Uncharted: The Nathan Drake Collection

Greatness from small beginnings
by Νίκος Λυμπέριος on 14 Οκτωβρίου 2015

Η Naughty Dog αποτελεί πλέον έναν από τα μεγαθήρια του χώρου και δικαιωματικά με την προσφορά της θεωρείται από τα πλέον αξιόλογα και αξιόπιστα studio, που ξεκίνησε την πορεία του δεκαετίες πριν. Από το 1984 μέχρι και σήμερα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να εκπλήσσει και να εντυπωσιάζει τον κόσμο και τους gamers των παιχνιδιών της με τις συνεχόμενες προσπάθειες να εξελίσσει τα παιχνίδια της, αλλά και να εξελίσσεται η ίδια σαν studio. Αποτελεί το κόσμημα της Sony και είναι για την πλατφόρμα PlayStation ό,τι ήταν η RARE για το Super Nintendo.

Για τους καινούριους στη σειρά, ο πρωταγωνιστής Nathan Drake αποτελεί τον κλασσικό εξυπνάκια ήρωα που συναντάμε σε κάθε χολιγουντιανή ταινία. Έτοιμος να κάνει τα αδύνατα δυνατά, να αντιμετωπίσει κάθε κίνδυνο και φυσικά να κερδίσει την αγάπη της γυναίκας των ονείρων του. Δανείζεται αρκετά στοιχεία από τις ταινίες του Indiana Jones, προσφέροντας έντονη δράση, θεαματικά σκηνικά και υπέροχες ατάκες. Μαζί με τον μέντορα του και στην ουσία θετό του πατέρα, Victor Sullivan, γυρνούν όλο τον κόσμο ψάχνοντας για αρχαίους θησαυρούς. Όπως συμβαίνει σε κάθε ταινία δράσης, οι αναζητήσεις αυτές δεν έρχονται χωρίς μπελάδες. Κάθε περιπέτεια και κάθε αναζήτηση εξελίσσεται σε ένα χαοτικό κυνηγητό. Ο Nathan είναι επίσης μακρινός συγγενής του Francis Drake, ενός εξερευνητή του 16ου αιώνα. Πρώτη φορά μαθαίνουμε για τον Francis στο 1ο Uncharted που αποτελεί ταυτόχρονα και το έναυσμα της ιστορίας.

Uncharted-Collection-A-thief-among-us-WIDE

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο της σειράς είναι ότι για πρώτη φορά εισήγαγε την έντονη κινηματογραφικότητα στο gameplay του. Με τη σειρά Uncharted, η Naughty Dog δημιούργησε μια άκρως διαδραστική κινηματογραφική εμπειρία με εκρηκτική δράση, υπέροχο gunplay και δεμένη ιστορία. Ομολογουμένως κάποιες φορές ξεπερνάει τα όρια, το κάνει όμως για την διασκέδαση του παίκτη, ακολουθώντας κατά γράμμα το checklist μεγάλων ταινιών δράσης.

Τα παιχνίδια Uncharted φημίζονται επίσης για το εθιστικό και άκρως προσβάσιμο gameplay τους. Αποτελούν παιχνίδια τρίτου προσώπου που περιλαμβάνουν QTE’s, puzzles – αν και θα τα θέλαμε περισσότερα και δυσκολότερα – platforming στοιχεία στα οποία ο χειρισμός λάμπει και ξεχωρίζει για την στιβαρότητα και την αμεσότητα του. Τέλος, διαθέτει ένα εξαιρετικό σύστημα shooter μάχης με στοιχεία κάλυψης και αντεπίθεσης, όπως και melee επιθέσεις. Οι νεοφερμένοι θα εκπλαγούν με τον αψεγάδιαστο χειρισμό του, που κάνει τις μάχες πραγματική απόλαυση και τα σημεία σκαρφαλώματος παιχνιδάκι, χωρίς φυσικά να αφαιρεί την αίσθηση του κινδύνου όταν ανεβαίνεις σε ένα ψηλό σημείο στην άκρη του βουνού. Ο χειρισμός γίνεται ακόμα καλύτερος όταν στο παιχνίδι μπαίνει και το DualShock 4, αξιοποιώντας πλέον τις ανανεωμένες σκανδάλες για τους πυροβολισμούς, όπως ακριβώς έγινε και στο Remaster του The Last of Us.

