Valentino Rossi The Game

Το ιδανικό tribute στον Ιταλό «γιατρό»
by Λεωνίδας Πάτρας on 29 Ιουνίου 2016

Valentino Rossi. Το όνομα και μόνο προκαλεί ένα δέος και έναν θαυμασμό σε όλους τους λάτρεις της ταχύτητας είτε των δύο τροχών είτε των τεσσάρων. Η Milestone, γνωστή για την ανάπτυξη Racing τίτλων (κυρίως Superbikes) πλάσαρε ιδανικά στο κοινό το νέο της δημιούργημα, που αποτελεί και ένα «φόρο τιμής» στον επί 9 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή, Valentino Rossi. Θέλοντας να φρεσκάρει τη σειρά και να αναζωογονήσει το ενδιαφέρον του κόσμου γύρο από το MotoGP έκανε ένα reskin των παλαιότερων τίτλων, προσφέροντας αυτή τη φορά πέρα από τη φυσιογνωμία του Rossi και διάφορες άλλες προσθήκες. Το αν το καταφέρνει με επιτυχία θα το διαβάσετε στις επόμενες σειρές.

Valentino Rossi The Game_20160623183305

Μπαίνοντας στο παιχνίδι βλέπουμε το μενού δημιουργίας οδηγού, που αποτελείται από όλες τις κλασικές πληροφορίες που βρίσκουμε στα Racing παιχνίδια. Με την ολοκλήρωση της δημιουργίας του παίχτη μας, αρχίζουμε να παίρνουμε μια πρώτη γεύση από το παιχνίδι υπό της οδηγίες του Valentino Rossi, ο οποίος θα μας κάνει μια σύντομη περιήγηση σε όλα τα διαθέσιμα modes του παιχνιδιού. Από τα trailers του τίτλου ήταν γνωστή η διάθεση της Milestone να κινηθεί έξω από τα περιθώρια του MotoGP, προσφέροντας χωμάτινες διαδρομές με Endo αλλά και οδήγηση σε 4 τροχούς με την προσθήκη των modes που θα διαβάσουμε παρακάτω.

Μπορεί τα Superbikes να είναι η κύρια «ατραξιόν» του τίτλου με διάφορες κατηγορίες (MotoGP, Moto 2, Moto 3 κλπ.), αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι νέες κατηγορίες που «εισέρχονται» είναι παραμελλημένες. Έχουμε λοιπόν τα χωμάτινα Flat Tracks με μερικές υποκατηγορίες (Enduranch, Americana), τους αγώνες Drift με Ford Mustang, και τους αγώνες Rally, που γίνονται κυρίως στη πίστα της Monza. Όλα τα παραπάνω ανήκουν στην κατηγορία VR/46, είναι αγώνες στους οποίους συμμετέχει αλλά και διοργανώνει ο Valentino Rossi, οπότε δεν μπορούν να χαρακτηριστούν τελείως άσχετοι με το κλίμα του παιχνιδιού. Περνώντας στα κύρια modes του τίτλου ξεχωρίζουμε φυσικά το πρωτάθλημα MotoGP του 2016 αλλά και του 2015, των Moto 2 και Moto 3, καθώς και των μικρότερων/παλαιότερων κατηγοριών, όπως των 500cc, των 250cc και τον μικρών 125 κυβικών. Στα μεγάλα θετικά της παρουσίασης (Presentation) του τίτλου είναι ότι συμπεριλαμβάνει όλες τις άδειες των οδηγών, των μηχανών και των πρωταθλημάτων γενικότερα. Μιλάμε δηλαδή συγκεκριμένα για 291 πραγματικούς οδηγούς, 47 διαδρομές και 15 διαφορετικά modes. Υλικό που σίγουρα χαρακτηρίζεται πλούσιο.

