Valkyria Chronicles 4

by Σταύρος Ζήσης on 2 Νοεμβρίου 2018

Όταν η Sega αποφάσισε το 2008 να λανσάρει για πρώτη φορά το Valkyria Chronicles στο PS3, έφερε στην αγορά ένα παιχνίδι με μία πρωτότυπη μίξη στρατηγικής και RPG, συνοδευόμενο από μια εξαιρετική ιστορία πολέμου σε μια μυθιστορηματική Ευρώπη. Παρόλο που το παιχνίδι δέχτηκε πολύ καλές κριτικές, οι περισσότεροι gamers το αγνόησαν ή είχαν απλά μια δυσπιστία απέναντί του κι έτσι η αναγνωρισιμότητά του κατάφερε να φτάσει μόνο στο επίπεδο του να αποκτήσει ένα cult κοινό.

Δυστυχώς, τα μόνα sequels που είδε η σειρά ήταν άλλα 2 παιχνίδια στο PSP, με το 3ο να μην δει καθόλου το φως του ήλιου εκτός Ιαπωνίας. Με τον ερχομό της νέας γενιάς, εκτός από την Remastered έκδοση του πρώτου παιχνιδιού, η Sega αποφάσισε να παρατήσει ότι έκανε καλό και πρωτότυπο το Valkyria Chronicles και κυκλοφόρησε το περσινό αίσχος που λεγόταν Valkyria Revolution. Μετά από τις κακές πωλήσεις και την αρνητική αντίδραση από όλους, δυστυχώς όλα έδειχναν πολύ δυσοίωνα για το μέλλον της σειράς…

Ή τουλάχιστον έτσι λέγαμε μέχρι τώρα! Οπαδοί της στρατηγικής και της σειράς Valkyria Chronicles, ήρθε το παιχνίδι που περιμένατε! Το Valkyria Chronicles 4 είναι μία επιστροφή στα παλιά για να μας υπενθυμίσει τι ήταν αυτό που έκανε τόσο καλό το Valkyria Chronicles και γιατί αξίζει να ασχοληθείτε σήμερα, αύριο και όλο τον υπόλοιπο μήνα μαζί του.

Για όσους απλά είδαν φως στο tank και μπήκαν, η σειρά Valkyria Chronicles μάς μεταφέρει σε μια μυθιστορηματική Ευρώπη στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου η Empire (οι αντίστοιχοι Ναζί) επιχειρούν να κατακτήσουν όλο το Europa για να πάρουν στα χέρια τους ακόμα και το τελευταίο γραμμάριο από Ragnite, ένα μέταλλο με πολλές χρήσεις που έχει βοηθήσει πολύ στην πρόοδο της ανθρωπότητας και οι στρατιωτικές δυνάμεις της Gallia τους αντιστέκονται. Χρονικά, το παιχνίδι τοποθετείται στην ίδια περίοδο με το πρώτο Valkyria Chronicles και μας αφηγείται τα στρατιωτικά χρονικά της Squad E με επικεφαλής τον υπολοχαγό Claude Wallace, οι οποίοι επιχειρούν να τελειώσουν τον πόλεμο κατακτώντας την πρωτεύουσα των εχθρών. Τα πράγματα όμως δεν είναι ποτέ τόσο απλά.

Σε αντίθεση με το πρώτο παιχνίδι, το Valkyria Chronicles 4 αφήνει στην άκρη τις συζητήσεις περί πολιτικής και επικεντρώνεται πιο πολύ στους χαρακτήρες και στο πόσο πολύ μπορεί να σε αλλάξει ο πόλεμος. Και πράγματι, οι χαρακτήρες είναι ένα δυνατό κομμάτι της υπόθεσης. Δεν έχουμε πριγκίπισσες που έρχονται με τα φορέματά τους στον πόλεμο, ούτε πιτσιρίκια που λένε “Yay, πάμε να σκοτώσουμε κόσμο!”. Είναι όλοι απλοί άνθρωποι που έχουν στρατευθεί για να μπορέσουν οι υπόλοιποι να έχουν ένα καλύτερο αύριο. Ολοι οι χαρακτήρες έχουν πολύ πιο πιστευτές προσωπικότητες και μάλιστα αρκετοί έχουν δακρύβρεχτες ιστορίες στην πλάτη τους. Είναι άτομα που θα μπορούσες να συναντήσεις σε έναν στρατώνα της εποχής.

Ένα παράδειγμα είναι ο ίδιος ο Claude, που λόγω ενός τραγικού παρελθοντικού περιστατικού έχει στιγματιστεί και έχει χάσει την εμπιστοσύνη από όλα τα κοντινά του πρόσωπα. Ακόμα και άτομα όπως ο Raz που στην αρχή μοιάζει με ένα κινούμενο στερεότυπο από τη χώρα των anime, με το πέρας της ιστορίας υφίσταται εξέλιξη στον χαρακτήρα του και αναγκάζεται να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι άτρωτος και στην πραγματικότητα με την ξεροκεφαλιά του επιβαρύνει πιο πολύ τους συντρόφους του. Για την ακρίβεια, η ανάπτυξη των χαρακτήρων είναι κομμάτι του gameplay του παιχνιδιού, καθώς αν φέρνετε στις αποστολές σας κάποια συγκεκριμένα μέλη αρκετές φορές, ξεκλειδώνετε τα Squad Stories, μικρές ιστορίες που είναι αφιερωμένες στο να κάνουν κάποιους από τους δευτερεύοντες χαρακτήρες να ξεπεράσουν κάποια δικά τους θέματα και να μετατρέψουν μερικά από τα μειονεκτήματά τους σε πλεονεκτήματα.

