Valkyria Chronicles Remastered

Know thy self, know thy enemy. A thousand battles, a thousand victories.
by Νίκος Λυμπέριος on 6 Ιουνίου 2016

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι το PlayStation 4 έχει γίνει μια από τις πιο πετυχημένες κονσόλες που έχουν κυκλοφορήσει για το διάστημα που βρίσκεται στην αγορά και σίγουρα πιο πετυχημένο από τον προκάτοχό του το PlayStation 3. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που πλέον βλέπουμε τόσες πολλές επανακυκλοφορίες παιχνιδιών σε remaster μορφή στο PlayStation 4 και ίσως είναι και ένας βασικός λόγος που η κονσόλα δεν έχει εξοπλιστεί με κάποια μορφή συμβατότητας με παλαιούς τίτλους. Σίγουρα η μέθοδος αυτή αποτελεί έναν εύκολο για τις εταιρείες τρόπο να βγάλουν γρήγορα και εύκολα χρήμα, είναι όμως και μια επιλογή που επιτρέπει σε νεοεισερχόμενους να απολαύσουν παιχνίδια «διαμάντια» που ίσως έχασαν στην αρχική τους κυκλοφορία. Ταυτόχρονα δίνει ένα κίνητρο στους παλιούς να αγοράσουν την απόλυτη έκδοση ενός αγαπημένου παιχνιδιού.

Η αφήγηση της ιστορίας αυτής του παιχνιδιού γίνεται υπό την μορφή ενός Ιαπωνικού βιβλίου, ενός μελοδράματος γραμμένου με τέτοιο τρόπο, ώστε να δείξει τις δυσκολίες του πολέμου, την αγωνία για την νίκη και την απώλεια των πάντων.

το VG24 λέει

Μια τέτοια περίπτωση είναι και το Valkyria Chronicles Remastered. Όταν κυκλοφόρησε στο PlayStation 3 δέχτηκε την αγάπη κοινού και κριτικών, αλλά δυστυχώς δε κατάφερε ποτέ να απογειωθεί και να γίνει ίσως η σειρά παιχνιδιών RPG που η SEGA επιθυμούσε. Οι μόνες κυκλοφορίες που είδε η σειρά ήταν κάποια παιχνίδια για το PSP εκ των οποίων το ένα ποτέ δεν βρήκε το δρόμο του στις Ευρωπαϊκές αγορές. Με βάση λοιπόν όλα τα προηγούμενα αντιλαμβανόμαστε ότι σκοπός του Valkyria Chronicles Remastered είναι να εισάγει τη σειρά στη συνείδηση του κόσμου και ο καλύτερος τρόπος είναι η μεταφορά του καλύτερου μέλους της σειράς στο PlayStation 4.

Valkyria-Chronicles_2016053018092α8

Η ιστορία του Valkyria Chronicles είναι ελαφρώς εμπνευσμένη από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Δείχνει τη συνεχή διαμάχη μεταξύ της Αυτοκρατορίας (Empire) και των Συμμάχων (Federation). Η ηγεμονία του Rangriz διατηρεί μια ουδέτερη στάση απέναντι στις διαμάχες και κρατά ένα χαμηλό προφίλ προσπαθώντας για την φιλική λύση κάθε λογής προβλήματος. Η Αυτοκρατορία όμως έχοντας ως στόχο την απόκτηση του μετάλλου Ragnite που βρίσκεται σε πλήρη διάθεση στο Rangriz και που έχει τη δύναμη να αλλάξει τη ροή του πολέμου απειλή με εισβολή. Την απώθηση της εισβολής αυτής έχουν πάρει στα χέρια τους οι κάτοικοι του Rangriz που θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Η βασική αφήγηση του σεναρίου εξιστορεί τις περιπέτειες των Welkin Gunther και της Alicia Melchiott, καθώς αφηγείται το παρελθόν τους και το πώς βρέθηκαν να πολεμούν για την πατρίδα τους.

