Voyage - Review

by Βασίλης Τατσιόπουλος on 12 Μαρτίου 2021

Το Voyage είναι μία περιπέτεια, ένα walking simulator που παίζει σε δύο διαστάσεις, με ένα ή δύο άτομα, και βασίζεται κυρίως στα εικαστικά του και τη μουσική υπόκρουση για να προκαλέσει συναισθήματα. Αν αυτό είναι κάτι που σας ενδιαφέρει, μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω. Αν όχι, δεν θα αλλάξετε γνώμη παίζοντας το Voyage.

Πρόκειται για μία σύντομη εμπειρία, που τελειώνει σε3 περίπου ώρες και περιλαμβάνει εντελώς βασικού τύπου γρίφους και αρκετό περπάτημα σε πανέμορφα τοπία διαφόρων ειδών.

Στο Voyage θα συνοδεύσετε δύο παιδιά στο ταξίδι τους μέσα από δάση, αρχαία ερείπια και πολλών ειδών ακόμα τοποθεσίες, είτε παίζοντας σε single-player είτε με δύο άτομα συνολικά, σε συνεργατικό gameplay. Μπορείτε να παίξετε με πληκτρολόγιο, με ποντίκι ή με χειριστήριο, αλλά προτείνεται να χρησιμοποιήσετε gamepad γιατί ο χειρισμός με τις άλλες μεθόδους δεν αποδίδει επαρκώς και εκνευρίζει· με το χειριστήριο πάντως, είναι ικανοποιητική η κατάσταση, αν και ενίοτε θα κάνετε άλλη ενέργεια από αυτή που θέλετε.

Στην πορεία της περιπέτειας συναντάμε γρίφους εντελώς απλούς, που περισσότερο υπάρχουν για να μας δώσουν κάτι να κάνουμε, κάποια δραστηριότητα, ώστε να μπορέσουμε να δεθούμε με τον κόσμο και τους χαρακτήρες. Στην ουσία, οι γρίφοι είναι ένα υπόβαθρο, πάνω στο οποίο χτίζεται η μουσική και τα όμορφα εικαστικά που θυμίζουν ψηφιακούς πίνακες ζωγραφικής σε στιλ νερομπογιάς. Με λίγα λόγια, το gameplay μπαίνει στο background και μας δίνεται η ευκαιρία να παίζουμε εντελώς χαλαρά, χωρίς να χρειάζεται να εστιάσουμε την προσοχή μας σημαντικά.

Παρόλα αυτά, προκύπτει ένα πρόβλημα, το οποίο έγκειται στον τρόπο που έχουν σχεδιαστεί οι δραστηριότητες. Η επιλογή του αργόσυρτου ρυθμού είναι κατανοητή, οι απλοί γρίφοι αναμενόμενοι, όμως κάποιες αγγαρείες που καλούμαστε να αναλάβουμε κουράζουν. Για παράδειγμα, θα χρειαστεί να μετακινηθούμε σε ξεχωριστούς ορόφους ενός κτηρίου για να πατήσουμε διακόπτες που ανοίγουν κάποιες πόρτες, και ύστερα να ανεβοκατεβαίνουμε συνεχώς σε στιλ backtracking για να προχωρήσουμε. Ανεβαίνεις στον τρίτο όροφο, πατάς διακόπτη, κατεβαίνεις στον πρώτο, πατάς άλλον διακόπτη, μετά στον δεύτερο, μετά στον τρίτο στην ανοιχτή πόρτα, στο επόμενο κτήριο, πατάς τον διακόπτη… καταλάβατε.

Τα σημεία αυτά είναι αρκετά, παρουσιασμένα διαφορετικά κάθε φορά αλλά κατά βάθος ίδιας λογικής: επιχειρούν να μας βάλουν μέσα στον κόσμο, να μας αφήσουν να περάσουμε χρόνο εκεί, όμως το κάνουν με λάθος τρόπο. Αρκετές στιγμές θα χρειαστεί απλώς να περιμένουμε μέχρι να γίνει κάτι, χωρίς να υπάρχει κάποια άλλη ενδιαφέρουσα δραστηριότητα για να μας απασχολεί ως τότε, ή θα πρέπει να μετακινήσουμε ένα αντικείμενο κάπου και μετά να γυρνάμε να το πάρουμε και να το ξαναφέρουμε μαζί μας, επαναλαμβάνοντας δραστηριότητες στις ίδιες τοποθεσίες –τις οποίες έχουμε ήδη επισκεφτεί.

Έτσι, θα ήταν προτιμότερη μια πιο χαλαρή προσέγγιση, χωρίς γρίφους και αυστηρά ορισμένες ασχολίες, ή με πιο ανάλαφρες, ώστε να κυλά ομαλά ο ρυθμός και να μην κολλάμε σε βαρετά σημεία.

