Watch Dogs 2

by Σπύρος Σελλάς on 23 Νοεμβρίου 2016
Δείτε το Unboxing της συλλεκτικής έκδοσης, Watch Dogs 2 - San Francisco Ediition.

Το 2014 ο πρώτος τίτλος Watch Dogs κυκλοφόρησε από τη Ubisoft, και παρ’ όλο που δέχτηκε ορισμένες μικτές κριτικές και απόψεις από reviewers και gamers, κατάφερε να γίνει ένα εξαιρετικά δημοφιλές παιχνίδι. Παρά τις αρνητικές γνώμες που μπορεί να σχηματίστηκαν, οι προοπτικές και οι δυνατότητες που θα μπορούσε να προσφέρει ήταν εμφανείς από την αρχή.

watch_dogs-2_20161116163728

Έτσι, λοιπόν, βρισκόμαστε δύο χρόνια αργότερα, με το sequel της σειράς, Watch Dogs 2. Πρέπει να παραδεχτούμε πως ήμασταν ελαφρώς επιφυλακτικοί για το τι καινοτομίες και βελτιώσεις θα φέρει ο νέος τίτλος και αυτό οφείλεται κυρίως στα μεγάλα κενά που παρουσιάστηκαν στον προκάτοχο του. Αντιθέτως, η έκπληξη ήταν μεγάλη όταν πήραμε στα χέρια μας το Watch Dogs 2 και βγήκαμε την πρώτη μας βόλτα στους πολυάσχολους δρόμους του San Francisco.

Φεύγοντας από το Chicago του πρώτου τίτλου, η περιοχή στην οποία λαμβάνουν χώρα πλέον τα γεγονότα είναι η San Francisco Bay Area, που πέρα από την πόλη του San Francisco, περιλαμβάνει και πόλεις, όπως το Oakland και τη Silicon Valley. Σε γενικές γραμμές, το open world του Watch Dogs 2 προσφέρει τεράστια ποικιλομορφία περιοχών, σε έναν μεγάλο σε έκταση χάρτη. Οι developers κατάφεραν να αποτυπώσουν εξαιρετικά πιστά πολλά από τα αξιοθέατα που υπάρχουν στο San Francisco, όπως το νησί Alcatraz και τη χαρακτηριστική Golden Gate Bridge, το σήμα κατατεθέν της πόλης. Τα πάρκα, οι λόφοι και οι μοναδικές περιοχές που θα συναντήσετε στο παιχνίδι προσθέτουν στη διαφορετικότητα και δημιουργούν επιπρόσθετες επιλογές σε μία πόλη γεμάτη ουρανοξύστες και μεγαλοπρεπή κτίρια.

Με την πρώτη ματιά, μπορεί να σας φανεί γνώριμο το σκηνικό, καθώς όπως και σε τίτλους σαν το GTA V, βρίσκεστε σε μία μεγαλούπολη, στην οποία μπορείτε να κλέψετε όποιο αυτοκίνητο θελήσετε, να σκοτώσετε μερικούς περαστικούς στο δρόμο σας και να ξεφύγετε από την αστυνομία μετά από ένα ολιγόλεπτο κυνηγητό. Στην πραγματικότητα όμως, τα νέα mechanics και οι hacking δυνατότητες του χαρακτήρα σας θα σας ωθήσουν προς έναν πιο τεχνικό και stealth τρόπο παιχνιδιού.

Το Watch Dogs 2 εισάγει έναν νέο πρωταγωνιστή στην ιστορία της σειράς. Ονομάζεται Marcus Holloway και είναι ένας νεαρός, επίδοξος hacker που εντάσσεται στην ομάδα DedSec, με σκοπό την κατάρριψη ορισμένων μεγάλων εταιριών, που εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες και το κύρος τους με σκοπό την κερδοφορία αλλά και την χρήση προσωπικών δεδομένων για τη χειραγώγηση της μάζας.