Πώς οργανώνεται όλο αυτό το περιεχόμενο; Κατ’ αρχήν με το Career mode, μέσω του οποίου μπορούμε να ξεκινήσουμε από τα χαμηλά (Moto 3) και στη συνέχεια να φτάσουμε στις μεγαλύτερες κατηγορίες. Κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος και με σκοπό να «σπάσει» λίγο η μονοτονία δεχόμαστε προσκλήσεις από τον Valentino Rossi, ώστε να αγωνιστούμε στα δευτερεύοντα Disciplines, που προαναφέραμε πιο πάνω. Γενικά το Career Mode είναι απλά οργανωμένο και κατανοητό. Ο οδηγός μας κερδίζει εμπειρία και XP σε διάφορες κατηγορίες οδηγώντας, όπως πχ. στο φρενάρισμα, την ισορροπία, την οδήγηση στην βροχή και όλα τα παραπάνω καθώς ανεβαίνουν σαν στατιστικά βοηθούν στο να γινόμαστε καλύτεροι, προσφέροντας βοήθεια και στο gameplay. Όσο βελτιώνουμε λοιπόν τα Skills, κερδίζουμε καλύτερο φρενάρισμα, καλύτερο κράτημα στις στροφές και ούτω καθεξής, αναλόγως τι προσφέρει το καθένα από αυτά.

Η αίσθηση της οδήγησης, του πατήματος και του κρατήματος των οχημάτων και των μηχανών είναι αρκετά ρεαλιστική και διασκεδαστική, κυρίως των δίκυκλων, που όπως είναι λογικό έχει δοθεί και περισσότερη βάση. Τεράστιο ρόλο παίζουν και τα διάφορα assists του παιχνιδιού όπως το auto-braking, το turn assist κλπ., που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το πώς κινούνται τα οχήματα και το πώς πρέπει να τα χειριστούμε. Γενικά το παιχνίδι προσφέρεται άνετα τόσο για τους αρχάριους όσο και για τους πιο έμπειρους οδηγούς και «παίζοντας» λίγο με τις ρυθμίσεις μπορούμε να φέρουμε το παιχνίδι στα μέτρα μας, κρατώντας την πρόκληση, που θα μας προσφέρει. Πολύ καλή προσθήκη είναι τα guided settings για αυτούς, που δεν έχουν πολλές γνώσεις γύρω από το «στήσιμο» των μηχανών. Αναφέροντας (εικονικά) στους μηχανικούς το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε (πχ. αργή έξοδο από τις στροφές) μάς συστήνουν τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για τη μηχανή μας. Είναι μια επιλογή που κατά την άποψή μας πρέπει να καθιερωθεί σε όλα τα Racing παιχνίδια μιας και πέρα από το ότι μας βοηθάει στο να κερδίζουμε, βελτιώνει και τις γνώσεις μας γύρω από το αντικείμενο. Έχουμε κάποια μικρά παράπονα όσον αφορά των χειρισμό των αυτοκινήτων, αλλά ως ένα βαθμό μπορούμε να τα δικαιολογήσουμε. Με την πάροδο του χρόνου και όσο γινόμαστε καλύτεροι στο παιχνίδι μπορούμε να κερδίσουμε περισσότερα XP και χρήματα βγάζοντας σταδιακά ορισμένα assists. Με αυτά τα χρήματα βέβαια το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αγοράζουμε υλικό για τον χαρακτήρα μας (κράνη, γάντια, μπότες κλπ.).

