Visage - Review

Πετυχημένο κολλάζ ιδεών κλασικών παιχνιδιών τρόμου
by Βασίλης Τατσιόπουλος on 14 Δεκεμβρίου 2020

Το Visage είναι ένα παιχνίδι τρόμου που δεν ντρέπεται να δείξει τις επιρροές του. Από την πρώτη στιγμή «φωνάζει» P.T., ενώ σύντομα αρχίζει να δείχνει πολλά στοιχεία από το Resident Evil 7 και τη σειρά Amnesia. Οι επιρροές είναι τόσο έντονες και πολλές φορές αναλλοίωτες ώστε να μπορεί εύκολα κανείς να μιλήσει για αντιγραφή. Και, πράγματι, το Visage μοιάζει με κολλάζ ιδεών που είδαμε σε άλλους τίτλους. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό, ή τουλάχιστον δεν είναι απαγορευτικό, αφού πρόκειται για μία εμπειρία που, αν και δεν έχει πολλά δικά της, ξεχωριστά στοιχεία, καταφέρνει να χρησιμοποιήσει με ικανοποιητικό τρόπο όσα δανείζεται.

Το Visage, λοιπόν, είναι ένα παιχνίδι τρόμου που παίζει σε πρώτο πρόσωπο, λαμβάνει χώρα σχεδόν αποκλειστικά μέσα σε ένα σπίτι, και έχει πολύ έντονο το στοιχείο της επίλυσης γρίφων και της αναζήτησης αντικειμένων στον χώρο. Το σπίτι είναι πολύ καλά σχεδιασμένο και ρεαλιστικό, ενώ η ατμόσφαιρα έχει στηθεί σωστά και καταφέρνει να τρομάξει και να μεταδώσει στον παίκτη την αίσθηση πως κάτι συνεχώς βρίσκεται πίσω του, ακόμα και όταν δεν ισχύει αυτό. Φυσικά, αρκετές φορές πράγματι ισχύει και προκύπτουν καταστάσεις με τα γνωστά τέρατα-stalkers, που μας καταδιώκουν και πρέπει να βρούμε πώς να τους ξεφύγουμε. Στο Visage, οι σκηνές αυτές είναι καλοφτιαγμένες και τα πλάσματα που συναντάμε πετυχημένα, ωστόσο μερικές φορές δεν είναι πολύ ξεκάθαρη η μέθοδος αντιμετώπισης του προβλήματος και δεν βοηθάει πως όταν χάνουμε πρέπει να περιμένουμε αρκετά στο loading screen για να ξαναδοκιμάσουμε.

Η έλλειψη επεξήγησης των φαινομένων και διαδικασιών, αλλά και η σχεδόν μηδαμινή πρόθεση των σχεδιαστών να καθοδηγήσουν τον παίκτη, συντελούν στη δημιουργία μίας εμπειρίας της οποίας τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία ταυτίζονται. Έτσι, η ανάγκη για εξονυχιστική εξερεύνηση του σπιτιού είναι ταυτόχρονα από τα ελκυστικά χαρακτηριστικά, αλλά και από τα ελαττώματα του τίτλου. Αυτό ισχύει επειδή η παντελής έλλειψη, η άρνηση της οποιασδήποτε καθοδήγησης, σε συνδυασμό με το πολύ αφηρημένο σενάριο που στηρίζεται σε χιλιοπαιγμένες, κλισέ εικόνες, και δεν μας δίνει να καταλάβουμε γιατί κάνουμε ό,τι κάνουμε, κάνουν την εξερεύνηση αγγαρεία από ένα σημείο και μετά, και ιδίως όταν υπάρχει πράγματι κάποιος κίνδυνος που καραδοκεί.