Είναι εμφανές πως η έμφαση στο χιούμορ και η έντονη ιδιομορφία των χαρακτήρων του παιχνιδιού σκοπό έχουν να δημιουργήσουν μια πιο ελαφριά, ευχάριστη και κωμική ατμόσφαιρα. Τα αστεία και τα πειράγματα μεταξύ των DedSec, αλλά και ο καλλιτεχνικός τομέας που γίνεται εμφανής μέσα στην ομάδα από τα βίντεο, τα graffiti και τα ρούχα, δίνουν έναν διαφορετικό, πιο μοντέρνο αέρα, καθώς στρέφεται γύρω από hackers νεαρής ηλικίας, κάτι που δεν είχαμε συνηθίσει από τον αρχικό τίτλο.

Η πλοκή του Watch Dogs 2 κινείται γύρω από έναν κεντρικό άξονα, την καταστροφή των κολοσσιαίων εταιριών που καταπατούν κάθε αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, ενάντια στην κοινή γνώμη και την ηθική. Το σενάριο βασίζεται στο ήδη υπάρχον πρόβλημα του πραγματικού κόσμου, που όσο η τεχνολογία οδηγεί σε πρωτοποριακές καινοτομίες, η ασφάλεια των πολιτών τίθεται σε κίνδυνο, δίχως να το γνωρίζουν.

watch_dogs-2_20161112155103

Σκοπός των DedSec είναι να αποκτήσουν αρκετούς followers, αποκτώντας μεγάλη υπολογιστική δύναμη για να καταρρίψουν το σύστημα της εταιρίας Blume. Δεν πρόκειται για μία τυχαία εταιρία, καθώς αυτή δημιούργησε και επεκτείνει το σύστημα ctOS 2.0, που συνδέει κάθε ηλεκτρονική συσκευή με ένα κεντρικό σύστημα. Όπως καταλαβαίνετε, αναφερόμαστε στην δεύτερη και εξαιρετικά βελτιωμένη έκδοση του συστήματος που συναντήσαμε στην πόλη του πρώτου τίτλου Watch Dogs.

Οι αποστολές του παιχνιδιού, οδηγούν τον Marcus σε μέρη που φρουρούνται από βαριά οπλισμένους φύλακες, αλλά και συστήματα ασφαλείας, τα οποία αν τα χρησιμοποιήσετε με κατάλληλο τρόπο, μπορούν να σας οδηγήσουν στο στόχο σας, δίχως να γίνετε αντιληπτοί. Οι δυνατότητες που προσφέρονται στον χαρακτήρα μας δίνουν πολλές επιλογές, όπως τη χρήση ορισμένων ηλεκτρονικών που μπορούν να εκραγούν και τις κάμερες ασφαλείας, με τις οποίες μπορείτε να εντοπίσετε κάθε εχθρό που βρίσκεται στο χώρο. Κατά την εξέλιξη του παιχνιδιού, όμως, θα σας δοθεί η ευκαιρία να αναπτύξετε συγκεκριμένα skill trees, ξεκλειδώνοντας περισσότερες λειτουργίες και αντικείμενα που μπορείτε να hack-άρετε. Ορισμένα από τα skills αυτά κληρονομήθηκαν από τον πρώτο τίτλο της σειράς, αλλά και πολλά καινούρια έκαναν την εμφάνισή τους, όπως η δυνατότητα να εκδώσετε ψεύτικο ένταλμα σύλληψης και να έρθει η αστυνομία να συλλάβει όποιον θελήσετε ή συγκεκριμένα devices που αποκτά ο χαρακτήρας σας και ενεργοποιούνται κάνοντας stun, damage ή disruption.

Η νέα προσθήκη του Drone και του RC Jumper στο Watch Dogs 2 φέρνει αμέτρητες επιλογές για stealth αποστολές, αλλά και για κάθε είδος playstyle. Η χρήση του Drone εντοπίστηκε απαραίτητη σε μεγάλους χώρους με πολλούς εχθρούς, καθώς το εναέριο αυτό gadget κάνει πολύ εύκολο τον εντοπισμό και το απομακρυσμένο hacking από ψηλά, δίχως να γίνετε αντιληπτοί. Από την άλλη, βρήκαμε το RC Jumper ακόμη πιο χρήσιμο. Πέρα από τα αντικείμενα που μπορείτε να hack-άρετε από μακριά, υπάρχουν ορισμένες ενέργειες που απαιτούν "physical hack". Όταν όμως η πρόσβαση στον συγκεκριμένο χώρο είναι δύσκολη, εκεί αναλαμβάνει το RC Jumper. Αν εκμεταλλευτείτε κατάλληλα το μικρό του μέγεθος, μπορείτε να αξιοποιήσετε το σύστημα εξαερισμού για να φτάσετε άμεσα σε μέρη που ο Marcus θα δυσκολευόταν και να πραγματοποιήσετε κάθε physical hack, από ένα ήρεμο σημείο μακριά από τους φύλακες. Τα νέα αυτά gadgets διευκολύνουν πολύ στο stealth και τα χρησιμοποιήσαμε αρκετά, ειδικότερα στις πιο δύσκολες αποστολές του παιχνιδιού.