Η αφήγηση της ιστορίας αυτής του παιχνιδιού γίνεται υπό την μορφή ενός Ιαπωνικού βιβλίου, ενός μελοδράματος γραμμένου με τέτοιο τρόπο, ώστε να δείξει τις δυσκολίες του πολέμου, την αγωνία για τη νίκη και την απώλεια των πάντων. Μπορεί στην αρχή να μοιάζει σαν ένα όμορφο παραμύθι, δεν αποφεύγει όμως να δείξει στην πορεία τη μαύρη πλευρά του πολέμου. Η ιστορία ενισχύεται ακόμα περισσότερο από ένα μεγάλο καστ χαρακτήρων με ξεχωριστές προσωπικότητες και δυνατή ανάπτυξη αυτών. Είναι ένα JRPG που δεν ακολουθεί τη συνταγή της κινηματογραφικότητας που βλέπουμε σε μεγαλύτερους τίτλους του είδους, μεταφέρει όμως με τον καλύτερο τρόπο μια τραγική ιστορία μέσα από μια διαδικασία αφήγησης που θα συνεπάρει όσους ασχοληθούν μαζί του. Θυμίζει μάλιστα αρκετά σε αφήγηση ταινίες και παιχνίδια που έχουν έλθει από το Studio Ghibli.

Αυτό που ίσως ενοχλήσει και αποθαρρύνει τους νέους στο είδος ή και στη σειρά είναι ότι ο τίτλος εστιάζει καθαρά στην αφήγηση της ιστορίας του, δίνοντας μας ως μοναδικό gameplay στοιχείο τις μάχες που διεξάγονται στις παύσεις αυτής. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά δεν υπάρχει ανοιχτός χάρτης στον οποίο εμείς κινούμαστε και συναντάμε κόσμο για να αγοράσουμε αντικείμενα ή να μιλήσουμε και να πάρουμε αποστολές και πληροφορίες. Αν και για μας δεν είναι τόσο αρνητικό σαν στοιχείο, για παίχτες που θέλουν να εστιάσουν κυρίως στο gameplay του τίτλου και όχι τόσο στην ιστορία ίσως το γεγονός φανεί αποθαρρυντικό.

Σαν JRPG, το Valkyria Chronicles είναι συνδυασμός μαχών στρατηγικής σε πραγματικό χρόνο με μηχανισμούς και λογικές που ίσως σπάνια πλέον βλέπουμε σε παιχνίδια του είδους, ξεχωρίζοντάς το από τα υπόλοιπα JRPG της αγοράς. Η βασική δομή του συστήματος μάχης είναι χτισμένη γύρω από τη λογική των περισσοτέρων turn based rpg, τη λογική της σειράς. Αυτό σημαίνει ότι κάθε στράτευμα δικό μας ή των αντιπάλων έχει το δικαίωμα μιας επίθεσης ανά γύρο. Επιπλέον επειδή οι μάχες εξελίσσονται σε έναν πλήρως τρισδιάστατο χάρτη και όχι σε μια μεμονωμένη μικρή αρένα, όπως για παράδειγμα στα παιχνίδια Final Fantasy, oι παίκτες μετακινούν τους στρατιώτες τους στο χάρτη σε πραγματικό χρόνο, έχοντας όμως υπόψιν τους μια μπάρα κινήσεων που ενημερώνει για το πόσα βήματα μπορεί ο χαρακτήρας μας να κινηθεί. Η λογική της είναι εμπνευσμένη από το σκάκι με τη μόνη διαφορά ότι όλοι μας οι χαρακτήρες μπορούν να διανύσουν την ίδια απόσταση. Η ομοιότητα έγκειται στο γεγονός ότι στο τέλος των διαθέσιμων κινήσεων θα πρέπει ο χαρακτήρας μας, πριν παραδώσει τη σειρά του στην αντίπαλη ομάδα, να έχει βρεθεί σε τέτοια θέση ώστε να μην είναι εκτεθειμένος στον κίνδυνο. Ο επιλεγμένος χαρακτήρας έχει τη δυνατότητα πριν τελειώσει τη σειρά του να επιτεθεί σε κάποιον από τους αντίπαλους στρατιώτες αφαιρώντας του έτσι πόντους ζωής. Επιπλέον αν η τοποθέτηση των στρατευμάτων μας γίνεται με έξυπνο τρόπο: οι χαρακτήρες μας αυτομάτως επιτίθενται στους αντιπάλους ακόμα και όταν η σειρά της επίθεσης δεν είναι σε μας. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τους αντιπάλους.

