Παίξτε το Westwood Shadows, ένα ελληνικό παιχνίδι τρόμου με μεγάλες φιλοδοξίες

Δωρεάν ο πρόλογος στο Steam
by Βασίλης Τατσιόπουλος on 13 Νοεμβρίου 2021

Οι εγχώριες παραγωγές βιντεοπαιχνιδιών τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να εμφανίζονται όλο και πιο συχνά, με πολύ ενδιαφέρουσες περιπτώσεις όπως το The Shore του Άρη Δραγώνη ή το GO HEROES: Prometheus της Happyland Games.

Τώρα, μία νέα προσπάθεια έρχεται να προστεθεί στη λίστα, καθώς το Westwood Shadows, ένα παιχνίδι τρόμου που αναπτύσσεται από την ελληνική εταιρεία Redsoup Studio, ζητεί τη στήριξή σας στο Kickstarter για να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους του.

Και, για να αποδείξει ότι μπορεί να ικανοποιήσει τους fans του είδους, το Westwood Shadows κυκλοφορεί ήδη τον πρόλογό του δωρεάν στο Steam, για να πάρετε μια μεγάλη γεύση από το gameplay και την ατμόσφαιρα του τίτλου. Εγώ, έπαιξα ήδη τον πρόλογο και αφού τον τελείωσα σε μία περίπου ώρα, μπορώ να σας μιλήσω για τις πρώτες εντυπώσεις μου.

Αρχικά, να ξέρετε πως πρόκειται για ένα κομμάτι του παιχνιδιού χωρίς jump scares και εφιαλτικά πλάσματα να μας επιτίθενται. Η εταιρεία έχει υποσχεθεί πως στο ολοκληρωμένο προϊόν θα δούμε μάχη και stealth, αλλά στον πρόλογο αυτά δεν εμφανίζονται άρα δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη για την ώρα.

Αυτό που όμως μπορώ να περιγράψω, είναι το κομμάτι των γρίφων του Westwood Shadows, που με εξέπληξε αρκετές φορές και πολύ ευχάριστα. Δεν θα δείτε απλοϊκά παζλ εδώ. Δεν θα μετακινήσετε ένα αντικείμενο απ’ το ένα σημείο στο άλλο, ούτε θα ολοκληρώσετε διεκπεραιωτικά μικρές σπαζοκεφαλιές για να γεμίσει ο χρόνος. Στο Westwood Shadows θα χρειαστεί να σκεφτείτε και να μάθετε καλά το περιβάλλον σας, να ταξινομήσετε στη σκέψη σας διάφορα στοιχεία που εντοπίζετε στον χώρο, αλλά και να σημειώσετε κάποια hints για να βρείτε τελικά τη λύση.

Περίμενα πως θα παίξω ένα χαλαρό walking simulator με στοιχεία τρόμου, και τελικά κατέληξα να δυσκολεύομαι σε κάποιους γρίφους, των οποίων όμως η λύση ήταν τελικά «εύκολη», δηλαδή όχι εξωπραγματική ούτε πολύ παράξενη. Ο πρόλογος είναι γεμάτος με κλασικές στιγμές «εύρηκα» που θα σας φέρουν χαμόγελο στα χείλη, αν σας αρέσουν τα παιχνίδια με απαιτητικούς γρίφους που «κλείνουν το μάτι» σε μια παλιότερη εποχή του είδους.

Γενικά, το Westwood Shadows είναι επηρεασμένο από παιχνίδια προηγούμενων δεκαετιών και αποτελεί ένα παιχνίδι-φόρο τιμής σε εκείνα. Σκεφτείτε Resident Evil ή Silent Hill και θα καταλάβετε περίπου για τι είδους προσέγγιση μιλάμε. Χειριζόμαστε σε πρώτο πρόσωπο έναν ντετέκτιβ, ο οποίος μπλέκει σε μια μυστηριώδη υπόθεση που περιλαμβάνει μια μεγάλη εταιρεία και ένα δυστύχημα που κόστισε τη ζωή της οικογένειάς του, και θα ταξιδέψουμε σε ένα σπίτι για να ερευνήσουμε και να μάθουμε τι συμβαίνει. Φυσικά, όταν λέω σπίτι δεν εννοώ ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, αλλά μια απομονωμένη έπαυλη, γεμάτη αγάλματα, μυστικά, σκοτάδι και φυσικά γρίφους.

Εύστοχα, οι δημιουργοί του Westwood Shadows έχουν καταφέρει να ξεγελάσουν τις προσδοκίες μας για το gameplay του τίτλου και να μας παραπλανήσουν με στοιχεία που δεν οδηγούν πουθενά. Μπορεί, δηλαδή, στην αρχή να νομίζετε πως θα λύσετε τα παζλ διαβάζοντας μια εφημερίδα και σημειώνοντας την ημερομηνία που αναγράφεται στο εξώφυλλο, ή γράφοντας τους αριθμούς που αποτελούν τα γενέθλια ενός χαρακτήρα που απεικονίζεται σε κάδρο, όμως τίποτα απ’ αυτά δεν θα σας βοηθήσει.