Καθώς η ιστορία ξεδιπλώνεται, θα αντιληφθείτε πως η δυσκολία αυξάνετε σταδιακά. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, το να αποκτήσετε πρόσβαση στους servers και τα δεδομένα της Google (στο παιχνίδι Nudle), του Facebook (Invite) και πόσο μάλλον του FBI, είναι εξαιρετικά δύσκολο και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς παραμένοντας μέσα στις σκιές. Δεν ήταν λίγες οι φορές που μας εντόπισαν οι οπλισμένοι φύλακες των χώρων που παραβιάσαμε. Το αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές ήταν η ανταλλαγή πυρών, κατά την οποία όπως αντιλαμβάνεστε είστε σε μειονεκτική θέση, καθώς θα περικυκλωμένοι από πολλούς εξαγριωμένους και οπλισμένους εχθρούς. Παρ’ όλο που υποκύψαμε ορισμένες φορές στον πειρασμό της χρήσης των όπλων που προσφέρονται στο παιχνίδι, σκοτώνοντας κάθε φύλακα που βρισκόταν στο στόχο μας, μπορούμε να σας πούμε με βεβαιότητα πως χρησιμοποιώντας τα hacking abilities του πρωταγωνιστή, οι αποστολές αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι καθαρά στο χέρι σας ο τρόπος με τον οποίο θα επιτύχετε.

Παρ’ όλο που η κύρια ιστορία και οι χαρακτήρες του Watch Dogs 2 θα μπορούσαν να θεωρηθούν ρηχοί, οι εμπειρίες που προσφέρονται και η ποικιλία των διαφορετικών αποστολών μας εντυπωσίασαν. Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον στα 15 Main Operations, η διάρκεια παιχνιδιού υπολογίζεται περίπου στις 18 με 20 ώρες, κάτι το οποίο θεωρείται αρκετά ικανοποιητικό σε σχέση με όσα έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.

Και το content δεν τελειώνει εδώ, καθώς μία πληθώρα από Multiplayer και Side Operations μικρής και μεγάλης διάρκειας θα σας κρατήσουν στο San Francisco για πολλές επιπλέον ώρες. Το Multiplayer περιλαμβάνει ορισμένα public activities, όπως Online Co-op, Bounty Hunter και Hacking Invasion. Επιπρόσθετα, υπάρχει ένας σχετικά μεγάλος αριθμός από Online Operations, για τα οποία θα συνεργαστείτε με φίλους σας ή τυχαίους παίκτες για να πετύχετε τον στόχο σας. Τα co-op missions σχεδόν αυτόματα σημαίνει ότι θα σας εντοπίσουν πιο γρήγορα, οπότε θα καταφύγετε σε πιστολίδι, αλλά ταυτόχρονα, φέρνει το στοιχεία συνεργασίας.

watch_dogs-2_20161117135019

Από την άλλη, τα Side Operations αποτελούνται από αρκετές single player εμπειρίες, διαφορετικού είδους και δυσκολίας και ξεχωριστών περιστάσεων ως επί το πλείστον σε σχέση με τη βασική ιστορία. Τέλος, δεν θα έπρεπε να παραλείψουμε και τα activities που μπορείτε να βρείτε διάσπαρτα στον χάρτη. Από οδηγός Taxi (Uber), μέχρι αγώνες με αυτοκίνητα ή μηχανές, η ομοιότητα με το GTA V είναι για άλλη μια φορά εμφανής στον κόσμο του Watch Dogs 2, κάτι το οποίο δεν είναι απαραίτητα αρνητικό, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση προσφέρει περισσότερες επιλογές στο open world του παιχνιδιού.