Στην κατοχή μας έχουμε και μια μεγάλη γκάμα εργαλείων, όπου έχουν τη δυνατότητα να καθορίζουν την έκβαση κάθε αγώνα. Διατίθενται για παράδειγμα χειροβομβίδες, όπου μπορούν να κάνουν ζημιά σε πολλαπλούς αντιπάλους ή με τη σωστή ρίψη τους να καταστρέψουν σημεία που καλύπτουν τους εχθρούς, όπως αμμόσακους. Διατίθενται ιατρικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να γιατρέψουμε το χαρακτήρα που χειριζόμαστε ή τους συμμάχους μας. Επιπρόσθετα στο παιχνίδι διατίθενται 5 κλάσεις με την κάθε μια να έχει τις δικές της ξεχωριστές ικανότητες, παίζοντας ουσιαστικό ρόλο στην έκβαση των μαχών. Scouts, Shcktroopers, Lancers, Engineers, Snipers. Το να γνωρίζουμε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες της κάθε κλάσης αποτελεί το Α και το Ω σε αυτό το παιχνίδι και είναι ουσιώδες το πώς τοποθετείται κάθε μια από αυτές στο πεδίο της μάχης. Ένας scouter ποτέ δε θα καταφέρει να νικήσει έναν Shocktrooper, ενώ η τεράστια δύναμη πυρός των Lancers τους κάνει ακατάλληλους για μάχες κοντινές λόγω της αργής χρήσης των όπλων τους. Τα στρατεύματα μας, όπως και στο Fire Emblem, μπορούν να σκοτωθούν τελείως στο πεδίο της μάχης, αν και μας δίνεται για περιορισμένο χρόνο η δυνατότητα να τους σώσουμε.

Οπτικά ο τίτλος εντυπωσιάζει με γραφικά που μόνο σε λίγες των περιπτώσεων δείχνουν την ηλικία τους και μοιάζουν να προέρχονται απευθείας μέσα από ένα Ιαπωνικό μυθιστόρημα. Μάλιστα η SEGA δημιούργησε μια δική της μηχανή γραφικών με ονομασία CANVAS Engine αποκλειστικά για το παιχνίδι.

το VG24 λέει

Valkyria Chronicles_20160530200349Πέραν των διαθέσιμων εργαλείων και όπλων στο παιχνίδι, βασικό ρόλο παίζουν και τα τανκς, αποτελώντας μάλιστα ουσιαστικό κομμάτι της ιστορίας του Valkyria Chronicles, αφού ο βασικός πρωταγωνιστής του παιχνιδιού Welkin οδηγεί του πατέρα του το τανκ, το Edelweiss. Η χρήση του στο πεδίο της μάχης είναι ίδια με αυτή των στρατιωτών με την διαφορά ότι όταν το χρησιμοποιούμε ξοδεύουμε δυο κινήσεις μας -γύρους- αντί για μια και ότι φυσικά έχει τεράστια δύναμη πυρός. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα αντίπαλα στρατεύματα, αφού και αυτά έχουν στη διάθεση τους τα δικά τους τανκ, οπότε και τελικά ισχύουν οι ίδιοι κανόνες μάχης με των απλών στρατευμάτων: σωστή και στρατηγική τοποθέτησή τους στο χώρο. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα αναβάθμισης των στρατιωτών μας και των κλάσεών τους με ένα ιδιαίτερα απλοϊκό σύστημα, που όμως κάνει καλά τη δουλειά του. Η ευκολία που παρέχεται από το παιχνίδι είναι ότι όλα τα διαθέσιμα στρατεύματά μας κερδίζουν πόντους εμπειρίας ανεξαρτήτως αν συμμετείχαν ή όχι σε μια μάχη. Τέλος, στη μέση του παιχνιδιού και ως κλασσικός τίτλος JRPG παρουσιάζεται και ένας ακόμα μηχανισμός που δίνει μια επιπλέον πνοή ανάσας στη μάχη και που δε θα σας αποκαλύψουμε για λόγους spoiler.

