Warhammer: Vermintide II

Τρωκτικο-εξολοθρευτές 2: Η επιστροφή
by Βασίλης Καμακάρης on 19 Απριλίου 2018

Για πολύ καιρό, επικρατούσε η πεποίθηση πως για να είναι καλό ένα παιχνίδι στο σύμπαν του Warhammer, θα πρέπει να ακολουθεί πιστά τον strategy χαρακτήρα, για τον οποίο έγινε γνωστό το franchise της Games Workshop. Το 2015 ωστόσο, η Fatshark ήρθε και άλλαξε τα δεδομένα, προσφέροντας μας το Warhammer: End Times - Vermintide, τον τίτλο που συνδύασε τον κόσμο του Warhammer με τη φιλοσοφία του Left 4 Dead και κέρδισε το κοινό με ευκολία. Τρία χρόνια μετά, η Fatshark επιστρέφει με το sequel της σειράς, προσκαλώντας μας για ακόμα μια φορά στο απόλυτο χάος.

Το Warhammer: Vermintide II αποτελεί ένα co-op first person παιχνίδι, το οποίο έρχεται για να εμπλουτίσει την εμπειρία που μας χάρισε ο προκάτοχος του, με νέο περιεχόμενο. Όπως και με το πρώτο παιχνίδι της σειράς, θα έρθετε αντιμέτωποι με τα αιμοδιψής Skaven, όμως αυτή τη φορά θα συναντήσετε και έναν ακόμα εχθρό, τους Chaos. To βασικό campagin περιέχει 13 αποστολές, που χωρίζονται σε 4 διαφορετικά Acts. 4 από τις αποστολές αποτελούν boss fights. Για τους νέους παίκτες, αξίζει να αναφέρουμε πως οι αποστολές ακολουθούν το μοτίβο του Left 4 Dead.

Σε κάθε πίστα, θα ξεκινάτε από ένα σημείο και θα πρέπει να φτάσετε στον τερματισμό, αντιμετωπίζοντας ορδές από Skaven και Chaos, ενώ παράλληλα, καλείστε να ολοκληρώσετε μια σειρά από objectives. Οι περιοχές που θα επισκεφθείτε είναι μεγάλες σε έκταση και παρουσιάζουν ποικιλία, ενώ μπορείτε να τις εξερευνήσετε για να βρείτε μυστικά, αλλά και για να καταστρώσετε μια καλή στρατηγική, ώστε να επιβιώσετε.

Σε κάθε αποστολή, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε 5 χαρακτήρες, βρίσκοντας τον κατάλληλο hero για εσάς. Ο καθένας διαθέτει 3 διαφορετικά career paths, τα οποία εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς, συνεισφέροντας με τον τρόπο τους στο να ολοκληρώσετε την αποστολή. Κάθε career path διαθέτει το δικό του passive ability και skill, ενώ ανά 5 levels, ενισχύεται με ένα talent που εσείς επιλέγετε. 

  • Hero: Markus Kruber – Career paths: Mercenary, Huntsman, Foot Knight
  • Hero: Bardin Goreksson – Career paths: Ranger Veteran, Ironbreaker, Slayer
  • Hero: Kerillian – Career paths: Waystalker, Handmaiden, Shade
  • Hero: Victor Saltzpyre – Career paths: Witch Hunter Captain, Bounty Hunter, Zealot
  • Hero: Sienna Fuegonasus – Career paths: Battle Wizard, Pyromancer, Unchained

Αυτό που θα σας δώσει πραγματικό πλεονέκτημα ενάντια στους εχθρούς όμως, είναι το hero power, δηλαδή το άθροισμα της δύναμης σας, βάσει των αντικειμένων με τα οποία έχετε εξοπλίσει τον χαρακτήρα σας. Όσο μεγαλύτερο είναι το hero power σας, τόσο ισχυρότερος είναι ο χαρακτήρας σας, επιτρέποντας σας να δοκιμάσετε τα μεγαλύτερα επίπεδα δυσκολίας. Τα αντικείμενα που διαμορφώνουν το hero power του χαρακτήρα σας, είναι τα necklaces, τα charms, τα trinkets και τα melee και ranged όπλα, τα οποία μάλιστα διαφέρουν ανά ηρώα και career, με ελάχιστα από αυτά να είναι κοινά ανάμεσα στα career paths.

