Unravel Two

by Βασίλης Τατσιόπουλος on 20 Ιουνίου 2018

Το πρώτο Unravel μάς έχει μείνει στο μυαλό κυρίως εξαιτίας της έκπληξης που προκάλεσε η παρουσίασή του και του αξιολάτρευτου, νοσταλγικού ύφους του. Ήταν ένα αξιοπρεπέστατο puzzle-platformer, όμως χάρη σε μερικά ατοπήματα στον σχεδιασμό του, δεν έφτασε όσο ψηλά θα μπορούσε, όσον αφορά το gameplay. Συνολικά, όμως, σίγουρα το θυμόμαστε με αγάπη και η ανακοίνωση της συνέχειάς του μάς έφερε ένα χαμόγελο στα χείλη.

Το Unravel Two πράττει τα δέοντα για να διορθώσει τα σφάλματα του προκατόχου του. Στην πορεία, δυστυχώς, χάνει λίγη από τη μαγική σπίθα που είχε η πρώτη περιπέτεια του Yarny.

Ξεκινώντας το Unravel Two, τα πάντα δείχνουν γνώριμα για όσους έχουν παίξει το πρώτο. Τα πάντα, εκτός από το δεύτερο Yarny. Η εισαγωγή της δεύτερης μάλλινης κούκλας στο παιχνίδι, φέρνει τα πάνω κάτω.

Μπορούμε να παίξουμε όλο το παιχνίδι μόνοι μας, ή σε local multiplayer. Αφού δοκιμάσαμε και τα δύο, μπορούμε να πούμε πως το Unravel Two είναι φτιαγμένο για να παίζεται με παρέα. Δεν εννοούμε πως το solo παιχνίδι είναι δυσλειτουργικό. Αντίθετα, η εταιρεία έχει κάνει ό,τι μπορούσε για να προσπαθήσει να εξισώσει την εμπειρία. Παρόλα αυτά, δεν είναι δυνατή μία τέτοια εξίσωση. Το Unravel Two σε multiplayer είναι υπέροχο. Οι γρίφοι, το platforming και το level design γενικότερα, έχουν στηθεί με βάση την εισαγωγή του δεύτερου Yarny, του οποίου ο χειρισμός είναι πολύ πιο αρμονικός στο multiplayer.

Όταν παίζουμε σε single-player mode, χειριζόμαστε και τα δύο κουκλάκια, εναλλάξ. Μπορούμε ακόμη και να τα ενώσουμε, ώστε να μη χρειάζεται να επαναλάβουμε κάποια τμήματα δύο φορές (η ένωση γίνεται και στο διπλό, γλιτώνοντάς τον ένα παίκτη από τα σημεία που τον δυσκολεύουν πολύ). Η εναλλαγή των Yarnys γίνεται άμεσα και δουλεύει άψογα. Απλώς, τα πάντα κινούνται πιο γρήγορα και πιο ομαλά, όταν έχουμε δεύτερο παίκτη. Επίσης, λόγω των physics του κουβαριού πολλές φορές δημιουργούνται αστείες καταστάσεις οι οποίες είναι ιδανικό να μοιράζονται.

Εκτός από τη δεύτερη κούκλα δεν συναντάμε αλλαγές στο gameplay. Οι ικανότητες του Yarny έχουν μείνει ίδιες σε σχέση με το πρώτο Unravel. Μπορούμε να κάνουμε άλματα και να ρίχνουμε το κουβάρι σαν λάσσο ώστε να πιανόμαστε από ψηλά σημεία με κλωστή. Ακόμη, έχουμε τη δυνατότητα να δένουμε το σχοινί σε συγκεκριμένα σημεία και να δημιουργούμε γέφυρες. Ό,τι κάναμε και στο προηγούμενο παιχνίδι, δηλαδή. Παρόλα αυτά, δεν χρειάστηκε να ενταχθούν νέες ιδιότητες. Η δεύτερη κούκλα αλλάζει τον τρόπο σκέψης και προσέγγισης και δίνει πολύ περισσότερο βάθος στα mechanics.