Η μάχη φυσικά έχει και τα ελαττώματα της, που δικαιολογούνται από την ηλικία του παιχνιδιού. Θα θέλαμε όμως να έχουν διορθωθεί με το remaster. Το βασικότερο αυτών είναι ότι το παιχνίδι δείχνει μια ιδιαίτερη αγάπη στην κλάση των shocktroopers. Χρειάζονται αρκετοί scouts για να ρίξουν έναν μόνο και η αυξημένη τους ισχύ όσον αφορά τα όπλα καθιστά την μικρότερη κλάση αρκετά αδύναμη. Μας ενόχλησε αρκετά το γεγονός ότι δε δίνεται επιλογή παράκαμψης των στιγμών που κινούνται τα εχθρικά στρατεύματα, αφού ως τίτλος που η μάχη του λειτουργεί με σειρές όπως στο σκάκι, απλά κοιτάμε τις στιγμές αυτές.

Οπτικά ο τίτλος εντυπωσιάζει με γραφικά, που μόνο σε λίγες των περιπτώσεων δείχνουν την ηλικία τους και μοιάζουν να προέρχονται απευθείας μέσα από ένα Ιαπωνικό μυθιστόρημα. Μάλιστα η SEGA δημιούργησε μια δική της μηχανή γραφικών με ονομασία CANVAS Engine αποκλειστικά για το παιχνίδι αυτό, ώστε να παρουσιάσει με τον καλύτερο τρόπο μια εικόνα που θα συναντούσαμε μονάχα σε ένα βιβλίο. Χάρις σε αυτήν αποδίδονται με μοναδική πιστότητα και για πρώτη φορά γραφικά που μοιάζουν να έχουν σχεδιαστεί με μολύβι. Δυστυχώς το Valkyria Chronicles είναι και το μοναδικό παιχνίδι που η μηχανή βρήκε εφαρμογή. Η ανάλυση του παιχνιδιού έχει αυξηθεί στα 1080p. Επιπλέον βελτιώθηκε και ο ρυθμός ανανέωσης και πλέον έχουμε τα επιθυμητά 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Η μόνη εξαίρεση σε αυτό είναι τα κινηματογραφικά cutscenes του παιχνιδιού που δείχνουν να ήρθαν ανέγγιχτα από την PlayStation 3 έκδοση, διατηρώντας τα χαμηλά 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Στο Remaster συμπεριλαμβάνονται και όλα τα DLC που κυκλοφόρησαν για το παιχνίδι (μέσα στο δισκάκι και όχι ως επιπλέον κωδικός) και δίνουν λίγο περισσότερο φως στους χαρακτήρες. Ηχητικά το παιχνίδι έχει στολίσει ο Hitoshi Sakimoto και το soundtrack έχει μεταφερθεί ανέπαφο. Καταφέρνει να πιάσει το κλίμα του πολέμου άριστα με μεγάλη έμφαση στα κρουστά και τα πνευστά όργανα τονίζοντας με αυτό τον τρόπο τις δραματικές στιγμές του πολέμου αλλά και των έντονων στιγμών που χαρακτηρίζουν τις μάχες. Οι πιο απολαυστικές από αυτές είναι φυσικά οι ηχητικές επενδύσεις των μαχών που αναπτερώνουν το ηθικό μας και μας δίνουν κίνητρο για τη νίκη.

Το Valkyria Chronicles δείχνει πως η SEGA μπορεί να δημιουργήσει εξαιρετικά παιχνίδια ανεξαρτήτως είδους. Το στήσιμο του με τις συνεχόμενες μάχες ίσως αποθαρρύνει όσους ψάχνουν για ένα παιχνίδι με αρκετή εξερεύνηση και ποικιλία στις περιοχές. Αποτελεί όμως ένα κορυφαίο στο είδος του τίτλο, ο οποίος βρίσκεται στα υψηλά επίπεδα που έθεσαν παρόμοια παιχνίδια όπως τα XCOM και Fire Emblem. Η Remastered έκδοση μάλιστα βελτιώνει -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- όλους τους τομείς του παιχνιδιού προσφέροντας τον απόλυτο τίτλο στη σειρά και θέτει τις σωστές βάσεις για την συνέχεια της σειράς Valkyria: Azure Revolution.


