World of Warcraft: Battle for Azeroth

Η μάχη για το Azeroth ξεκίνησε
by Γιώργος Νανάκης on 27 Σεπτεμβρίου 2018

Είναι δύσκολο να βρει κάποιος έναν νέο τρόπο για να περιγράψει και να χαρακτηρίσει ένα παιχνίδι που βρίσκεται στο προσκήνιο τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια. Ειδικά όταν αυτό έχει εδραιωθεί στις αντιλήψεις των gamers παγκοσμίως, από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του, ως ένα από τα καλύτερα MMORPG παιχνίδια στην ιστορία του gaming. Φυσικά αναφερόμαστε στο World Of Warcraft. Ένας τίτλος που έχει καθορίσει και επηρεάσει τον τρόπο που παίζουμε online παιχνίδια. Ο πλανήτης του Azeroth είναι γεμάτος από αστείρευτες περιπέτειες, τις οποίες καλείστε να εξερευνήσετε είτε μόνος είτε με συμμάχους.

Όπως έχουμε αναφέρει ξανά και στο παρελθόν, το World of Warcraft αποτελείται από ένα ηλεκτρονικό σύμπαν το οποίο, κατά μέσο όρο, κάθε δύο χρόνια η Blizzard φροντίζει να ανανεώνει και να εμπλουτίζει με νέο περιεχόμενο, με τις κυκλοφορίες αντίστοιχων επεκτάσεων (expansions). Κάθε expansion επιφέρει τις δικές του αλλαγές στο ήδη υπάρχον σύμπαν, τόσο στο σενάριο του παιχνιδιού όσο και στο gameplay. Επίσης, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η Blizzard ενισχύει το περιεχόμενο του κάθε expansion με patches, τα οποία ξεκλειδώνουν και αυτά επιμέρους -μικρότερης κλίμακας- περιεχόμενο, όπως για παράδειγμα νέες περιοχές, νέα dungeons κτλ.

Το Battle for Azeroth (BFA) είναι το έβδομο κατά σειρά expansion του παιχνιδιού. Θεματικό πυρήνα του World of Warcraft, αποτελούσε πάντα η αιώνια έχθρα ανάμεσα στα δύο αντίπαλα «στρατόπεδα» (factions) του πλανήτη - Alliance Vs Horde. Παρόλα αυτά, στα προηγούμενα expansions, εστιάζαμε κατά κύριο λόγο στον κοινό εχθρό/ κίνδυνο που απειλούσε το Azeroth (πχ Lich King, Deathwing, Burning Legion κτλ) και η κόντρα των Alliance με τους Horde περνούσε σε δεύτερη μοίρα. Στο συγκεκριμένο expansion, η Blizzard εστιάζει στο άσβεστο μίσος ανάμεσα στα δύο factions χωρίς -φαινομενικά και για την ώρα- να φαίνεται ότι οι ενέργειες των ηρώων υποκινούνται από κάποιο συγκεκριμένο κακό που θα αποτελέσει και την κοινή απειλή σε αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας μας. Η απουσία όμως κεντρικού «κακού» στερεί από το παιχνίδι αυτό που είχαν να προσφέρουν τα προηγούμενα expansions: την προσμονή της τελικής αναμέτρησης με μία ισχυρή απειλή και την κατατρόπωσή της, δίνοντας την αίσθηση ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρος σεναριακός άξονας πάνω στον οποίο εκτυλίσσεται η κεντρική μας ιστορία.

Σαφώς, όπως ίσχυε και στα προηγούμενα expansions, λίγο πριν την έλευση του BFA ο κόσμος του Azeroth άλλαζε διαρκώς και προετοιμαζόταν το έδαφος για το νέο κεφάλαιο της σειράς. Με το τέλος του Legion, οι ήρωές μας κατάφεραν να νικήσουν οριστικά την Burning Legion. Όμως, λίγο πριν το οριστικό τέλος, o τιτάνας Sargeras καταφέρνει να «τραυματίσει» τον πλανήτη του Azeroth καρφώνοντας το σπαθί του μέσα σε αυτόν, στην περιοχή του Sillithus. Ο πλανήτης από τότε «αιμορραγεί» και κινδυνεύει. Εξαιτίας της πληγής που δημιουργήθηκε, εμφανίζεται ένα νέο κοίτασμα μεταλλεύματος στην επιφάνεια (Azerite) το οποίο φαίνεται να έχει τη δύναμη να γιατρέψει τον πλανήτη ή να τον καταστρέψει ολοκληρωτικά. Από τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού, λαμβάνετε στην κατοχή σας ένα artifact το οποίο θα σας βοηθήσει να χαλιναγωγήσετε αυτή τη δύναμη και να την χρησιμοποιήσετε υπέρ της σωτηρίας του πλανήτη.