Τα puzzles και το platforming συνεχίζουν να βασίζονται στα physics του κουβαριού και του Yarny. Οι φυσικές αντιδράσεις του περιβάλλοντος και των χαρακτήρων παραμένουν κορυφαίας ποιότητας. Αυτή τη φορά, έχουμε δύο κούκλες δεμένες μεταξύ τους. Έτσι, είναι πολύ πιο εύκολο να τυλίξουμε το κουβάρι γύρω από μία πλατφόρμα ή αντικείμενο. Ακόμη, μας δίνονται πολλές δυνατότητες όσον αφορά το platforming, αφού μπορούμε να κρεμαστούμε από το μάλλινο σώμα του συνεταίρου μας και να ταλαντωθούμε στο κενό.

Το design του Unravel Two εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες που δημιουργούνται με το δεύτερο Yarny στο έπακρο. Αυτή τη φορά δεν θα δούμε απλοϊκούς γρίφους και platforming. Βέβαια, δεν υπάρχουν ούτε πανδύσκολα σημεία στα οποία θα κολλήσουμε για πολλή ώρα (τουλάχιστον στο main story, περισσότερα για αυτό παρακάτω).

Οι γρίφοι απαιτούν συνεργατική δουλειά μεταξύ των δύο παικτών, ή... του ενός με τον εαυτό του. Χρειάζεται συγχρονισμός και σκέψη, καθώς και αντανακλαστικά. Είναι πολλές οι φορές που μόλις τελειώσαμε ένα puzzle, δώσαμε συγχαρητήρια στην εταιρεία ανάπτυξης για τον σχεδιασμό και την υλοποίησή του.

Επίσης, προς τιμήν της η εταιρεία κατάφερε να φτιάξει ένα παιχνίδι που είναι μεν απαιτητικό (ειδικά σε σχέση με το προηγούμενο), όμως μπορεί να το απολαύσει ο καθένας. Σε αυτό συμβάλλουν αρκετοί παράγοντες. Αρχικά, αν δυσκολευτούμε σε κάποιο σημείο, μπορούμε να δώσουμε τη σκυτάλη στον συμπαίκτη μας. Η δυσκολία του platforming και των puzzles δεν είναι υπέρμετρη, ούτε άδικη και δεν υπάρχει πολύ trial and error. Ακόμη, τα πάντα λειτουργούν και ρέουν άψογα. Αν κολλήσουμε σε κάποιο γρίφο, έχουμε στη διάθεσή μας προαιρετικά hints τα οποία είναι πολύ βοηθητικά. Όποτε το platforming μάς φαίνεται πολύ απαιτητικό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη slow motion λειτουργία. Έτσι, τα πάντα κινούνται πιο αργά (δεν παρατηρείται μεγάλη διαφορά, είναι όμως αρκετή).

Ένας επιπλέον παράγοντας που βοηθάει, είναι η οπτικοακουστική παρουσίαση του Unravel Two. Οπτικά, εξακολουθεί να δείχνει υπέροχο. Τα animations είναι εκπληκτικά και τα Yarnys είναι πολύ εκφραστικά παρά τα λίγα τους σωματικά χαρακτηριστικά. Τα περιβάλλοντα είναι πανέμορφα. Για την ομορφιά τους ευθύνεται ο άριστος τεχνικός τομέας, ο σχεδιασμός, η φωτορεαλιστική απεικόνιση και η ίδια τους η φύση. Έχουμε μία περίεργη μίξη ‘’ψυχρού’’ περιβάλλοντος με μια αίσθηση ζεστασιάς, νοσταλγίας και γλυκιάς μελαγχολίας, σαν αυτή που νιώθουμε όταν κοιτάμε από το παράθυρο τη βροχή. Το Unravel Two δεν γίνεται ποτέ "βαρύ" και η ατμόσφαιρά του είναι καθόλη του τη διάρκεια ευχάριστη.

