίτλου βρίσκεται κυρίως στο γεγονός ότι βασίζεται αρκετά στα κλισέ που έκαναν γνωστή τη σειρά, φτάνοντας σε σημεία να γίνεται αρκετά προβλέψιμο και ενδεχομένως επαναλαμβανόμενο. Το μεγαλύτερο του μειονέκτημα είναι ότι εκτός από την Chloe ως βασική πρωταγωνίστρια, φέρνει μαζί του και την Nadine, εστιάζει όμως μόνο στην ανάπτυξη του χαρακτήρα της Chloe, αφήνοντας εκτός την ανάπτυξη της Nadine, διεγείροντας έτσι περισσότερο ερωτήματα, παρά απαντήσεις.

Μια σειρά που έχει τις ριζες της στο PlayStation 3 και μετράει πλέον 4 βασικά κεφάλαια και ένα expansion θα πρέπει να αρχίσει να δίνει αφενός μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη των λοιπών χαρακτήρων και να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τα κινηματογραφικά της setpieces, για τα οποία έγινε γνωστή.

Εν κατακλείδι, το Uncharted: The Lost Legacy είναι αναμφίβολα ένα πολύ ποιοτικό expansion με διάρκεια πλήρους τίτλου και σε αρκετά καλή τιμή για τα δεδομένα της ψηφιακής αγοράς.

9.0
Βαθμός
8.7
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
57%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
43%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1