Until Dawn: Rush of Blood

Τσαφ τσουφ, το τρένο περνά
by Παναγιώτης Τριάντης on 27 Δεκεμβρίου 2017

Τρόμος. Συνηθισμένο φαινόμενο τόσο σε απλά παιχνίδια και ακόμα πιο συνηθισμένο στους τίτλους που προορίζονται για Virtual Reality συσκευές. Η σειρά Until Dawn έφτασε στο PlayStation 4 το Καλοκαίρι του 2015, προσφέροντάς μας ένα κλασικό, αλλά καλοφτιαγμένο survival horror που άφησε καλές εντυπώσεις. Έναν χρόνο αργότερα και με την άφιξη του PlayStation VR, ήρθε το Until Dawn: Rush of Blood, ένα spin-off της σειράς που έφτασε για να μας βάλει κυριολεκτικά μέσα στο κλίμα του παιχνιδιού.

Ως προς το σενάριο του, στο Rush of Blood βρισκόμαστε αλυσοδεμένοι σε μια καρέκλα, με έναν γιατρό να δοκιμάζει κάποιου είδους φάρμακα πάνω μας. Η επίδραση αυτών των φαρμάκων είναι και οι εμπειρίες που θα συναντήσουμε σε κάθε διαδρομή και στην πραγματικότητα όλα γίνονται μέσα στο κεφάλι μας. Ο γιατρός λειτουργεί ως “ξεναγός” και πολλές φορές τον βλέπουμε να αλλάζει εμφάνιση για να ταιριάζει με το “λούνα παρκ”. Με λίγα λόγια μην περιμένετε κάποιο βάθος στην ιστορία, μιας και φαίνεται πως ήταν ίσα ίσα μια απλή δικαιολογία για να ξεκινήσουμε τις θανατηφόρες βόλτες μας στο τρενάκι του τρόμου.

To Until Dawn: Rush of Blood αποτελεί ένα shooter παιχνίδι που θυμίζει εποχές των arcade, όπως τα Time Crisis μιας και η διαδρομή μας είναι συγκεκριμένη (on-rails), προχωράει αυτόματα και γενικότερα δεν έχουμε κανέναν έλεγχο πάνω σε αυτή. Θα μπορούσε να πει κανείς πως αυτό είναι αρνητικό, όμως μπορεί να είναι το πιο ξεκούραστο παιχνίδι Virtual Reality που έχουμε παίξει μέχρι τώρα χωρίς να ζαλιστούμε σχεδόν καθόλου. Φυσικά, μιας και μιλάμε για Until Dawn, δεν θα μπορούσε να λείπει και ο χαρακτηρισμός του παιχνιδιού ως horror.

Ο τίτλος περιλαμβάνει επτά διαφορετικά επίπεδα με κάθε ένα από αυτά να έχει κάποιου είδους θέμα. Σε όλα τα επίπεδα είμαστε πάνω σε ένα βαγόνι από τρενάκι λούνα παρκ και προσπαθούμε να επιβιώσουμε από τα επικίνδυνα πλάσματα που μας επιτίθενται. Το γεγονός πως κατάφεραν να διαφοροποιήσουν έστω και λίγο τις πίστες αυτές είναι άκρως θετικό μιας και η ατμόσφαιρα του καθενός μας έκανε να μείνουμε με το στόμα ανοιχτό. Μέσα σε όλα αυτά έχουμε και τα jump scares που μας κάνουν κυριολεκτικά να πεταχτούμε μιας και το “άγχος” και ο φόβος χτίζονται σιγά σιγά κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Το level design είναι καθηλωτικό με τις ράγες να μας πηγαίνουν σε τρελές τοποθεσίες γεμάτες με πράγματα που αντιστοιχούν στο θέμα του κάθε επιπέδου. Η διάρκεια κάθε διαδρομής είναι ικανοποιητική μιας και μιλάμε για VR, όμως στο σύνολο του, το παιχνίδι είναι αρκετά μικρό και μπορεί να ολοκληρωθεί σε “μια καθισιά”. Το μόνο που προσφέρεται ως προς το replayability του τίτλου είναι το να πετύχουμε καλύτερες βαθμολογίες στις διαδρομές μας, κάτι που υπολογίζεται από τα αντικείμενα που χτυπάμε και τα collectibles.