Το γεγονός ότι τα κουκλάκια είναι πολύ μικρά σε μέγεθος, ενώ οι χώροι στους οποίους κινούμαστε περιλαμβάνουν αντικείμενα και κατασκευές πραγματικού μεγέθους, βοηθάει πολύ στο στήσιμο της ατμόσφαιρας. Δεν κινούμαστε σε φανταστικούς χώρους, αλλά σε δάση, ποτάμια και ανθρώπινες πόλεις, σπίτια και ταράτσες. Η απεικόνιση της διαφοράς μεγέθους των Yarnys και του περιβάλλοντος ενισχύεται από την άψογη χρήση της κάμερας, του depth of field και του φωτισμού.

Η μουσική του Unravel Two κινείται στο ίδιο ύφος με του προκατόχου του και δεν μας απογοητεύει ούτε στιγμή. Ακούμε νοσταλγικές μελωδίες σε βιολί, ως επί το πλείστον. Σε μερικές στιγμές όπου η ένταση κορυφώνεται, η μουσική ακολουθεί με γοργούς και δυνατούς ρυθμούς, χωρίς να χάνει όμως τον χαρακτήρα της. Συνολικά, δένει με το υπόλοιπο παιχνίδι απόλυτα.

Τα πλάσματα που συναντάμε είναι κυρίως πραγματικά, του κόσμου μας. Θα μας κυνηγήσουν γαλοπούλες και θα δούμε ανθρώπους (αν και τους τελευταίους το παιχνίδι τούς παρουσιάζει σε αιθέρια μορφή, σαν πνεύματα).

Επίσης, το μόνο που υπάρχει και μοιάζει με εχθρό, είναι οι σκιές που μας κόβουν το δρόμο και μας σκοτώνουν (δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε παρά μόνο να τις αποφύγουμε). Θα θέλαμε να δούμε περισσότερη ποικιλία στον σχεδιασμό τους, καθώς είναι πανομοιότυπες και λειτουργούν πάντα με τον ίδιο τρόπο.

Το πρώτο Unravel μάς έδωσε μία νοσταλγική, γλυκιά πλοκή, με μίνιμαλ αφήγηση. Στο Unravel Two, η αόριστη φύση του σεναρίου πάει ένα βήμα παραπέρα. Φαίνεται πως ακολουθούμε δύο παιδιά, τα οποία παραλληλίζονται λόγω χρωμάτων στα ρούχα με τα δύο Yarnys. Πιστεύουμε ότι τα παιδιά το έσκασαν και ζούνε την περιπέτειά τους, όμως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Ο συναισθηματικός αντίκτυπος δεν υπάρχει. Δεν γίνεται καμία σωστή κίνηση, ώστε να μας δοθεί κίνητρο για να παρακολουθήσουμε το σενάριο. Το βάρος έπεσε στο gameplay, το οποίο είναι σαφώς βελτιωμένο από του πρώτου Unravel, όμως στην πορεία το σενάριο έγινε άψυχο. Δεν υπάρχει η μαγεία, η νοσταλγία και η παραμυθένια αίσθηση που μας έδωσε το πρώτο Unravel. Ευτυχώς, αποκομμένο από το κεντρικό του σενάριο, το παιχνίδι κυλάει υπέροχα και αν αντιμετωπίσουμε τα επίπεδά του σαν μικρές ιστοριούλες, μένουμε ικανοποιημένοι.

Οι πίστες του Unravel Two είναι επτά σε αριθμό. Για την ολοκλήρωση της κάθε μίας χρειαζόμαστε 20-30 λεπτά (η μετάβαση από τις πίστες στο κεντρικό hub συνοδεύεται από ένα αρκετά χρονοβόρο loading). Έτσι, το παιχνίδι, σε πρώτη φάση διαρκεί γύρω στις 3 με 4 ώρες. Μετά τον τερματισμό του κυρίως παιχνιδιού, υπάρχει αρκετό παράπλευρο περιεχόμενο για να μας κρατήσει. Αρχικά, μπορούμε να συλλέξουμε όλα τα collectibles και trophies, όπως είναι συνηθισμένο. Μετά, βρίσκουμε και μερικά challenges, 16 για την ακρίβεια. Το κάθε ένα χαρακτηρίζεται από τον δικό του βαθμό δυσκολίας. Στις προαιρετικές αυτές πίστες θα κληθούμε να λύσουμε γρίφους και να ολοκληρώσουμε δύσκολα platforming τμήματα. Σε γενικές γραμμές, τα challenges είναι αρκούντως απαιτητικά και ενδιαφέροντα και αποτελούν πολύ καλή προσθήκη στο παιχνίδι.