Ακόμα και όταν δεν έχουμε κανέναν στο κατόπι μας, όμως, υπάρχει το σκοτάδι για να μας κάνει τη ζωή δύσκολη. Όπως και στα παλιότερα Amnesia, έτσι και στο Visage αν παραμένουμε αρκετά στο σκοτάδι ο πρωταγωνιστής μας «τρελαίνεται», χάνει τα λογικά του. Πρόκειται για μία εικονοποίηση που καλό είναι να μείνει πίσω, να εξαφανιστεί πια, κακώς μόνο κακό κάνει. Εκτός του ότι στιγματίζει τις ψυχικές ασθένειες και τις απλοποιεί υπερβολικά, δείχνοντας πράγματα που είναι εκτός πραγματικότητας και αφορούν σε ευαίσθητο θέμα, πλήττει και το gameplay αλλά και την έκφραση των τρομακτικών στοιχείων του τίτλου. Είναι ιδιαίτερα κουραστικό, και «χτύπημα» στο immersion, το να πρέπει να παίρνεις χάπια για να επαναφέρεις τα λογικά του χαρακτήρα, τα οποία έχασε επειδή στάθηκε στο σκοτάδι του σπιτιού του. Δεν λειτουργεί ακριβώς έτσι…

Επίσης, πρόκειται για μηχανισμό που στο context του συγκεκριμένου παιχνιδιού κουράζει πολύ, γιατί το σπίτι είναι γεμάτο σκοτεινούς διαδρόμους και εμείς έχουμε αντικείμενα που παράγουν φως αλλά δεν σταματούν τη μείωση του μετρητή. Έτσι, ακόμα και αν στεκόμαστε σε έναν σκοτεινό χώρο με τη φλόγα του αναπτήρα μας να φωτίζει τον περίγυρο, η τρέλα συνεχίζει να αυξάνεται. Είναι ένα σύστημα που πάει εντελώς κόντρα στην εξερεύνηση που έχει ως βασικό στοιχείο το Visage, και η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη εξαιτίας του πραγματικά εκνευριστικού συστήματος διαχείρισης και χρήσης αντικειμένων. Μετά από περίπου 8-10 ώρες που θα σας κρατήσει συντροφιά το Visage, δεν θα έχετε καν καταλάβει πώς ακριβώς λειτουργεί το σύστημα αυτό, και κάθε φορά που θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα αντικείμενο, ιδίως σε αγχωτικές καταστάσεις, θα ελπίζετε να γίνει το θαύμα και όλα να δουλέψουν όπως πρέπει. Ένα πολύ δύσχρηστο, άκομψο σύστημα inventory, που αποτελεί από τα σημαντικότερα προβλήματα του τίτλου.

Πάντως, σχετικά με την προαναφερθείσα εικονοποίηση των στοιχείων του σεναρίου, παρόλο που σε γενικές γραμμές ακολουθεί την πεπατημένη περισσότερο από όσο θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να έχουμε μία βαρετή ιστορία και εικόνες που έχουμε δει αμέτρητες φορές, εδώ κι εκεί εμφανίζονται κάποιες πολύ πιο ενδιαφέρουσες ιδέες, που μας πιάνουν απροετοίμαστους. Αν το Visage είχε εμβαθύνει στα πιο αντισυμβατικά στοιχεία του τρόμου του, και δεν τα άφηνε να είναι τόσα λίγα και τόσο περιορισμένα, θα μπορούσε να πετύχει πολλά περισσότερα.

Το Visage έχει, απρόσμενα, ελληνική μετάφραση σε υπότιτλους, όμως, δυστυχώς, το αποτέλεσμα είναι κάτω του μετρίου, καθώς υπάρχουν πολλά σοβαρά λάθη. Δεν πρόκειται για μεταφραστικά λάθη καν, αλλά για προβλήματα στη διαμόρφωση που βγάζουν ακατανόητες λέξεις που δεν ανήκουν στο λεξικό καμίας γλώσσας.

