Virginia

by Λεωνίδας Πάτρας on 30 Σεπτεμβρίου 2016

Εδώ και πολλά χρόνια, συγκεκριμένα μετά την κυκλοφορία του Fahrenheit (γνωστό ως και Indigo Prophecy) έχω αρχίσει να γίνομαι πολύ πιο «ανοιχτός» στην κατηγορία παιχνιδιών Interactive Drama/Adventure ή όπως αλλιώς θέλει ο καθένας να τα ονομάσει. Από μεγάλες παραγωγές όπως το Heavy Rain, αλλά και μικρότερες όπως το The Vanishing of Ethan Carter έχω εκτιμήσει την προσπάθεια ορισμένων δημιουργών να μας προσφέρουν καλοφτιαγμένες ιστορίες, πηγαίνοντας το gameplay σε πιο «χαλαρά» μονοπάτια. Η Indie κοινότητα τα τελευταία χρόνια μας έχει προσφέρει αρκετά τέτοιου είδους παιχνίδια με αποκορύφωμα κατά τη γνώμη μου το SOMA που κυκλοφόρησε περίπου ένα χρόνο πριν.

virginia_20160927112051

To Virginia είναι μια ανάλογη προσπάθεια μικρότερου βεληνεκούς από δύο Βρετανούς (Jonathan Burroughs και Terry Kenny) και ένα indie στούντιο (Variable State). O μικρής διάρκειας First Person Thriller τίτλος μας μεταφέρει σε μια μικρή πόλη της περιφέρειας της Virginia των ΗΠΑ. Με εμφανείς επιρροές από τηλεοπτικές σειρές όπως το The X-Files, αλλά και μια ατμόσφαιρα που θυμίζει Area 51, το Virginia ακολουθεί την ιστορία της Anne Tarver, μιας νεαρής που εργάζεται ως πράκτορας του FBI. Η ιστορία ξεκινά αρκετά τυπικά με την εξαφάνιση ενός αγοριού στην μικρή πόλη Kingdom. Στη δίωρη περίπου περιπέτειά μας θα προσπαθήσουμε να εξιχνιάσουμε την υπόθεση, καθώς στην πορεία θα ανακαλύψουμε διάφορες καταστάσεις που αλλάζουν αρκετά το σκηνικό, ενώ θα έρθουμε αντιμέτωποι με έννοιες όπως η προδοσία, η ενοχή, η απιστία και η αφοσίωση.

Το παιχνίδι είναι καθαρά βασισμένο και φτιαγμένο ως μια Story Driven εμπειρία με ελάχιστο Gameplay. Οι δημιουργοί «διαχώρισαν» το παιχνίδι σε πολλά ολιγόλεπτα Chapters, η εναλλαγή μεταξύ των οποίων γίνεται αστραπιαία, μέσω μιας τεχνικής γρήγορης αλλαγής σκηνικών μάλιστα χωρίς loading (real-time cinematic editing). Η παραπάνω τεχνική συνεισφέρει αρκετά στην μυστηριώδη ατμόσφαιρα του τίτλου και στο να κρατά το παιχνίδι μια ροή χωρίς να γίνεται βαρετό.

Το πρόβλημα εμφανίζεται όμως από το δεύτερο μισό του παιχνιδιού και μετά, καθώς αυτή η απότομη εναλλαγή αρχίζει ελαφρώς και κουράζει, αλλά ταυτόχρονα και μπερδεύει λόγω του ότι και η ιστορία γίνεται πιο πολύπλοκη (σε δεύτερο playthrough γίνεται πιο κατανοητή). Όπως και να έχει, αν κρίνουμε καθαρά το Story του τίτλου θα το χαρακτηρίζαμε αρκετά ενδιαφέρον για όσους τους αρέσουν οι αστυνομικές περιπέτειες (παρότι στο δεύτερο μισό του «πέφτει» ελαφρώς), ενώ ξεκαθαρίζουμε ότι δεν υπάρχει κανενός είδους διάλογος ή επιλογές του παίχτη.