Σχετικά με τα διαθέσιμα modes του Valentino Rossi The Game, πέρα από το Career Mode, έχουμε τη δυνατότητα φυσικά να παίξουμε ξεχωριστά όποιο πρωτάθλημα ή Grand Prix θελήσουμε. Να υπενθυμίσουμε ότι «φεύγοντας» από το Career Mode, μπορούμε να αγωνιστούμε στο ρόλο οποιουδήποτε επίσημου οδηγού επιθυμούμε. Όσον αφορά την AI των αντίπαλων οδηγών, θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε «ξύλινη», με την έννοια ότι οι οδηγοί παραβλέπουν συνήθως τις δικές μας αντιδράσεις και προσπαθούν να ακολουθήσουν το τυποποιημένο μονοπάτι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βρεθούμε σε καταστάσεις με όμορφες «μάχες» και προσπεράσεις, απλά πιστεύουμε ότι είναι ένα κομμάτι του παιχνιδιού που χρήζει βελτίωσης. Το παιχνίδι περιλαμβάνει και Online Mode, που μπορεί να μην σφύζει από ζωή, αλλά αξίζει να το δοκιμάσετε, παρά τα μικρά προβλήματα με το lag και το connectivity που αντιμετωπίζει προς το παρόν. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι στα πλούσια μενού του παιχνιδιού θα βρούμε κάποια ιστορικά events από την καριέρα του Valentino Rossi, που μπορούμε να τα «αναδημιουργήσουμε» παίζοντάς τα, αλλά και διάφορα Challenges, όπως να «σπάσουμε» τους χρόνους του Rossi σε συγκεκριμένες διαδρομές,  ενώ τέλος υπάρχει και μια Rossipedia, έτσι ώστε να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Ο οπτικός τομέας του παιχνιδιού μπορεί να χαρακτηριστεί υποφερτός ως καλός σε σημεία. Υπάρχει η αίσθηση ότι η μηχανή γραφικών του παιχνιδιού θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα από τις λεπτομερείς μηχανές και κάποια όμορφα εφέ της βροχής και του οδοστρώματος. Το επίσης αρνητικό δυστυχώς είναι ότι τα παιχνίδι τρέχει σε 30 καρέ το δευτερόλεπτο κάτι το οποίο θα μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε, μόνο αν βλέπαμε κάποια εξαιρετικής ποιότητας γραφικά. Κατά την άποψη μας τέτοιοι τίτλοι θα πρέπει να προσπαθούν να κυκλοφορούν ώστε να τρέχουν σε 60fps (βλέπε Dirt Rally, Forza) κάτι, που κάνει την όλη εμπειρία εμφανώς καλύτερη και ζωντανότερη. Το παιχνίδι συνοδεύεται από τυπική ηλεκτρονική μουσική τόσο στα μενού, όσο και κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Bandai Namco Entertainment Hellas.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Valentino Rossi The Game

Author

Λεωνίδας Πάτρας

Developer

Milestone S.r.l.

Publisher

Bandai Namco Entertainment

Διανομή

Bandai Namco Entertainment Hellas

Πλατφόρμες

PC / PS4 / Xbox One

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

16 Ιουνίου 2016

Είδος

Racing

PEGI

3

Θετικά

+ Πλούσιο περιεχόμενο
+ Όλες οι άδειες των οδηγών και των πρωταθλημάτων
+ Αρκετά καλό μοντέλο χειρισμού στις μηχανές
+ Προσφέρεται τόσο για αρχάριους, όσο και έμπειρους παίχτες

Αρνητικά

- Ο τεχνικός τομέας σε σημεία υστερεί
- Η AI των αντιπάλων οδηγών

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
Συνοψίζοντας

Η Milestone κάνει μια αξιότιμη προσπάθεια να προσελκύσει το κάπως μπερδεμένο κοινό των racing τίτλων προσφέροντας το νέο MotoGP, περιτυλίγοντάς το με το όνομα του θρύλου του αθλήματος, Valentino Rossi, και συνοδεύοντάς το με κάποια ωραία extra modes.

Αν προσπεράσουμε τον μέτριο οπτικό τομέα του τίτλου, καθώς και κάποιες «ατέλειες» στο κομμάτι του gameplay, έχουμε τον πιο αξιόλογο τίτλο μηχανών στη τρέχουσα γενιά. Είναι αδιαμφισβήτητα μια πολύ καλή αγορά για τους λάτρεις του αθλήματος και μια καλή προσθήκη στη συλλογή των φίλων των παιχνιδιών της κατηγορίας Racing.

8.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
50%
Τιιιιι ;
50%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1