Το Valkyria Chronicles Remastered διαθέτει 20 Trophies
Βαθμός δυσκολίας για το Platinum: 4/10
Σύνδεσμος για τον οδηγό
Valkyrie of the Battlefield
Obtain all decorations.
Gallian Medal of Honor
Obtain the decoration given to a Gallian who has performed exemplary service in a military or civilian office.
Fouzen Service Medal
Obtain the decoration given to participants in the battle to liberate Fouzen. A depiction of the city adorns this commemorative medal.
Naggiar Service Medal
Obtain the decoration given to participants in the confrontation at Naggiar. A likeness of the plains adorns this commemorative medal.
Ghirlandaio Service Medal
Obtain the decoration given to participants in the recapturing of Ghirlandaio. An image of the citadel adorns this commemorative medal.
Savior of Gallia
Obtain the decoration given to a person who helped save Gallia in times of need. Awarded only four times thus far, once to General Gunther.
The Lance of Gallia
Obtain the decoration given to a soldier who has performed exceptionally, as by defeating an elite officer of the opposing army.
The Bronze Arms of Gallia
Obtain the decoration given to a squad that has defeated more than 250 enemies in the defense of their homeland.
The Silver Arms of Gallia
Obtain the decoration given to Bronze Arms awardees who have gone on to defeat a total of 500 enemies in the defense of their homeland.
The Golden Arms of Gallia
Obtain the decoration given to Silver Arms awardees who have gone on to defeat a total of 1,000 enemies in the defense of their homeland.
The Splintered Horn
Obtain the decoration presented to a squad or team to honor a fallen member. It stands among Gallia's oldest decorations still issued.
The Crimson Heart
Obtain the decoration given to a soldier wounded in the line of duty. It stands among Gallia's oldest honors still being presented.
Order of the Golden Wings
Obtain the decoration presented to a squad that has reached exceptional levels of skill through training and battlefield experience.
The Wings of Solidarity
Obtain the decoration given to all members of a squad that has displayed solidarity and excellence in teamwork.
Excellence in Leadership
Obtain the decoration given to an officer who has demonstrated remarkable skill as a leader through mastery of the art of command.
Excellence in Armament
Obtain the decoration presented to a squad shown to have procured a robust and effective arsenal through hard work and thorough development.
Excellence in Technology
Obtain the decoration presented to a squad shown to have assembled exemplary tanks through tireless work and exhaustive development.
Gallian Front Commemorative
Obtain the decoration made to celebrate the initial publication of the completed On the Gallian Front, given only to those it chronicles.
Order of the Holy Shield
Obtain the decoration based on the Valkyrian shield, presented to a squad shown to have earned victory without a single casualty.
Order of the Holy Lance
Obtain the decoration based on the Valkyrian lance, presented to a squad shown to have earned victory with exceptional speed.
Randgriz Crest of Honor
Obtain the decoration considered Gallia's highest honor, begun by House Randgriz. Given only to heroes who demonstrate complete military mastery.


Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Zegetron S.A. για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Valkyria Chronicles Remastered

Author

Νίκος Λυμπέριος

Developer

SEGA

Publisher

SEGA

Διανομή

Zegetron S.A.

Πλατφόρμες

PlayStation 4

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

17 Μαΐου 2016

Είδος

Tactical role-playing, third-person shooter

PEGI

16

Θετικά

+ Όμορφα γραφικά με αισθητική μολυβιού
+ Soundtrack που ενισχύει το κλίμα του πολέμου
+ Καλοστημένο σύστημα μάχης που ενισχύει τη στρατηγική και τη σκέψη
+ Καλογραμμένη ιστορία...

Αρνητικά

- ...με υπερβολικές όμως παύσεις για διαλόγους
- Καμία νέα προσθήκη

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
Συνοψίζοντας

To Valkyria Chronicles Remastered είναι μια απαραίτητη αγορά για όποιον αναζητά ένα απολαυστικό παιχνίδι στρατηγικής πλαισιωμένο σε ένα καλοστημένο σενάριο. Είναι ένα παιχνίδι που απαιτεί αρκετή τακτική με προσεκτικό σχεδιασμό των κινήσεων μας. Προσφέρει έντονη δράση στις μάχες του και δίνει το βήμα στους νέους του είδους να το δοκιμάσουν. Μπορεί να μην προσφέρει νέο υλικό αποτελεί όμως την κορυφαία έκδοση του τίτλου. Είναι πιο γυαλισμένο, πιο σταθερό και αποτελεί την απόλυτη έκδοση που κυκλοφορεί. Το μόνο που μένει είναι να δούμε την SEGA να συνεχίζει τη σειρά στο ίδιο ύφος με αυτό και να δώσει στους λάτρεις του είδους εξίσου κορυφαίες εμπειρίες.

8.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
100%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1