Όσον αφορά τον οπτικό τομέα, θα περιμέναμε ελαφρώς κάτι καλύτερο. Τα γραφικά θα μπορούσαν να είναι πιο λεπτομερή σε textures, δημιουργώντας πιο ρεαλιστικά περιβάλλοντα στην πόλη, αλλά και τους χαρακτήρες. Η ανάλυση του Watch Dogs 2 βρίσκεται στα 1080p (900p στο Xbox One), με το framerate να εντοπίζεται αρκετά σταθερό στα 30FPS, με λίγες περιπτώσεις stutter. Σε γενικές γραμμές αναφερόμαστε σε ένα παιχνίδι με πολύ ζωντανά χρώματα, ρεαλιστικό shading και reflections, αλλά με ορισμένα οπτικά προβλήματα στα edges των αντικειμένων και λίγα frame drops. Η έκδοση στο PS4 Pro διακρίνεται για την πιο καθαρή εικόνα λόγω supersampling, την εξάλειψη του aliasing, αλλά και ταυτόχρονα τα ίδια ή ελαφρώς χειρότερα framerates με την έκδοση 1.04, ενώ λένε ότι το 1.05 διόρθωσε αυτά τα θέματα με το framerate, χωρίς να έχουμε προλάβει να το δούμε εκτενέστερα.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Watch Dogs 2

Author

Σπύρος Σελλάς

Developer

Ubisoft Montreal

Publisher

Ubisoft

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PS4 / Xbox One / PC

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

15 Νοεμβρίου 2016 (PS4 / Xbox One)
29 Νοεμβρίου 2016 (PC)

Είδος

Action-adventure, third-person shooter

PEGI

18

Θετικά

+ Περισσότερες και πιο χρήσιμες επιλογές για hacking
+ Τα Drone και RC Jumper προσφέρουν επιπλέον δυνατότητες
+ Ενδιαφέρουσα ιστορία με ιδιαίτερους χαρακτήρες
+ Τεράστια ποικιλία από Side Operations και activities
+ Το San Francisco ένας πολύ ενδιαφέρων sandbox χώρος

Αρνητικά

- Η οδήγηση παρ' όλο που βελτιώθηκε, δεν είναι ιδανική
- Προβλήματα με το Multiplayer αυτή τη στιγμή
- Τεχνικώς, τα γραφικά θα μπορούσαν να είναι ακόμα πιο βελτιωμένα

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
9.0
8.0
Συνοψίζοντας

Όταν ανακοινώθηκε το Watch Dogs 2 δημιουργήθηκαν ανάμικτα συναισθήματα για την κυκλοφορία. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο αρχικός τίτλος του 2014 μάς εντυπωσίασε και μας απογοήτευσε παράλληλα. Προς μεγάλη μας έκπληξη, το sequel κατάφερε να πάρει όλα τα θετικά στοιχεία που προϋπήρχαν και να προσθέσει μια πληθώρα activities, content, άριστα mechanics και βελτιωμένα γραφικά, δημιουργώντας έναν ζωντανό και διασκεδαστικό κόσμο, με περισσότερες δυνατότητες για hacking από ποτέ.

Η κύρια ιστορία, παρ' όλο που είναι λίγο ρηχή σε σενάριο, φέρνει φρέσκες εμπειρίες και αποστολές που θα προκαλέσουν τις ικανότητές σας στο stealth και το shooting. Επιπλέον, τόσο ο πρωταγωνιστής, Marcus Holloway, όσο και η υπόλοιπη ομάδα DedSec, προσθέτουν μία έντονη δόση χιούμορ και μοναδικότητας, δημιουργώντας αξιομνημόνευτες στιγμές.

Το Watch Dogs 2 είναι σίγουρα ένα φοβερά καλοφτιαγμένο παιχνίδι, με απεριόριστες δυνατότητες για κάθε είδος playstyle και μία τεράστια λίστα αποστολών που θα σας κρατήσουν στο San Francisco για πολλές ώρες.

9.0
Βαθμός
8.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
86%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
14%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1