Untitled Goose Game

* κουάκ *
by Βαγγέλης Λερός on 28 Σεπτεμβρίου 2019

Μια από τις πιο διαδεδομένες ρήσεις που συναντάμε κατά τον κόσμο, αναφορικά με κάθε μορφή τέχνης, όπως και στο gaming, είναι εκείνη της ομορφιάς που κρύβεται στην απλότητα. Τα indie games επιβεβαιώνουν, συνήθως, αβίαστα τον κανόνα, παρουσιάζοντας ανορθόδοξες ιδέες που παραστρατούν από τα ασφαλή πρότυπα του mainstream gaming.

Μια τέτοια ιδέα θέλησε να αναπτύξει και η ομάδα της House House, ένα indie studio από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, με τη βοήθεια της Panic Inc, γνωστής ως εκδότριας του επιτυχημένου τίτλου «Firewatch».

Είναι σχεδόν σίγουρο πως διαβάζοντας τον τίτλο του άρθρου κοντοσταθήκατε, ίσως αναρωτηθήκατε αν πρόκειται για τυπογραφικό ή για κάποιο placeholder. Το ιδιαίτερο όνομα αυτού του παιχνιδιού, αόριστο μα και τόσο συγκεκριμένο, είναι ο προπομπός της τρέλας που κουβαλάει, αλλά και της «θρασύτητας» που προβάλλει ο βασικός του πρωταγωνιστής, τόσο σαν επιλογή των developers, όσο και σαν ρόλος εντός του παιχνιδιού.

Στο Untitled Goose Game παίζουμε σαν μια χήνα. Αποστολή μας είναι να διαταράξουμε τη γαλήνη μιας μικρής επαρχιακής κοινότητας με λιγοστούς κατοίκους, τρυπώνοντας στη ρουτινιασμένη καθημερινότητά τους και περιπλέκοντας τις ζωές τους κατά το δοκούν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντούμε το κόνσεπτ του ζώου ως πρωταγωνιστή σε, τρόπον τινά, χιουμοριστικό game. Το Untitled Goose Game, όμως, ενώ μοιράζεται στοιχεία, όπως η ανυπαρξία σεναρίου, με τίτλους όπως το Goat Simulator, καταφέρνει να ξεπεράσει τη φαινομενικά κενή φύση του και να αποκτήσει κανονική δομή με συνέχεια και ουσία.

Πρακτικά, έχουμε μια λίστα με πράγματα που πρέπει να κάνουμε, ή να… πάθουν οι κάτοικοι που συναντάμε στο διάβα μας. Όταν ικανοποιηθούν όλα, προχωράμε λίγο παρακάτω στην πόλη, όπου υπάρχουν άλλοι κάτοικοι και μια νέα λίστα με ενοχλητικές πράξεις. Αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνεται για λίγο, καθώς η διάρκεια του παιχνιδιού είναι μικρή και δεν καταλαμβάνει μεγάλο εύρος. Θα σας πάρει περίπου 3-4 ώρες για να το ολοκληρώσετε, με τη συνολική του διάρκεια να καθορίζεται από το πόσο θέλετε να ασχοληθείτε με τη λίστα των κρυφών δευτερευόντων objectives που σας προτρέπει να ξεψαχνίσετε τον μικρό, κατά τ’ άλλα, χάρτη για λεπτομέρειες που μπορεί να σας ξέφυγαν.

Υπάρχει όμως μια λογική πίσω από το gameplay του Untitled Goose Game, που θέτει τις βάσεις του σε εξαιρετικά στιβαρούς μηχανισμούς, με το αντίστοιχο feedback από ό,τι αλληλεπιδρούμε μαζί του. Αν και λίγα στον αριθμό, τα mechanics του λειτουργούν με πολλαπλούς τρόπους πάνω σε αντικείμενα ή πρόσωπα, κρυμμένα πίσω από «γρίφους» που συνδέονται άμεσα με τη ρουτίνα που ακολουθούν οι χαρακτήρες.

Παρότι μοιάζει με action game, το Untitled Goose Game είναι στην πραγματικότητα ένα puzzle game, που απαιτεί μια υποτυπώδη ικανότητα εμπέδωσης βασικών action εντολών. Σαν χήνα, τα όπλα μας είναι το ράμφος, τα φτερά μας και… η φωνή μας. Είναι στο χέρι μας το πώς θα προσεγγίσουμε κάθε κατάσταση και πολλές φορές η λύση δεν είναι μόνο μία. Αυτό δίνει και μια δόση re-playability στο παιχνίδι, χωρίς όμως να το διαφοροποιεί δραματικά. Υπάρχουν, επίσης, objectives με χρονομέτρηση που σας προκαλούν να κάνετε speed-run, αν αποζητάτε μια τέτοια πρόκληση από τη χήνα σας.

Αρκετά βολικό είναι το γεγονός πως στο συγκεκριμένο video game δεν μπορείτε να χάσετε. Σε έναν ουτοπικό κόσμο βγαλμένο από τα πιο ελπιδοφόρα όνειρα του μεγαλύτερου φιλόζωου, η χήνα μας είναι άτρωτη και οι κάτοικοι μοιάζουν, απλά, στο έλεός μας. Το πιο ριζοσπαστικό πράγμα που τους είδα να κάνουν στη θέα των αποτρόπαιων πράξεών μου, ήταν να βγάζουν κάποια πινακίδα με τη σήμανση ότι απαγορεύονται οι πάπιες.