Ξεκινώντας την συλλογή Uncharted: The Nathan Drake Collection, στο άκουσμα του χαρακτηριστικού ηχητικού θέματος της σειράς ένιωσα ένα κύμα νοσταλγίας να με διακατέχει. Από την στιγμή που το Studio με την κυκλοφορία του Uncharted 4: A Thief’s End σκοπεύει να κλείσει τον κύκλο της ιστορίας του Nathan Drake, η επανάληψη των τριών επεισοδίων αποτελεί την καλύτερη προετοιμασία για τον αποχαιρετισμό μιας από τις καλύτερες σειρές παιχνιδιών της προηγούμενης γενιάς, που με την κυκλοφορία τους όρισαν το είδος του κινηματογραφικού storytelling, ανέβασαν τον πήχη του τεχνικού τομέα επικίνδυνα ψηλά και καθιέρωσαν την Naughty Dog σαν το κορυφαίο First Party Studio της Sony. Η κυκλοφορία τους μάλιστα για το PlayStation 4 αποτελεί την απόλυτη εκδοχή τους, χάρη στην εξαιρετική δουλειά της Bluepoint Games, γνωστή για τις αψεγάδιαστες μεταφορές παιχνιδιών που έχει κάνει ανά διαστήματα. Μπορείτε να δείτε παρακάτω τα παιχνίδια, στα οποία έχει δουλέψει η Bluepoint.

Η συλλογή Nathan Drake Collection περιλαμβάνει όλα τα παιχνίδια Uncharted της Naughty Dog - Drake’s Fortune, Among Thieves και Drake’s Deception – σε ένα Blu-ray με κάποιες βελτιώσεις στα γραφικά, νέα χαρακτηριστικά και modes καθώς και τρία νέα sets από trophies. Κάθε παιχνίδι του πακέτου έχει αναβαθμισμένη ανάλυση στα 1080p και "τρέχει" στα 60fps, εξαλείφοντας οποιαδήποτε προβλήματα με καθυστερήσεις υπήρχαν στα πρωτότυπα, βελτιώνοντας αισθητά το shooting των τίτλων. Στην αντιπέρα όχθη, επειδή τα παιχνίδια και το animation τους είναι χτισμένο πάνω στα 30fps, αρκετές φορές οι κινήσεις φαίνονται λίγο περίεργες, ψεύτικες και εκτός τόπου.

Οι πιο μεγάλες αλλαγές είναι ορατές στο πρώτο παιχνίδι της σειράς, το Uncharted: Drake’s Fortune. Η Bluepoint έδειξε ιδιαίτερη αγάπη στο 1ο κεφάλαιο, βελτιώνοντας αισθητά το οπτικό κομμάτι του παιχνιδιού με αναβαθμισμένα μοντέλα, βελτιωμένο φωτισμό και αλλαγμένα εφέ, με αποτέλεσμα ο 8 ετών τίτλος να φαίνεται στα χειρότερά του καλός και στα καλύτερά του εξαιρετικός. Φυσικά ο τίτλος έχει τα θέματά του, τα οποία οφείλονται καθαρά στο γεγονός ότι είναι ο ίδιος τίτλος που όρισε την μετάβαση στην επόμενη γενιά. Πρόκειται για το πρώτο παιχνίδι που κυκλοφόρησε από την Naughty Dog για το PlayStation 3. Τα βασικά του προβλήματα αφορούν το animation, που φαίνεται να είναι δανεισμένο από την σειρά Jak and Daxter και δεν έχει την ρευστότητα των επόμενων τίτλων του Studio.