Ένα κακό όμως που μπορώ να πω για το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι η διάρκειά του. Όχι, δεν είναι μικρό. Ίσα-ίσα που η κύρια ιστορία θα σας πάρει γύρω στο 40ωρο για να την τελειώσετε. Το πρόβλημα βρίσκεται στον αργό ρυθμό εξέλιξης της ιστορίας. Δυστυχώς είναι αρκετά προφανές ότι το παιχνίδι δεν είχε αρκετή πλοκή για να γεμίσει αυτές τις 40 ώρες και σας δίνει πολλές σκηνές και μικροαποστολές που θα μπορούσαν να λείπουν και δεν θα υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Τα πραγματικά ενδιαφέροντα πράγματα ξεκινούν μετά το πρώτο 10ωρο.

Το gameplay όμως, είναι το πραγματικό ζουμί και το σήμα κατατεθέν του Valkyria Chronicles 4. Επιστρέφουν ξανά οι turn-based μάχες στις οποίες πρέπει να διαχειριστείτε σωστά τον στρατό σας ανάλογα με το τι έχετε στα χέρια σας. Για την ακρίβεια, θα μπορούσε να πει κανείς ότι το 4 είναι κλώνος του πρώτου παιχνιδιού σε αυτόν τον τομέα. Και δεδομένου ότι τον περισσότερο χρόνο σας θα τον περνάτε στο πεδίο της μάχης, το gameplay θα πρέπει να παραμένει διασκεδαστικό. Το παν είναι να εκμεταλλεύεστε πλήρως το περιβάλλον σας, να γνωρίζετε καλά τις δυνάμεις και τις αδυναμίες των μονάδων σας και να κοιτάτε αρκετές κινήσεις μπροστά. Σε κάθε γύρο έχετε στη διάθεσή σας κάποια command points που μπορείτε να αναλώσετε είτε στο να δώσετε εντολές στους στρατιώτες σας, είτε για να πάρετε κατευθείαν τον έλεγχό τους και να τους χειριστείτε εσείς σύμφωνα με το σχέδιό σας. Οι πίστες είναι τεράστιες και σας δίνουν ποικιλία από τρόπους για να φέρετε εις πέρας την αποστολή σας. Από το να πάτε με τον σταυρό στο χέρι και αργά αλλά σταθερά να ξεκληρίζετε τον εχθρικό στρατό, μέχρι και να ψάχνετε να βρείτε εναλλακτικά μονοπάτια και να στήσετε τις μονάδες σας ώστε να ξεμπερδέψετε όσο πιο σύντομα γίνεται με την αποστολή. Σε άλλες περιοχές μάλιστα υπάρχουν καιρικά φαινόμενα όπως η ομίχλη και οι χιονοθύελες που θα σας δίνουν μεγάλο μειονέκτημα και θα σας αναγκάσουν να σκέφτεστε ακόμα περισσότερο την κάθε σας κίνηση. Και εκεί είναι που πραγματικά θα σας χρειαστούν οι γνώσεις περί των δυνατοτήτων των στρατιωτών.

Οι Scouts για παράδειγμα μπορούν να κινούνται περισσότερο από τους υπόλοιπους, κάτι που τους κάνει ιδανικούς για να ανιχνεύετε τις περιοχές, αλλά είναι αρκετά ευάλωτοι σε κοντινές μάχες. Οι Shocktroopers από την άλλη μεριά δεν μπορούν να μετακινηθούν πολύ, αλλά είναι η κύρια πηγή για να ξεπαστρεύετε εχθρούς. Μια καινούργια προσθήκη στις υπάρχουσες κλάσεις είναι οι Grenadiers, οι οποίοι χειρίζονται όλμους και συνδυάζουν τις καταστρεπτικές ικανότητες του τανκ με τη μεγάλη εμβέλεια. Οι Grenadiers είναι η ομάδα που από τη μία μεριά είναι πάρα πολύ ευχάριστοι να τους χρησιμοποιείς εναντίον των εχθρών και να τους αποδεκατίζεις για να βρουν οι υπόλοιποι στρατιώτες ελεύθερο το πεδίο, αλλά από την άλλη θα φοβάστε να κάνετε κατάχρηση γιατί μάλλον παραείναι αποτελεσματικοί. Τρεις τέτοιοι είναι ικανοί να μετατρέψουν σε αστειότητες τις περισσότερες προκλήσεις του παιχνιδιού.