Κύριο όπλο ενάντια στα πλάσματα που μας επιτίθενται είναι δύο απλά πιστολάκια, ένα σε κάθε χέρι. Τα συγκεκριμένα έχουν απεριόριστες σφαίρες, ωστόσο θα πρέπει να τα γεμίζουμε συχνά. Δεν είναι όμως και τα μοναδικά όπλα που χρησιμοποιούμε. Κατά τη διάρκεια των διαδρομών συναντάμε χρωματιστά κουτιά που αν τα πετύχουμε μας δίνουν ένα νέο πιο ισχυρό όπλο με περιορισμένες σφαίρες. H ποικιλία αυτών των όπλων δεν είναι μεγάλη, αλλά είναι αρκετή για να διαφοροποιηθεί ο αντίκτυπος που έχουν στους αντιπάλους μας ανάλογα με το ποιο χειριζόμαστε. Φυσικά, και οι αντίπαλοι είναι αρκετοί και διαφορετικοί. Αναφερόμαστε σε πλάσματα, ενώ στην πραγματικότητα είναι άνθρωποι που έχουν υποστεί κάποιες… αλλαγές. Από απλούς σατανικούς κλόουν, μέχρι αράχνες με ανθρώπινα κεφάλια έχει το μενού και πραγματικά πολλές φορές ανατριχιάσαμε. Οι εχθροί δεν είναι οι μόνοι που μας προκαλούν ζημιά, μιας και οι διαδρομές έχουν θανατηφόρα εμπόδια τα οποία αποφεύγουμε με κινήσεις του κεφαλιού μας κάνοντας αριστερά ή δεξιά για να αποφύγουμε απλά ξύλα ή ακόμα και κοφτερές λεπίδες.

Ο χειρισμός των όπλων γίνεται με δύο τρόπος και παίζουν αρκετά σημαντικό ρόλο στο πόσο διασκεδαστικό θα είναι το παιχνίδι. Αρχικά έχουμε το DualShock 4 όπου πυροβολούμε με τις σκανδάλες, κάνουμε reload με τα R1/L1 και στοχεύουμε κουνώντας το χειριστήριο και για μεγαλύτερη ακρίβεια τους αναλογικούς μοχλούς, έναν για κάθε όπλο. Με τον συγκεκριμένο τρόπο είχαμε στιγμές που ήταν σχετικά άβολες και κάπως περιορισμένες ως προς τον στόχο. Ο δεύτερος τρόπος απαιτεί δύο Move χειριστήρια και μπορούμε να πούμε πως είναι και ο καλύτερος τρόπος για να παίξει κανείς. Κάθε χειριστήριο αντιπροσωπεύει και ένα όπλο. Οι σκανδάλες λειτουργούν για να πυροβολήσουμε, το reload γίνεται με το κούνημα των χειριστηρίων και ο στόχος, κυριολεκτικά σαν να κρατάμε τα όπλα στην πραγματικότητα. Η ελευθερία κίνησης δεν συγκρίνεται σε σχέση με το χειριστήριο, και γενικότερα η εντύπωση του ότι κρατάς όπλα το κάνει ακόμα πιο φανταστικό. Το μόνο πρόβλημα που είχαμε στην περίπτωση των Move χειριστηρίων, ήταν πως μπερδευόμασταν με το reload και τον στόχο με αποτέλεσμα πολλές φορές να κάνουμε σαν μανιακοί πάνω κάτω πέρα δώθε τα χειριστήρια με μοναδικό αποτέλεσμα το να χάσουμε.