Οι developers επέλεξαν η εξιστόρηση να περιλαμβάνει χαρακτήρες που δεν μιλάνε καθόλου, αλλά μέσω των εκφράσεων του προσώπου τους, αλλά και των πράξεων τους να «ξετυλίγουν» την ιστορία, κάτι που σαν ιδέα είναι αρκετά πρωτότυπο. Το gameplay και η αλληλεπίδραση του παίχτη περιορίζεται στα πολύ βασικά Interactions με το πλήκτρο «Χ» του χειριστηρίου (PS4) που απλά προχωράνε την ιστορία. Δεν υπάρχουν γρίφοι, δεν υπάρχει exploration (πλην ορισμένων Collectibles που δεν αλλάζουν κάτι στην ιστορία) και τέλος δεν υπάρχουν καν κάποια Quick time Events, που συναντούμε αρκετές φορές σε τέτοιου είδους παιχνίδια.

Οπτικά, το Virginia χρησιμοποιεί μια ψευτο-καρτουνίστικη μηχανή γραφικών, που μας θυμίζει παλιότερα 3D Adventure παιχνίδια ή νεότερα παιχνίδια όπως το Firewatch. Το οπτικό αποτέλεσμα είναι «ιδιαίτερο» και σε γενικές γραμμές όμορφο, ενώ το γεγονός ότι δεν υπάρχει το παραμικρό loading ακόμη και σε πλήρης αλλαγή τοπίου είναι κάτι που μετράει στα θετικά του τίτλου. Δυστυχώς όμως η έκδοση για PlayStation 4 «πλήττεται» από το χαμηλό framerate που ιδιαίτερα στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού και μέχρι το μάτι μας να συνηθίσει, μας κούρασε αρκετά.

Το ακουστικό κομμάτι το Virginia είναι αριστουργηματικό με την χορωδία της Πράγας να προσφέρει ένα εξαιρετικό soundtrack, αναλόγως της κατάστασης που βιώνουμε στο παιχνίδι. Κατά τη γνώμη μου είναι με διαφορά το δυνατότερο σημείου του τίτλου και δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από μεγαλύτερες παραγωγές. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως οι Trophy Hunters με το Virginia θα μπορέσουν να «κατακτήσουν» ένα από τα πιο σύντομα και εύκολα Platinum Trophies. Η αρχική τιμή διάθεσης του τίτλου είναι τα 10 ευρώ.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την IGE S.A. για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Virginia

Συντάκτης
30 Σεπτεμβρίου 2016
Developer

Variable State

Publisher

505 Games

Διανομή

IGE S.A.

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / Xbox One / PC

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

22 Σεπτεμβρίου 2016

Είδος

Interactive Drama / Adventure / Exploration

PEGI

12

Θετικά

+ Ιδιαίτερος οπτικός τομέας
+ Αριστουργηματικό Soundtrack
+ Ενδιαφέρουσα ιστορία

Αρνητικά

- Το δεύτερο μισό του τίτλου ελαφρώς «υστερεί»
- Χαμηλό framerate (PS4)
- Πραγματικά ελάχιστη αλληλεπίδραση από τον παίχτη

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
4.2
Συνοψίζοντας

Το Virginia είναι ένα σύντομο Story-driven παιχνίδι με ελάχιστο gameplay και πλοκή επηρεασμένη από διάφορα αμερικάνικα αστυνομικά novels. Όσοι θέλουν απλά να απολαύσουν μια όμορφη ιστορία, θα εκτιμήσουν την προσπάθεια των Βρετανών developers που σε γενικές γραμμές ικανοποιεί.

Αν το κρίνουμε καθαρά ως έναν φθηνό Indie τίτλο, τότε σαν αγορά μπορούμε να το προτείνουμε εύκολα στους φίλους της συγκεκριμένης κατηγορίας παιχνιδιών.

7.0
Βαθμός
4.2
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1