Uncharted: The Nathan Drake Collection™_20150929004255Παρ' όλη την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει στην αναβάθμιση των γραφικών του, το Drake’s Fortune συνεχίζει να είναι αρκετά παρωχημένο σε σχέση με τα Among Thieves και Drake’s Deception. Από το παιχνίδι λείπουν το scale και τα κινηματογραφικά set pieces που χαρακτηρίζουν τους άλλους δυο τίτλους της σειράς. Το platforming και o σχεδιασμός των επιπέδων του υστερούν αρκετά και τα όποια puzzles συναντήσουμε χαρακτηρίζονται από την έντονη απλοϊκότητα τους. Η αναβάθμιση των γραφικών τού έδωσε σίγουρα νέα πνοή αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα παιχνίδι 10 ετών που κυκλοφόρησε σε μια νέα πλατφόρμα.

 

Τέλος η Bluepoint δεν άλλαξε ιδιαίτερα τους μηχανισμούς gameplay του παιχνιδιού και πέρα από κάποιες μικρές διορθώσεις στη χρήση των χειροβομβίδων, το shooting κομμάτι παραμένει ανέπαφο και πιστό στο πρωτότυπο. Η κίνηση σύμφωνα με την Bluepoint και την Naughty Dog έγινε για να διατηρηθεί η πιστότητα των τίτλων.

Από την άλλη, τα επόμενα δυο επεισόδια της σειράς έχουν γεράσει πολύ καλά και από άποψη μηχανισμών αλλά και γραφικών. Αν και η οπτική αναβάθμιση των δυο τίτλων δεν είναι στο επίπεδο του πρώτου, τα Uncharted 2: Among Thieves και Uncharted 3: Drake’s Deception στέκονται σαν μερικά από τα καλύτερα της προηγούμενης γενιάς και σε πολλές των περιπτώσεων, επάξια δίπλα σε τίτλους της νέας γενιάς.

To Among Thieves εμφανίζει μια μεγάλη αλλαγή στον τόνο και στη σκηνοθετική του προσέγγιση, προσθέτοντας τα τεράστια set pieces για τα οποία έγινε γνωστή η σειρά, με αποτέλεσμα να γίνει ίσως ένα από τα καλύτερα παιχνίδια στο κομμάτι της κινηματογραφικής αίσθησης. Το Drake’s Deception ανεβάζει τον πήχη ακόμα ψηλότερα, αφηγούμενο παράλληλα μια από τις πιο προσωπικές ιστορίες της ζωής του Nate και κυρίως για τα πρώτα του βήματα ως εξερευνητής. Επιπλέον, εξετάζει την γνωριμία του με τον Sully και αναπτύσσει ακόμα περισσότερο τους χαρακτήρες των ηρώων, φέρνοντάς μας έτσι ακόμα πιο κοντά τους.

Η Bluepoint Games πέρα από τις μικρές ή μεγάλες βελτιώσεις στον οπτικό-ακουστικό τομέα, δημιούργησε και μερικά νέα modes. Μέσα σε αυτά είναι δύο νέα επίπεδα δυσκολίας: Το Explorer, που αποτελεί το πιο εύκολο επίπεδο για το παιχνίδι και είναι αποκλειστικά για όσους θέλουν απλά να απολαύσουν την ιστορία των τριών παιχνιδιών και το Brutal με την υψηλότερη δυσκολία που έχει εμφανιστεί στη σειρά παιχνιδιών Uncharted. Ενδεχομένως ίσως και σε παιχνίδι της Naughty Dog γενικότερα, αφού μέχρι και σήμερα, ασχέτως παιχνιδιού, το υψηλότερο επίπεδο ήταν το Crushing. Επιπλέον, έχει γίνει προσθήκη της ελληνικής γλώσσας σε όλα τα παιχνίδια (στο PlayStation 3 μονο το Drake's Deception είχε ελληνικούς υπότιτλους), έχουν βελτιωθεί τα cinematics για να συμβαδίζουν με την αύξηση της ανάλυσης και όλοι οι τίτλοι έχουν πλέον remastered ηχητικό τομέα.