Εκτός από τις αποστολές της βασικής ιστορίας, στην πορεία του παιχνιδιού ξεκλειδώνετε και διάφορα skirmishes, που είναι αποστολές σε πεδία μάχης που έχετε βρεθεί στο παρελθόν και με νέους τελικούς στόχους. Αν τα πάτε καλά στις αποστολές σας και κερδίσετε καλό βαθμό, τότε θα αποκτήσετε exp τα οποία θα μπορείτε να αξιοποιήσετε όπως θέλετε για να εκπαιδεύσετε τους στρατιώτες σας ώστε να έχουν μεγαλύτερες αντοχές στη μάχη και να ξεκλειδώσουν καινούργια potentials. Εκτός από τα exp, από τις αποστολές θα μαζεύετε και λεφτά για να τα χρησιμοποιήσετε σε έρευνα και ανάπτυξη για καλύτερο εξοπλισμό. Μάλιστα, το παιχνίδι σάς επιτρέπει να ακολουθήσετε διαφορετικά μονοπάτια στην ανάπτυξη των όπλων και αντί πχ να φτιάξετε μια πιο βελτιωμένη έκδοση ενός υπάρχοντος όπλου, να φτιάξετε μια έκδοση που μπορεί να θυσιάζει λίγη ζημιά για μεγαλύτερη εμβέλεια. Όλα εξαρτώνται από εσας και από τον τρόπο που εσείς θέλετε να προσεγγίζετε τις αποστολές σας.

Στον τεχνικό τομέα, το Valkyria Chronicles 4 παραμένει στο μοτίβο του πρώτου παιχνιδιού  και χρησιμοποιεί μια αναβαθμισμένη έκδοση της Canvas Engine. Τα πάντα φαίνονται σαν να είναι ζωγραφισμένα πάνω σε έναν καμβά με κινούμενες εικόνες από νερομπογιές σε συνδυασμό με σχέδια που έχουν βγει κατευθείαν από τα manga της Ιαπωνικής κουλτούρας. Αυτό χαρίζει έναν μοναδικό χαρακτήρα στη συγκεκριμένη σειρά και την κάνει να ξεχωρίζει σε μια βιομηχανία που τα πάντα στοχεύουν στο να γίνουν όσο πιο φωτορεαλιστικά γίνεται και συνήθως με διφορούμενα αποτελέσματα. Το σύνολο έρχεται να συμπληρώσει ένα καταπληκτικό αγγλικό voice acting με αρκετά μεγάλα ονόματα του χώρου και όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν δώσει πραγματικά τον καλύτερό τους εαυτό. Προσωπικά, έχοντας παίξει το demo με το ιαπωνικό voice over και ξεκινώντας το τελικό παιχνίδι με το αγγλικό, δεν μου πέρασε καν η ιδέα να το γυρίσω πίσω στο ιαπωνικό.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Valkyria Chronicles 4

Συντάκτης
2 Νοεμβρίου 2018
Developer

Sega CS3

Publisher

SEGA

Διανομή

Zegetron

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One / Nintendo Switch

Tested on

PlayStation 4 Pro

Κυκλοφορία

25 Σεπτεμβρίου 2018

Είδος

Tactical role-playing

PEGI

16

Θετικά

+ Ο οπτικός τομέας έχει τη δική του γοητεία
+ Ένα αξιομνημόνευτο καστ από χαρακτήρες με βάθος
+ Το στρατηγικό gameplay της σειράς επιστρέφει καλύτερο από ποτέ
+ Πολλοί τρόποι για να προσεγγίσετε κάθε αποστολή
+ Εξαιρετικό αγγλικό dub

Αρνητικά

- Η κύρια ιστορία θα έπρεπε να ήταν λίγο μικρότερη σε διάρκεια
- Οι Grenadiers είναι λίγο πιο χρήσιμοι από όσο θα έπρεπε

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
9.0
Συνοψίζοντας

To Valkyria Chronicles 4 όχι μόνο έχει καταφέρει να μας αποζημιώσει πλήρως για το αίσχος που ήταν το περσινό Revolution, αλλά τώρα κονταροχτυπιέται με το πρώτο παιχνίδι για το ποιο από τα δύο είναι το καλύτερο στη σειρά. Μπορεί η Sega να μην έκανε πολλές αλλαγές στη βασική φόρμουλα, όμως έφερε στην αγορά ένα πολύ καλό προϊόν που στοχεύει στο να αγαπηθεί από το υπάρχον κοινό και να φέρει στο στρατόπεδό του ακόμα περισσότερους νέους οπαδούς. Αν είστε ήδη λάτρεις της σειράς, σίγουρα θα λατρέψετε και το Valkyria Chronicles 4. Αν πάλι δεν έχετε παίξει ακόμα ούτε το Remaster του πρώτου παιχνιδιού (κακώς, κοιτάξτε να το διορθώσετε), το 4ο παιχνίδι αποτελεί μια πολύ καλή εισαγωγή στον κόσμο της σειράς δεδομένου ότι τα γεγονότα του διαδραματίζονται παράλληλα με του πρώτου. Οπότε λοιπόν, εμπρός μαρς!

9.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1