Wolfenstein II: The New Colossus (Nintendo Switch)

O BJ Blaskowisz κατακτά την οθόνη του Nintendo Switch
by Λεωνίδας Πάτρας on 9 Ιουλίου 2018

Μετά από το Doom, η δεύτερη μεγαλύτερη απόπειρα μεταφοράς ενός AAA first-person shooter τίτλου στο Nintendo Switch, είναι αυτή του Wolfenstein II: The New Colossus. Δεν θα σας κρύψουμε πως είχαμε μεγάλη περιέργεια και πολλές αμφιβολίες για το πως μπορεί να μεταφερθεί ένας τόσο μεγάλος και αρκετά απαιτητικός τίτλος, στο περιορισμένο hardware της νεότερης κονσόλας της Nintendo. Η απόπειρα έγινε όμως και χάρις στις Bethesda και MachineGames, ενάμιση χρόνο μετά την αρχική κυκλοφορία του τίτλου για PS4, PC και Xbox One, οι κάτοχοι του Nintendo Switch μπορούν επιτέλους να "γευτούν" (εφόσον το επιθυμούν) ένα από τα αρτιότερα FPS των τελευταίων ετών. Υπεύθυνη για το port στο Nintendo Switch, είναι η Panic Button.

Σε συνέχεια των γεγονότων του Wolfenstein: The New Order, αναλαμβάνουμε τον ρόλο του καταρρακωμένου, σχεδόν “διαλυμένου” ψυχικά και σωματικά, Agend BJ Blaskowicz, ενός πρωταγωνιστή του οποίου η προσωπικότητα “ταλαντεύεται” μεταξύ brutal και συναισθηματικού ήρωα. Στο μεγαλύτερο μέρος του, το παιχνίδι διαδραματίζεται στις κατεχόμενες, από τους Ναζί, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και παρότι η πλοκή του δεν φτάνει στα επίπεδα του πρώτου τίτλου, η έμφαση στον “αγώνα” του πρωταγωνιστή, καθώς και στους επιμέρους χαρακτήρες, εξισορροπεί το μέτριο story με ένα υπέροχο και ενδιαφέρον cast καλογραμμένων χαρακτήρων.

Σαν ένας γνήσιος FPS τίτλος, το Wolfenstein II έχει δημιουργηθεί με βάση το πιο oldschool gameplay (πανοπλίες, dual wielding κτλ.), όμως παράλληλα, έχει προσαρμοστεί στα τωρινά “θέλω” του κοινού. Γενικά, μιλάμε για έναν fast-paced τίτλο, που προσφέρει αρκετή πρόκληση, με διάρκεια κοντά στις 8 ώρες για το main story και λίγες επιπλέον ώρες για τα side missions. Κατά τη διάρκεια των επιπέδων θα χρειαστεί και το stealth, ώστε να μπορέσετε να εξουδετερώσετε τους commanders που καλούν ενισχύσεις και βρίσκονται σε πολλά σημεία του παιχνιδιού. Παρόλα αυτά, αν έχετε εμπιστοσύνη στις δυνατότητες σας, μπορείτε να παίξετε πιο άμεσα και δυναμικά, χωρίς επιφυλάξεις και stealth προσεγγίσεις.

Το οπλοστάσιο του Blaskowisz περιέχει διαφόρων ειδών όπλα, από το απλό πιστόλι, την αυτόματη καραμπίνα, τα machine guns μέχρι και τα heavy lazer weapons. Το shooting είναι διασκεδαστικό, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει εξαιρετικό hit point animation των εχθρών και σε συνδυασμό με τους διαμελισμούς, προσφέρει την αναμενόμενη “αγνή” ευχαρίστηση που αναζητά κάποιος σε τέτοια παιχνίδια. Το level design είναι ικανοποιητικό αν και θα θέλαμε περισσότερες ανοιχτές περιοχές, μιας και το παιχνίδι πολλές φορές περιορίζεται σε corridor shooting.

Οι εχθροί προσφέρουν ικανοποιητική πρόκληση, έχοντας ανεπτυγμένη σχετικά AI, αν και θα θέλαμε μεγαλύτερη ποικιλία ή έστω κάποια καθαρά boss fights όπως στο πρώτο παιχνίδι, τα οποία, δυστυχώς, λάμπουν δια της απουσίας τους. Πριν από κάθε αποστολή, έχετε τον χρόνο να επισκεφτείτε τη βάση σας και να χαλαρώσετε αλληλεπιδρώντας με τους πολυάριθμους npcs. Μεγάλο "ατού" του παιχνιδιού είναι η έμφαση στη λεπτομέρεια, κυρίως όταν βρισκόμαστε εκτός δράσης, με το side content του (collectibles, side missions, διάλογοι, cutscenes) να είναι εξαιρετικού επιπέδου, παρόλο το backtracking σε ορισμένα side quests. Όλα τα παραπάνω μεταφέρονται αυτούσια, χωρίς προβλήματα και στην υβριδική κονσόλα της Nintendo.