Ενδιαφέρουσα είναι η προσθήκη ενός speedrun mode, που καταγράφει τους χρόνους ολοκλήρωσης των παιχνιδιών και τους συγκρίνει με αυτούς των φίλων μας. Τέλος στο κλίμα της νέας γενιάς και όπως μας έχουν συνηθίσει τα περισσότερα Remasters, υπάρχει διαθέσιμη λειτουργία Photo mode για ιδιαίτερες φωτογραφικές εξορμήσεις. Δυστυχώς, η λειτουργία του Photo mode δε δουλεύει σωστά πάντοτε. Υπάρχουν στιγμές που το παιχνίδι δεν μπαίνει σε λειτουργία φωτογραφίας και σε κάποιες περιπτώσεις η κάμερα δε γίνεται να αλλαχθεί. Τέλος, για πρώτη φορά είναι δυνατό να παίξουμε την ιστορία και με τους υπόλοιπους ήρωες μέσω της χρήσης των διαθέσιμων skins, που δίνονται ως δώρα προχωρώντας το παιχνίδι. Δυστυχώς, μπορεί οι επιπλέον λειτουργίες να είναι διασκεδαστικές και να δίνουν κάποια αντοχή στο χρόνο παραπάνω, όμως με την μεταφορά των παιχνιδιών στη νέα γενιά αφαιρέθηκε το multiplayer mode που ήταν διαθέσιμο στους δυο τελευταίους τίτλους της σειράς.

Uncharted: Drake's Fortune

Στην 1η περιπέτειά του, ο Nathan Drake ανακαλύπτει στοιχεία για την ύπαρξη ενός χαμένου θησαυρού που ακούει στο όνομα El Dorado. Τα στοιχεία αυτά βασίζονται στο ημερολόγιο του προγόνου του, Sir Francis Drake, που ήταν και εκείνος εξερευνητής. Οι φήμες μιλάνε για ένα μεγάλο άγαλμα φτιαγμένο από χρυσό, το οποίο μετέφεραν οι Ισπανοί 400 χρόνια πριν τα γεγονότα του Drake's Fortune, σε αδιευκρίνιστη τοποθεσία με το πλοίο τους, την Esperanza. Η ανακάλυψη του αγάλματος κρύβει περισσότερα μυστικά από την εμφάνιση του, βγάζοντας αληθινή την έκφραση "ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός."

UNCHARTED 2: Among Thieves

Το Among Thieves ξεκινάει με την έκφραση του Marco Polo, "I did not tell half of what I saw, for I knew I would not be believed." Η ιστορία εξελίσσεται γύρω από το ταξίδι του Marco Polo από την πατρίδα του στην Κίνα το 1292. Μετά από 20 χρόνια στην Μογγολική αυτοκρατορία του Kublai Khan, ο Marco Polo αποχώρησε με 14 πλοία και 600 επιβάτες για την Περσία. Έφτασε με ένα μόνο καράβι και 18 επιζώντες και ποτέ δεν αποκάλυψε τι συνέβη στο ταξίδι αυτό. Το 2ο μέρος της σειράς ξεκινάει με πιο σκοτεινό τρόπο, δείχνοντας έναν πληγωμένο Drake να βρίσκεται στα συντρίμμια ενός κατεστραμμένου τρένου, αφήνοντας τον παίκτη με την απορία, ενώ ξεκινά με ιδιαίτερα θεαματικό τρόπο από τα πρώτα λεπτά.

Uncharted 3: Drake's Deception

Η 3η περιπέτεια του Nathan Drake αφορά το μυστικό ταξίδι του Francis Drake στην Αραβία, όπου η βασίλισσα Ελισάβετ τού ανέθεσε το καθήκον της ανεύρεσης της χαμένης πόλης Ubar, για την οποία υπάρχει αναφορά μόνο στο Κοράνι. Το τρίτο μέρος της ιστορίας βασίζεται αρκετά στις ανατροπές και δίνει μια βαθύτερη οπτική στο παρελθόν του Nathan Drake και των ισχυρών δεσμών του με τον Sully.