Το δυνατότερο στοιχείο του Visage είναι το σπίτι. Ο σχεδιασμός του, οπτικά, είναι απόλυτα ικανοποιητικός και τα γραφικά αποδίδουν όσο πρέπει, με λίγα μόνο προβλήματα και μικρής σημασίας. Σε γενικές γραμμές, η εικόνα είναι σχεδόν άψογη και απόλυτα ταιριαστή, αλλά δεν είναι αυτό το μεγάλο πλεονέκτημα. Εκεί που λάμπει πραγματικά ο τίτλος, είναι το level design και η δομή του παιχνιδιού γενικότερα. Το σπίτι είναι αρχικά φυσιολογικό και όχι πολύ μεγάλο, και περιορίζει τον παίκτη με κλειδωμένες πόρτες που απαιτούν τα κατάλληλα κλειδιά. Στην πορεία, βλέπουμε πως υπάρχουν σημεία που ανοίγουν σε στιλ… Dark Souls και ξεκλειδώνουν συντομότερες διαδρομές, ενώ αρχίζουν να εμφανίζονται και μυστικοί διάδρομοι, που «παίζουν» με την αντίληψή μας για τον χώρο και δημιουργούν απίθανες τοποθεσίες, που συνδέονται μεταξύ τους με τρόπους σχεδόν ακατανόητους, αλλά όλως περιέργως βγάζουν κάποιου είδους νόημα στο τέλος.

Όσον αφορά στον τρόμο, το Visage σίγουρα θα καταφέρει να σας προκαλέσει ανησυχία σε διάφορα σημεία, και θα σας κάνει εδώ κι εκεί να πεταχτείτε από τη θέση σας, όμως η υπερβολική εστίαση στην εξερεύνηση και τους γρίφους, αλλά και το δύσκολο pathfinding τελικά αφαιρούν από τον τρόμο, αφού θα περιφέρεστε άσκοπα για ώρες μην ξέροντας πού πρέπει να πάτε, και θα καταλάβετε πραγματικά πώς λειτουργεί το παιχνίδι, ενώ θα νιώθετε ξεκάθαρα πως είναι αυτό ακριβώς: παιχνίδι.

Τελικά, το Visage είναι ένας τίτλος που θα σας ικανοποιήσει αν ψάχνετε ένα βαρύ, δύσκολο παιχνίδι τρόμου, που απαιτεί πολλές ώρες εξερεύνησης και έρευνας του χώρου. Αν θέλετε κάτι πιο γρήγορο και άμεσο, που δεν θα σας μπερδεύει κάθε λίγο και λιγάκι, υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές σε παρόμοιο ύφος. Ωστόσο, αν ζητάτε αυτό ακριβώς, το Visage είναι από τα καλύτερα δείγματα, καθώς πολλά από τα στοιχεία του που θα εκνευρίσουν μεγάλο μέρος του κοινού είναι απόλυτα εσκεμμένες επιλογές, και μάλιστα καλοστημένες, απλώς απευθύνονται σε κοινό που θέλει πολύ συγκεκριμένα πράγματα.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Developer

SadSquare Studio

Publisher

SadSquare Studio

Πλατφόρμες

PC, PS4, Xbox One

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

30 Οκτωβρίου 2020

Είδος

Survival horror

PEGI

16

Θετικά

+ Πετυχημένη ατμόσφαιρα
+ Εξαιρετικό level design
+ Χορταστική εξερεύνηση
+ Μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες
+ Ικανοποιητικά γραφικά
+ Επαρκώς τρομακτικό

Αρνητικά

- Η δομή μπερδεύει συχνά και πλήττει το immersion
- Μεγάλα loading
- Η χαοτική εξερεύνηση παραμερίζει τον τρόμο
- Κάκιστο σύστημα χειρισμού
- Αρκετά κλισέ στο σενάριο και τον τρόμο

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
9.3
Συνοψίζοντας

Τελικά, το Visage είναι ένας τίτλος που θα σας ικανοποιήσει αν ψάχνετε ένα βαρύ, δύσκολο παιχνίδι τρόμου, που απαιτεί πολλές ώρες εξερεύνησης και έρευνας του χώρου. Αν θέλετε κάτι πιο γρήγορο και άμεσο, που δεν θα σας μπερδεύει κάθε λίγο και λιγάκι, υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές σε παρόμοιο ύφος. Ωστόσο, αν ζητάτε αυτό ακριβώς, το Visage είναι από τα καλύτερα δείγματα, καθώς πολλά από τα στοιχεία του που θα εκνευρίσουν μεγάλο μέρος του κοινού είναι απόλυτα εσκεμμένες επιλογές, και μάλιστα καλοστημένες, απλώς απευθύνονται σε κοινό που θέλει πολύ συγκεκριμένα πράγματα.

7.0
Βαθμός
9.3
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1