Καινούργια items μπορείτε να αποκτήσετε με δύο τρόπους: είτε με ειδικά boxes, που λαμβάνετε κάθε φορά που κάνετε level up ή ολοκληρώνετε μια αποστολή, είτε μέσω του crafting system του παιχνιδιού. Εκτός από ισχύ, κάθε αντικείμενο προσφέρει και ορισμένα properties που βοηθάνε στη μάχη. Αν δεν σας αρέσουν τα properties του εξοπλισμού σας, μπορείτε να τα αλλάξετε μέσω του crafting system, κάνοντας reroll. Για να το κάνετε αυτό όμως, θα χρειαστεί να καταστρέψετε άλλα αντικείμενα, μεγαλύτερης σπανιότητας, ώστε να αποκτήσετε τα απαραίτητα resources. Δεν αποτελεί τόσο δύσκολη επιλογή όσο φαντάζεστε αυτό, καθώς η μεγαλύτερη σπανιότητα δεν ισούται πάντα και με πιο χρήσιμο αντικείμενο.

Όσο καλά εξοπλισμένοι και να είστε όμως, το πραγματικό αποτέλεσμα κρίνεται στην πράξη, δηλαδή εντός των αποστολών, αφού οι εχθροί δεν αστειεύονται. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, η πρόκληση που θα αντιμετωπίσετε είναι μεγάλη και απαιτεί σωστές κινήσεις και ομαδικότητα, ώστε να επιβιώσετε ενάντια στις ορδές των εχθρών. Ιδιαίτερα στα υψηλότερα επίπεδα δυσκολίας, η πρόκληση είναι μεγαλύτερη, καθώς υπάρχει και friendly fire.

Αν και τα enemy races είναι μόνο δυο (Skaven και Chaos), οι εχθροί παρουσιάζουν ικανοποιητική ποικιλία, αφού χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, από απλούς μαχητές, μέχρι elites και mini bosses. Οι Skaven είναι οι ίδιοι εχθροί που είχαμε συναντήσει στο πρώτο Vermintide, ενώ οι Chaos φέρνουν μαζί τους Marauders και Chaos Warriors. Οι Marauders χωρίζονται σε δύο κατηγορίες τους Grunts και τους Elites, με τις υποκατηγορίες τους να είναι οι Raider και Bulwark, για τους Grunts και οι Savage και Mauler, για τους Elites.

Οι απλοί εχθροί εμφανίζονται, ανά διαστήματα, ως hordes, ενώ οι Elites καραδοκούν σε διάφορα σημεία, περιμένοντας να κάνετε κάποιο λάθος, ώστε να σας αιχμαλωτίσουν. Αν συμβεί αυτό, θα χρειαστεί να περιμένετε κάποιον από τους συμπαίκτες σας για να έρθει να σας σώσει. Οι μάχες με τους εχθρούς είναι εθιστικές και αποτελούν το δυνατότερο σημείο του παιχνιδιού. Αν τώρα η τυπική δυσκολία δεν σας ικανοποιεί και θέλετε μεγαλύτερη πρόκληση, τότε μπορείτε να εντοπίσετε μια σειρά από βιβλία, τα Tomes και τα Grimoires.

Τα Tomes και Grimoires σας βοηθάνε να αποκτήσετε ένα καλύτερο loot box με την ολοκλήρωση της αποστολής, ωστόσο μαζεύοντας τα στερείτε από τον εαυτό σας και την ομάδα σας, τα slots που έχετε για τα healing items και τα λοιπά potions, καθώς και ένα κομμάτι της ζωής σας. Αν η εν λόγω extra πρόκληση δεν σας αρκεί, τότε υπάρχουν και τα heroic deeds. Τα heroic deeds αποτελούν μικρές προκλήσεις, που προσθέτουν επιπλέον δυσκολία. Οι προκλήσεις αυτές συνοδεύονται από μεγαλύτερη συχνότητα των hordes ή elites, καθώς και από σταδιακή αφαίρεση ζωής ή μόνιμο θάνατο.