Ψάχνοντας, ανέλπιστα, λογική στην απάθεια των NPC, θυμήθηκα τη γιαγιά μου, τα καλοκαίρια στο χωριό, η οποία είχε την τάση να πιάνει κουβέντα με τις κότες της. Είτε οι συμφωνίες τους οδηγούσαν σε κάποιον μη μεταφράσιμο διάλογο, είτε οι διαφωνίες οδηγούσαν σε κλωτσιές, δεν μπορούσες παρά να θαυμάσεις αυτή την αρμονική (μπορεί και όχι) συνύπαρξη ενός αλληλοεξαρτώμενου μίνι-οικοσυστήματος. Η αποστειρωμένη προσέγγιση του Untitled Goose Game με έκανε να νιώσω απομονωμένος και παράταιρος στο σύμπαν του παιχνιδιού. Δεν θα ήθελα να δω life bar, για παράδειγμα, αλλά ενδεχομένως κάποια μεγαλύτερη απειλή που θα με έστελνε πίσω σε κάποιο checkpoint· έναν κυνηγό που με καταδιώκει, μια αλεπού που παραμονεύει, κάτι. Ο πουπουλένιος… Τσακ Νόρις, ωστόσο, δείχνει να «δουλεύει» στο υπάρχον concept.

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι, αν μη τι άλλο, εξίσου ιδιαίτερα με το concept. Το cell shaded direction υλοποιείται αρκετά ικανοποιητικά, με τα έντονα χρώματα και τα χαριτωμένα σχέδια να θυμίζουν σκίτσα γελοιογραφίας. Η αισθητική του παιχνιδιού μοιάζει να συνάδει με το ύφος του, αναδεικνύοντας τόσο την απλότητα όσο και τον συγκεκριμένο τύπο χιούμορ. Τεχνικά το βρήκαμε άρτιο, χωρίς bugs ή αστάθειες σε απόδοση.

Το Sound Design μας εξέπληξε θετικά. Δεν έχει γίνει απλώς καλή δουλειά στην επιλογή του soundtrack, αλλά έχουν εφαρμοστεί και ειδικές τεχνικές που υποβοηθούν το gameplay, δίνοντας αφηγηματικά χαρακτηριστικά και feedback των πράξεων, αλλά και της αντίδρασης από το περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, το soundtrack βασίζεται στο δωδέκατο πρελούδιο του Κλωντ Ντεμπυσσύ, το οποίο, με τη βοήθεια του Dan Golding χωρίστηκε σε περίπου 400 κομμάτια, παιγμένο σε διαφορετικό ύφος, με σκοπό να εναλλάσσεται, ανάλογα με το πώς παίζουμε ή με το τι συμβαίνει στην οθόνη μας. Εκτός από το να χαιρετίσουμε την εφαρμογή της παραπάνω τεχνικής στο παιχνίδι, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως ο μουσικός ιμπρεσιονισμός ταίριαξε γάντι τόσο στο art direction, όσο και στην… κλασική απλότητα που κυνηγά ο τίτλος με κάθε τρόπο.

Συνοψίζοντας, το Untitled Goose Game είναι μια ωδή στην απλότητα, η οποία καταφέρνει να το εξυψώνει ή να το χαντακώνει ποικιλοτρόπως. Με στιβαρό gameplay και μοναδικό χαρακτήρα προσπαθεί να αντισταθμίσει την παντελή έλλειψη σεναρίου με μια χιουμοριστική προσέγγιση ενός φαινομενικά ανούσιου, μα εν τέλει ενδιαφέροντος concept.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρία για τις ανάγκες του Review.


Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Untitled Goose Game

Συντάκτης
28 Σεπτεμβρίου 2019
Developer

House House

Publisher

Panic

Πλατφόρμες

Nintendo Switch / PC

Tested on

Nintendo Switch

Κυκλοφορία

20 Σεπτεμβρίου 2019

Είδος

Puzzle, Action

PEGI

3

Θετικά

+ Απολαυστικό gameplay με στιβαρούς μηχανισμούς

+ Εξαιρετικό sound design

+ Ενδιαφέρον κόνσεπτ με αστείρευτο χιούμορ

Αρνητικά

- Ολοκληρωτική απουσία σεναρίου

- Πολύ μικρή διάρκεια

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
7.5
Συνοψίζοντας

Το Untitled Goose Game είναι μια ωδή στην απλότητα, η οποία καταφέρνει να το εξυψώνει ή να το χαντακώνει ποικιλοτρόπως. Με στιβαρό gameplay και μοναδικό χαρακτήρα προσπαθεί να αντισταθμίσει την παντελή έλλειψη σεναρίου με μια χιουμοριστική προσέγγιση ενός φαινομενικά ανούσιου, μα εν τέλει ενδιαφέροντος concept.

7.5
Βαθμός
7.5
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1