Τελικά, οι γρίφοι είναι πολύ πιο περίπλοκοι και απαιτούν σκέψη σε μεγαλύτερο βάθος, αλλά και ανάλυση πιο πολύπλοκων στοιχείων. Η εταιρεία ανάπτυξης μάλιστα αναφέρει πως οι ευνόητοι γρίφοι είναι σημαντικό κομμάτι για εκείνη, και έτσι προσπαθεί να στήσει δύσκολα παζλ που όμως είναι εύκολα όσον αφορά την «ανάγνωση». Το πρώτο δείγμα, αυτό που παίρνουμε από τον πρόλογο, είναι πολύ ενθαρρυντικό, ευτυχώς.

Τα υπόλοιπα σημαντικά στοιχεία, η ατμόσφαιρα, το level design, το οπτικό κομμάτι και η εξερεύνηση, είναι επίσης αξιόλογα στημένα. Όσον αφορά την ατμόσφαιρα, έχουμε ένα σκοτεινό σπίτι με διάφορα επίπεδα, γεμάτο πίνακες στους τοίχους και μακάβρια μυστικά κρυμμένα στα δωμάτια. Το σκοτάδι επηρεάζει το gameplay άμεσα, αφού ο φακός μας είναι απαραίτητος για την εξερεύνηση των χώρων, όμως η μπαταρία σιγά-σιγά αδειάζει με αποτέλεσμα να πρέπει να κάνουμε καλή διαχείριση των πόρων για να μην ξεμείνουμε. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και για άλλα αντικείμενα, όπως τα κέρματα που δουλεύουν σαν το μελάνι του Resident Evil και μας επιτρέπουν να σώσουμε την πρόοδό μας.

Το βασικό ελάττωμα του προλόγου εμφανίζεται στο πώς βρίσκουμε τα αντικείμενα, είτε είναι τέτοιου τύπου είτε πιο σημαντικά (όπως κλειδιά). Συγκεκριμένα, εντοπίζεται ένα συνηθισμένο για το είδος πρόβλημα, αυτό της μη ξεκάθαρης ένδειξης των σημείων του περιβάλλοντος με τα οποία μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε, που οδηγεί σε συνεχή έλεγχο των ντουλαπιών σε στιλ pixel hunting. Ωστόσο, μίλησα με τον δημιουργό του τίτλου και εκείνος με διαβεβαίωσε πως η ομάδα δουλεύει για να διορθώσει τη λειτουργία αυτή και να την κάνει πιο εύκολη για τους χρήστες. Ως έχει, η εξερεύνηση γίνεται λίγο κουραστική σε σημεία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για κάτι απαγορευτικό, και το γεγονός ότι η εταιρεία ήδη έχει εντοπίσει το πρόβλημα και προσπαθεί να το λύσει εξαφανίζει τους φόβους μας.

Τα γραφικά είναι σχεδιασμένα όπως πρέπει, με αρκετές λεπτομέρειες στους χώρους για να δίνεται η “lived-in” αίσθηση, να φαίνεται δηλαδή πως κάποιος πράγματι ζει σε αυτά τα δωμάτια, και με επαρκή ποιότητα στις υφές των αντικειμένων. Ο φωτισμός είναι επίσης ικανοποιητικός και σε γενικές γραμμές έχουμε ένα αξιόλογο οπτικό αποτέλεσμα, με απροβλημάτιστες τεχνικές επιδόσεις. Εντύπωση κάνουν οι ερμηνείες των ηθοποιών, που είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο απ’ αυτό που πίστευα πως θα δω σε τέτοιου μεγέθους παιχνίδι. Οι ηθοποιοί που δανείζουν τις φωνές τους στους χαρακτήρες που βλέπουμε στον πρόλογο είναι μια τόσο ευχάριστη έκπληξη κυρίως επειδή μιλάμε για ποιότητα που είναι αξιόλογη ανεξάρτητα με το μέγεθος της παραγωγής.

Το level design, επίσης, είναι καλύτερο του αναμενόμενου, καθώς αποφεύγει συνηθισμένα λάθη που κάνουν τίτλοι του είδους αυτού, και καταφέρνει να μας δώσει ρεαλιστικούς χώρους, κατανοητούς όσον αφορά την εξερευνησή τους, και εύκολους στην απομνημόνευση. Φυσικά, την εμπειρία συνοδεύει ένα βαρύ, ατμοσφαιρικό soundtrack, που ταιριάζει απόλυτα στο ύφος που προσπαθεί το Westwood Shadows να «πιάσει».

Τελικά, έχουμε ένα πρώτο μέρος που είναι πολύ γυαλισμένο, ατμοσφαιρικό, δείχνει ήδη έτοιμο, και περιλαμβάνει κάποια πολύ ικανοποιητικά παζλ που μας ζητούν αρκετή σκέψη και ανάλυση. Μια πολύ ευχάριστη κυκλοφορία, που μας προετοιμάζει για ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα παιχνίδια εγχώριας παραγωγής. Αν θέλετε να δείτε περισσότερα, επισκεφτείτε τον λογαριασμό του παιχνιδιού στο Facebook ή τη σελίδα του στο Steam. Για να παίξετε τον πρόλογο, κατεβάστε τον από εδώ και για να στηρίξετε την καμπάνια του Westwood Shadows στο Kickstarter πατήστε εδώ.

Σχόλια
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1