Ολοκληρώνοντας τις διάφορες προκλήσεις ελευθερώνουμε άλλα κουκλάκια, παρόμοια με τα δικά μας. Έτσι, ξεκλειδώνονται διάφορες επιλογές παραμετροποίησης του Yarny μας. Μπορούμε να αλλάξουμε το χρώμα του (αλλάζοντας και το φως του DualShock 4 ανάλογα), το σχήμα του κεφαλιού του, τα μάτια του και άλλα. Οι αλλαγές αυτές δεν προσφέρουν κάτι ουσιώδες, αλλά είναι διασκεδαστικές και καλοδεχούμενες, ειδικά με δεδομένη την ύπαρξη του multiplayer, στο οποίο θέλουμε δώσουμε χαρακτήρα στο Yarny μας.

Το Unravel Two, η συνέχεια του Unravel που κατάφερε και μας κέρδισε πριν μερικά χρόνια, τα καταφέρνει εξίσου καλά. Αυτή τη φορά, δεν μένουμε στο σενάριο και το charm του τίτλου, καθώς λίγη από τη μαγεία του έχει χαθεί κάτω από το βάρος των πιο στιβαρών mechanics και των βελτιωμένων γρίφων και platforming τμημάτων. Είτε παίζουμε μόνοι, είτε με παρέα, το Unravel Two είναι υπέροχο. Παρόλα αυτά, η εμπειρία στο multiplayer απογειώνει το gameplay, το οποίο φαίνεται πως είναι φτιαγμένο για δύο. Συνολικά, το Unravel Two είναι ένα sequel με ξεκάθαρο λόγο ύπαρξης και δυνατή παρουσία. Μπορεί να χάνει σε μερικά σημεία σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι, όμως σε άλλα κερδίζει και ούτως ή άλλως οι βάσεις είναι δυνατές και το αποτέλεσμα εξίσου.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Unravel Two

Συντάκτης
20 Ιουνίου 2018
Developer

Coldwood Interactive

Publisher

Electronic Arts

Διανομή

Bandai Namco Entertainment Hellas

Πλατφόρμες

PC / PS4 / Xbox One

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

9 Ιουνίου 2018

Είδος

Puzzle-platformer

PEGI

7

Θετικά

+ Απόλυτα πετυχημένη οπτικοακουστική παρουσίαση
+ Άψογος τεχνικός τομέας και physics
+ Ξεκάθαρα βελτιωμένα puzzles και platforming σε σχέση με το πρώτο Unravel
+ Το multiplayer είναι υπέροχο
+ Τα Challenges

Αρνητικά

- Έχει χαθεί λίγη από τη μαγεία του πρώτου
- Το σενάριο μάς άφησε παγερά αδιάφορους
- Μεγάλοι χρόνοι loading
- Έλλειψη online multiplayer

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
Συνοψίζοντας

Το Unravel Two είναι ένα sequel που έπρεπε να υπάρξει. Η εισαγωγή του δεύτερου Yarny, είτε παίζουμε μόνοι είτε με παρέα, αλλάζει αρκετά και πολύ ουσιαστικά τον τρόπο προσέγγισης του παιχνιδιού, σε σχέση με το πρώτο, παρόλο που μοιάζουν πολύ στη βάση τους. Το Unravel Two είναι πολύ διασκεδαστικό, πανέμορφο και μπορεί να το απολαύσει ο καθένας, ανεξάρτητα από τις ικανότητές του σε puzzle-platforming παιχνίδια. Για τους πιο έμπειρους, υπάρχουν και επιπλέον challenges που αυξάνουν τη διάρκεια του τίτλου και είναι καλοδεχούμενα και σωστά στημένα. Η χαμηλή τιμή του Unravel Two στα 19,99 ευρώ, σε συνδυασμό με το εξαιρετικό του gameplay, το καθιστούν απαραίτητη προσθήκη στη συλλογή μας.

8.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1