Παρά τα προβλήματα αυτά, ωστόσο, το Voyage έχει τις στιγμές του, που απευθύνονται αυστηρά σε όσους και όσες απολαμβάνουν τέτοιου είδους παιχνίδια. Θα περπατήσετε σε μία γέφυρα κοιτώντας το πανέμορφο background και ακούγοντας πετυχημένες μελωδίες, θα βαδίσετε πάνω σε βελούδινα χόρτα, θα ταξιδέψετε σε σύννεφα, σε διαστημικές τοποθεσίες και, γενικά, το οπτικοακουστικό κομμάτι αποδίδει πάντοτε. Οι κινήσεις των χαρακτήρων είναι επίσης ενδιαφέρουσες, με περισσότερα καρέ για τους πρωταγωνιστές σε σχέση με τα άλλα πλάσματα και το background. Ακόμα, τα πλάσματα που θα βρείτε στον δρόμο σας είναι εξαιρετικά σχεδιασμένα, εμπνευσμένα, όμορφα και εντελώς εξωγήινα. Συνολικά, το Voyage στήνει ένα όμορφο κάδρο που θα σας κερδίσει και θα σας θυμίσει άλλους τίτλους παρόμοιου ύφους, όπως το Journey.

Σίγουρα είναι προτιμότερο να παίξετε με παρέα, καθώς η εμπειρία είναι πιο ευχάριστη έτσι, αλλά και επειδή στο multiplayer εξαφανίζεται ένα ακόμα πρόβλημα, αυτό της δύστροπης τεχνητής νοημοσύνης. Στο Voyage χειριζόμαστε τα δύο παιδιά εναλλάξ, και έτσι, αν δεν υπάρχει δεύτερο άτομο να παίξει το ένα, παίρνουμε τον έλεγχο και των δύο αλλάζοντας μεταξύ τους. Όσο χειριζόμαστε το ένα παιδί, θα δούμε το δεύτερο –αρκετά συχνά- να κολλάει σε τοίχους, να σταματάει να κινείται όσο κι αν χρησιμοποιούμε το απλό σύστημα με εντολές για να του λέμε να ακολουθήσει, να μένει σε άλλους ορόφους και ούτω καθεξής, αναγκάζοντάς μας να πάρουμε τον έλεγχό του για να το φέρουμε κοντά μας, επαναλαμβάνοντας και πάλι τμήματα.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που ενδέχεται να προκαλέσει εκνευρισμό είναι τα μενού, τα οποία έχουν σχεδιαστεί με μίνιμαλ προσέγγιση που ταιριάζει στο πνεύμα του παιχνιδιού, αλλά ταυτόχρονα γίνονται ιδιαίτερα δυσνόητα και καθιστούν απλές λειτουργίες, όπως το remapping των πλήκτρων ή την έξοδο από το παιχνίδι, ολόκληρους άθλους.

Στο διπλό τα πράγματα είναι καλύτερα σίγουρα και δίνεται μια πιο «ζεστή» νότα που ταιριάζει με το ύφος του παιχνιδιού, και με την εντελώς αόριστη ιστορία του που δεν έχει και πολλά να πει. Παίζοντας με δεύτερο άτομο, θα νιώσετε πως πάτε μαζί σε ένα μαγικό ταξίδι και αυτό θα είναι αρκετό ως σενάριο, άρα δεν θα χρειαστεί να ψάχνετε για νόημα και ειρμό στην αφήγηση, το οποίο και δεν θα βρείτε μάλλον. Επίσης, αν παίζετε με άλλο άτομο, μπορείτε με το πάτημα ενός κουμπιού να βάζετε τα πιτσιρίκια να αγκαλιάζονται με ένα πολύ γλυκό animation, που ενισχύει την εντύπωση της σχέσης μεταξύ τους, η οποία δεν χτίζεται πολύ με άλλους τρόπους.

Τελικά, το Voyage είναι ένα όμορφο, σύντομο ταξίδι σε παράξενους, εξωγήινους κόσμους, το οποίο είναι σίγουρα πιο ενδιαφέρον με παρέα, για δύο άτομα που συνηθίζουν να παίζουν παιχνίδια τέτοιου στιλ, χαλαρωτικά walking simulators με μίνιμαλ αφήγηση.  Δεν θα σας αλλάξει τη ζωή, ούτε θα αλλάξει γνώμη στον κόσμο που δεν εκτιμά τέτοιου είδους εμπειρίες, όμως θα δώσει σε fans ένα γλυκό, ευχάριστο απόγευμα.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Voyage - Review

Συντάκτης
12 Μαρτίου 2021
Developer

Venturous

Publisher

Venturous

Πλατφόρμες

PC

Tested on

PC

Κυκλοφορία

19 Φεβ 2021

Είδος

Adventure

Θετικά

+ Χαλαρωτικό gameplay
+ Πανέμορφη οπτικοακουστική παρουσίαση
+ Ευχάριστο multiplayer

Αρνητικά

- Πολύ απλοϊκοί γρίφοι
- Μέτριο σύστημα χειρισμού
- Backtracking και ανούσια αναμονή
- Προβληματική ΑΙ στο single-player
- Δυσανάγνωστα μενού
- Εντελώς αόριστο σενάριο

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.5
Συνοψίζοντας

Τελικά, το Voyage είναι ένα όμορφο, σύντομο ταξίδι σε παράξενους, εξωγήινους κόσμους, το οποίο είναι σίγουρα πιο ενδιαφέρον με παρέα, για δύο άτομα που συνηθίζουν να παίζουν παιχνίδια τέτοιου στιλ, χαλαρωτικά walking simulators με μίνιμαλ αφήγηση.  Δεν θα σας αλλάξει τη ζωή, ούτε θα αλλάξει γνώμη στον κόσμο που δεν εκτιμά τέτοιου είδους εμπειρίες, όμως θα δώσει σε fans ένα γλυκό, ευχάριστο απόγευμα.

6.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1