Η αναγνώριση των κινήσεων είναι εξαιρετική. Το παιχνίδι “καταλαβαίνει” το πού βρισκόμαστε άμεσα και δεν είχαμε ίχνος προβλήματος σχετικά με αυτό. Το ίδιο ισχύει και με την αναγνώριση των κινήσεων τόσο με το DualShock 4 όσο και με τα Move χειριστήρια. Υπάρχουν μικροί χρόνοι φόρτωσης μεταξύ της εισαγωγής του επιπέδου και της εκκίνησης του, αλλά δεν μας ενόχλησαν ιδιαίτερα γιατί ήταν υπερβολικά σύντομοι. Ως προς τον οπτικό τομέα, δεν είναι αυτό που θα λέγαμε άκρως εντυπωσιακό, όμως καταφέρνει να μας βάλει στο κλίμα του μανιακού λούνα παρκ που απώτερος σκοπός του είναι να μας κάνει να σκοτωθούμε μέσα σε αυτό. Τέλος, η ατμόσφαιρα δένει απίστευτα με τα εφέ και τη μουσική του τίτλου.

Το Until Dawn: Rush of Blood είναι ίσως ένας από τους καλύτερους τίτλους που μπορεί να παίξει κάποιος στο PlayStation VR μιας και κατάφερε να μας αιχμαλωτίσει στο τρομακτικό του σύμπαν μέσα από την ατμόσφαιρα του και το περιβάλλον που έχει σχεδιαστεί με άριστο τρόπο. Η συνταγή τρόμου που χρησιμοποιεί μπορεί να φαίνεται αρκετά κλασική στους περισσότερους, αλλά πιστέψτε μας, η υλοποίηση είναι εξαιρετική. Το μόνο αρνητικό που μπορέσαμε να βρούμε είναι η διάρκεια του τίτλου, και ίσως ο χειρισμός με το DualShock 4 σε σχέση με τα δύο Move controllers.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Sony Hellas για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Until Dawn: Rush of Blood

Συντάκτης
27 Δεκεμβρίου 2017
Developer

Supermassive Games

Publisher

Sony Interactive Entertainment

Διανομή

Sony Hellas

Πλατφόρμες

PlayStation VR

Tested on

PlayStation VR

Κυκλοφορία

13 Οκτωβρίου 2016

Είδος

Arcade, Survival Horror, First-Person Shooter

PEGI

18

Θετικά

+ Ιδιαίτερα άνετη VR εμπειρία, που δεν ζαλίζει
+ Τρομακτικές διαδρομές
+ Χειρισμός με δύο χειριστήρια PlayStation Move που μας "έστειλε"

Αρνητικά

- Μικρό σε διάρκεια
- Μειωμένη ελευθερία κινήσεων με το DualShock 4
- Επιφανειακή ιστορία

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
5.0
Συνοψίζοντας

Θεωρούμε πως για όσους έχουν PlayStation VR, το Until Dawn: Rush of Blood είναι σχεδόν απαραίτητο για τη συλλογή τους. Ο συνδυασμός του κλασικού arcade shooter και του τρόμου έχει υλοποιηθεί με έναν εξαιρετικό τρόπο. Σε αντίθεση με άλλους τίτλους VR δεν ζαλίζει εύκολα και το μόνο σίγουρο είναι πως θα τρομάξετε αρκετά. Αν έχετε Move χειριστήρια χρησιμοποιήστε τα οπωσδήποτε μιας και θα απογειώσουν την εμπειρία σας.

Δυστυχώς, η διάρκεια δεν είναι μεγάλη, αλλά μπορεί να ασχοληθεί κανείς με τα collectibles του τίτλου που θα σας κρατήσουν για ακόμη μερικές ώρες. Όπως και να έχει, το Rush of Blood είναι καλοφτιαγμένο και συνιστάται ανεπιφύλακτα στους οπαδούς των horror και VR παιχνιδιών.

8.0
Βαθμός
5.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1