Προσωπικά, είμαι μεγάλος υποστηρικτής της σειράς και πραγματικά λατρεύω τις περιπέτειες του Nathan Drake και της παρέας του. Αρκετές φορές η σειρά έχει κατηγορηθεί για έλλειψη βάθους, για σεναριακή χλιαρότητα και για παράθεση υπερβολικών καταστάσεων. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα ο Nathan έχει κατηγορηθεί ότι είναι κατά συρροήν δολοφόνος και ότι οι επαναλαμβανόμενες ορδές εχθρών δεν έχουν καμία σύνδεση με το σενάριο του παιχνιδιού και τις εκάστοτε περιστάσεις. Η σειρά χτίστηκε πάνω από αυτή τη λογική, την διασκέδαση του κοινού που αναζητά κάτι ανάλαφρο για να περάσει ευχάριστα τις ώρες του με το παιχνίδι. Τηρώντας κατά γράμμα τις σκηνοθετικές οδηγίες που έχει θέσει χρόνια τώρα το Χόλιγουντ, η Naughty Dog έχτισε μια εξαιρετική τριλογία που σύντομα θα δει το κλείσιμο της με το 4ο και - πιθανότατα - τελευταίο μέρος των περιπετειών του Drake. H συλλογή αυτή αποτελεί εξαιρετική προσθήκη στην βιβλιοθήκη του PlayStation 4 και αφορά κατά κύριο λόγο το κοινό που έρχεται από διαφορετική πλατφόρμα. Αποτελεί ιδανικό απόκτημα για τους λάτρεις της σειράς, που θέλουν μια καλή δικαιολογία για να αναβιώσουν τις Uncharted εμπειρίες και να φρεσκάρουν τη μνήμη τους, αναφορικά με τα γεγονότα της ιστορίας λίγο πριν την κυκλοφορία του Uncharted 4: A Thief’s End.

'Οπως λέει και το δαχτυλίδι του Sir Francis, το οποίο ο Nathan φοράει διαρκώς στο λαιμό του, “sic parvis magna”, δηλαδή “greatness from small beginnings.”

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Uncharted: The Nathan Drake Collection

Author

Νίκος Λυμπέριος

Developer

Naughty Dog

Publisher

Sony Computer Entertainment

Διανομή

Sony Hellas

Πλατφόρμες

PlayStation 4

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

7 Οκτωβρίου 2015

Είδος

Action / Adventure

PEGI

16

Θετικά

+ Το προσφερόμενο υλικό είναι υπερπλήρες
+ Εξαιρετική δουλειά στη μεταφορά από την Bluepoint
+ 3 απ' τα καλύτερα παιχνίδια της προηγούμενης γενιάς σε ένα πακέτο
+ Έξτρα modes
+ Ελληνικά και στους 3 τίτλους

Αρνητικά

- Αφαίρεση διαθέσιμου Multiplayer
- Το animation είναι λίγο περίεργο στα 60fps
- To Photomode θα μπορούσε να είναι καλύτερο

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
10
Συνοψίζοντας

Αν και τα Remasters αποτελούν στόχο για πολλούς, η συγκεκριμένη συλλογή δικαιολογεί την ύπαρξη της με τον καλύτερο τρόπο. Αφενός απευθύνεται στους καινούριους στην οικογένεια της Sony που δεν είχαν την ευκαιρία να βιώσουν τις περιπέτειες του Nathan Drake, αφετέρου αποτελεί εξαιρετικό fan service για τους παλιούς που θέλουν έναν πολύ καλό λόγο για να βιώσουν για ακόμα μια φορά τις εκρηκτικές περιπέτειες μέσα από ένα ανανεωμένο και υπερπλήρες πακέτο.

Θα θέλαμε να υπήρχε διαθέσιμο και το Multiplayer ενός εκ των δυο τίτλων για να δώσει στη συλλογή ακόμα μεγαλύτερη διάρκεια σε βάθος χρόνου και η λειτουργία Photomode να προσφέρει μεγαλύτερο επίπεδο ελευθερίας και τρόπους φωτογράφισης.

Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στην Bluepoint για την εξαιρετική δουλειά που έκανε πάνω στη σειρά και μετέφερε επιτυχώς τρία παιχνίδια της προηγούμενης γενιάς στην νέα, χωρίς τα προβλήματα που συναντάμε συνήθως σε άλλες τέτοιες δημιουργίες.

8.0
Βαθμός
10
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
25%
Cheers
75%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1