Στον τεχνικό του τομέα, το Warhammer: Vermintide II δοκιμάστηκε σε High και Extreme settings (με τα v-sync και anti-aliasing απενεργοποιημένα) σε μηχάνημα με CPU: FX 8370, GPU: R9 290 και 16 GB RAM. Καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, το performance του ήταν ομαλό, αν και παρατηρήθηκε αστάθεια στα καρέ ανά δευτερόλεπτο, με το minimum να φτάνει τα 45-50 fps και max τα 65, στα 1080p. Τα γραφικά του Vermintide II προσφέρουν πανέμορφες λεπτομέρειες και έντονη ατμόσφαιρα, όμως ο σχεδιασμός στα πρόσωπα των ηρώων (και ειδικά στης Sienna) θα μπορούσε να ήταν και καλύτερος.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο ελάττωμα του τίτλου δεν εντοπίζεται στο performance ή στο πρόσωπο ενός χαρακτήρα, αλλά στα διάφορα bugs και glitches που είναι ικανά να σας στοιχίσουν και ολόκληρη αποστολή, ειδικά εάν η ομάδα σας δεν απαρτίζεται πλήρως από κανονικούς παίκτες. Ευτυχώς, δεν ήταν κάτι που μας συνέβη συχνά, αλλά ακόμα και έτσι, κατάφερε να μας αφήσει κακή εντύπωση.

Σαν σύνολο, ο τίτλος της Fatshark είναι ικανοποιητικός, αν εξαιρέσουμε κάποιες λεπτομέρειες που δημιουργούν προβλήματα. Το Vermintide II, κουβαλώντας την κληρονομιά του σύμπαντος του Warhammer και τα κατορθώματα του προκατόχου του, κοιτάει μπροστά και μας προσφέρει ένα sequel γεμάτο δράση, όμοια με αυτή που γνωρίσαμε στον πρώτο τίτλο της σειράς και στο franchise του Left 4 Dead. Αν αναζητάτε κάτι για εσάς και την παρέα σας, ώστε να περάσετε καλά και να διασκεδάσετε σαν να μην υπάρχει αύριο, το Vermintide II είναι μια πολύ καλή επιλογή.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Warhammer: Vermintide II

Συντάκτης
19 Απριλίου 2018
Developer

Fatshark

Publisher

Fatshark

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / Xbox One / PC

Tested on

PC

Κυκλοφορία

8 Μαρτίου 2018 (PC)
2018 (PS4 και Xbox One)

Είδος

Action

PEGI

16

Θετικά

+ Εθιστικό Gameplay
+ Δυνατή πρόκληση
+ Τα Hero Careers
+ Τα Heroic Deeds
+ Νέες περιοχές
+ Το Progression System
+ Αντοχή στον χρόνο

Αρνητικά

- Περιορισμένα Enemy Races
- Bugs και Glitches
- Δεν είναι παιχνίδι για μοναχικούς παίκτες

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
Συνοψίζοντας

Η Fatshark μένει πίστη στις παραδόσεις της και μετά το Warhammer: End Times - Vermintide, επιστρέφει για να μας προσφέρει ένα χαοτικό και γεμάτο δράση sequel, στο σύμπαν του Warhammer.

To Vermintide II είναι εθιστικό, ωμό και πάνω από όλα διασκεδαστικό. Μαζί με την παρέα σας, θα περάσετε ατελείωτες ώρες παλεύοντας ενάντια σε ορδές από Skaven και Chaos. Θα σας προσφέρει πρόκληση και μπόλικο περιεχόμενο, ώστε να βρείτε τον "φονικό" συνδυασμό που σας ταιριάζει. Αν είστε fan του Warhammer (ή ακόμα και αν δεν είστε) και ψάχνετε μια δυνατή co-op εμπειρία, τύπου Left 4 Dead, το Vermintide II είναι ιδανικό για εσάς.

8.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1