Το οπτικό κομμάτι ενός τέτοιου τίτλου είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα στο Nintendo Switch, τόσο από πλευράς Bethesda, όσο και από της ίδιας της Nintendo και μάλιστα επηρεάζει το πόσο πιθανό είναι να δούμε και άλλες τέτοιες “μεγάλες” μεταφορές στο μέλλον στην περιορισμένη, από πλευράς hardware, κονσόλα. Με έκπληξη, διαπιστώσαμε ότι το performance είναι εξαιρετικό, τόσο σε docked, όσο και σε handheld. Πέρα από τον λογικότατο περιορισμό του framerate από τα 60 fps στα 30, τα γραφικά της id Tech 6, της μηχανής γραφικών του τίτλου, παραμένουν σχεδόν αναλλοίωτα, τόσο από πλευρά ποιότητας στα εφέ και στις σκιές, όσο και στων animations. Εντύπωση μας έκαναν και τα αρκετά "τίμια" loading times, κάτι που αποτελούσε πρόβλημα στις αρχικές εκδόσεις του παιχνιδιού στις κονσόλες και με το χρόνο βελτιώθηκε. Από την άλλη όμως, για να επιτευχθεί ο στόχος του σταθερού performance, χρειάστηκαν περικοπές σε άλλους τομείς, με τα textures και την ανάλυση να δέχονται το ισχυρότερο “χτύπημα”.

Παρότι το Wolfenstein II δεν ήταν ποτέ ο πιο εξελιγμένος, από πλευράς γραφικών, τίτλος, προσέφερε ένα αξιοπρεπέστατο αποτέλεσμα στα textures (πλην ορισμένων προβλημάτων με τους χαρακτήρες) και δυστυχώς, στο Nintendo Switch οι “εκπτώσεις” στον τομέα των textures είναι (αναμενόμενα ίσως) μεγάλες. Αυτό που ενοχλεί περισσότερο όμως είναι η αρκετά χαμηλή ανάλυση, που δυστυχώς μεταφράζεται σε μια “θολούρα”, η οποία ιδιαίτερα σε handheld mode κουράζει μετά από ορισμένα λεπτά. Επιπλέον, η χαμηλή ανάλυση επηρεάζει ως ένα βαθμό και το gameplay, καθώς δεν είναι εύκολο να διακρίνετε τους εχθρούς που βρίσκονται μακριά σας. Αν μπορείτε να παραλείψετε αυτά τα δύο σημαντικά “θέματα”, τότε μπορείτε να καταλάβετε ότι η δουλειά που έχει γίνει, για τη μεταφορά του τίτλου στο Switch, δεν είναι κακή. Αντιθέτως, είναι αρκετά σημαντικό να βλέπουμε απαιτητικούς τίτλους να “τρέχουν” στη συγκεκριμένη κονσόλα, ακόμα και αν πρέπει να υποστούμε αυτούς τους περιορισμούς.

Το αν θα πληρώσετε full price για να παίξετε την πιο αδύναμη οπτικά version του παιχνιδιού, από τη στιγμή που οι εκδόσεις για Xbox One, PS4 και PC βρίσκονται πλέον σε τιμές κοντά στα 20 ευρώ, εξαρτάται από εσάς. Να υπενθυμίσουμε επίσης πως τα DLCs του παιχνιδιού δεν συμπεριλαμβάνονται στην έκδοση του Nintendo Switch. Από την άλλη, σαν νέα features, υπάρχουν το HD rumble, με τη δόνηση των Joy-cons να είναι ανάλογη με το όπλο που κρατάμε και το χέρι με το οποίο το χρησιμοποιούμε και τα motion controls, που σας επιτρέπουν να ελέγχετε τη στόχευση με την κίνηση των χειριστηρίων.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Wolfenstein II: The New Colossus (Nintendo Switch)

Συντάκτης
9 Ιουλίου 2018
Developer

MachineGames

Publisher

Bethesda Softworks

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PS4 / Xbox One / PC / Nintendo Switch

Tested on

Nintendo Switch

Κυκλοφορία

29 Ιουνίου 2018 (Switch)
27 Οκτωβρίου 2017 (PC, PS4, Xbox One)

Είδος

Action-adventure, First-person shooter

PEGI

18

Θετικά

+ Η μεταφορά είναι πλήρης και αξιόλογη παρά τους περιορισμούς στον οπτικό τομέα
+ Ο τίτλος αυτός καθαυτός είναι από τους καλύτερους στο είδος του
+ Σταθερό performance, τόσο σε docked, όσο και σε handheld

Αρνητικά

- Μεγάλες “εκπτώσεις” στα textures και στο γενικότερο picture quality
- H full price κοστολόγηση από τη στιγμή που στις άλλες πλατφόρμες το παιχνίδι μπορείτε να το βρείτε ακόμη και κάτω από 20 ευρώ
- Η χαμηλή ανάλυση και η θολούρα στο handheld mode κουράζει

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
7.9
Συνοψίζοντας

Το Wolfenstein II: The New Colossus αποδεικνύει πως το Nintendo Switch έχει τη δυνατότητα να “τρέξει” απαιτητικά AAA παιχνίδια, όμως παράλληλα αναδεικνύει και τους περιορισμούς του hardware. Σαν τίτλο, μιλάμε για έναν από τους πιο αξιόλογους του είδους του τα τελευταία χρόνια και αν είστε αποκλειστικά κάτοχος Nintendo Switch, τότε αξίζει την προσοχή σας. Αν από την άλλη έχετε και κάποια από τις άλλες πλατφόρμες για τις οποίες κυκλοφορεί το παιχνίδι, τότε η καλύτερη επιλογή είναι να βιώσετε το παιχνίδι σε μια από αυτές, με αρκετά καλύτερο οπτικό τομέα και σε πολύ χαμηλότερη τιμή (πλέον).

7.5
Βαθμός
7.9
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1