Παράλληλα, ξεσπά πόλεμος ανάμεσα σε Alliance και Horde. Οι αιώνιοι αντίπαλοι αναζητούν να στρατολογήσουν νέους συμμάχους για τα factions τους ώστε, με τη βοήθειά τους, να επιβάλλουν την κυριαρχία τους στο Azeroth. Και κάπως έτσι οδηγούμαστε στα πρώτα εισαγωγικά quests του νέου expansion.

Νέες προσθήκες/ αλλαγές στο BFA

Καταρχάς, όπως σε κάθε νέο expansion, έτσι και εδώ, έχουμε αύξηση του level cap των ηρώων μας. Έτσι, το μέγιστο επιτρεπτό level που μπορούν να φτάσουν πλέον οι χαρακτήρες μας είναι 120, από 110. Σημαντικότερη όμως, και ειδοποιός, διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα expansions, είναι ότι ανάλογα με το faction που ανήκετε, καταλήγετε να βλέπετε τελείως διαφορετικό περιεχόμενο κατά τη διάρκεια του leveling up. Οι μεν Alliance εξερευνούν την περιοχή του Kul Tiras, που αποτελείται από τρεις επιμέρους περιοχές (Stormsong Valley, Drustvar και Tiragarde Sound). Θεματικά, οι περιοχές των Alliance περιλαμβάνουν αιρέσεις, μάγισσες και πειρατές. Στον αντίποδα, οι Horde, εξερευνούν κατά κύριο λόγο το Zandalar με τις αντίστοιχες επιμέρους περιοχές (Voldun, Nazmir και Zuldazar). Σε αυτές τις περιοχές εστιάζουμε σε δεινόσαυρους, αρχαίους ναούς και βαλτώδεις εκτάσεις. Σε όποιο faction όμως και αν ανήκετε, σε συγκεκριμένα κομβικά σημεία στο παιχνίδι, θα σας δοθεί η δυνατότητα να κάνετε επιδρομή στο αντίπαλο νησί και να πάρετε μία γεύση από τις αντίστοιχες περιοχές των εχθρών σας. Όταν φτάσετε στο πολυπόθητο 120, σαφώς τα quests γίνονται αρκετά περισσότερα στην αντίπαλη περιοχή.

Το Legendary όπλο που είχατε αποκτήσει κατά τη διάρκεια του Legion παύει πλέον να έχει ισχύ και «καταργείται» η δύναμή του ενώ το artifact πάνω στο οποίο θα επενδύσετε χρόνο για το επόμενο διάστημα, είναι το Heart of Azeroth: ένα μενταγιόν που απορροφά την ενέργεια του Azerite για να κάνει level up. Στο Legion μπορούσαμε να ξεκλειδώσουμε abilities επάνω στο όπλο μας, τώρα όμως με το neck artifact, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε διαφορετικά abilities σε αντικείμενα που φοράει ο χαρακτήρας σε τρία συγκεκριμένα slots (head, shoulders και chest). Όσο μεγαλύτερο το level του artifact, τόσο περισσότερα abilities είναι διαθέσιμα από τα αντικείμενα.

Για πρώτη φορά στο παιχνίδι έχουμε πιο ενεργή συμμετοχή του PvP κομματιού στον κόσμο του Azeroth. Οι παίκτες μπορούν να ενεργοποιήσουν το λεγόμενο War Mode στις δύο μεγάλες αντίπαλες πόλεις (Stormwind, Ogrimmar). Μόλις το ενεργοποιήσετε, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε 4 επιπλέον ταλέντα/ιδιότητες για την κλάση σας με το τίμημα όμως ότι ανα πάσα στιγμή μπορείτε να δεχτείτε επίθεση από τους αντιπάλους σας (εφόσον έχουν ενεργοποιήσει και αυτοί το War Mode) όσο εσείς περιφέρεστε στο Azeroth. Από την άλλη όμως, έχετε ένα προβάδισμα σε %10 επιπλέον xp κατά το leveling up μέχρι να φτάσετε το 120.

Δύο ακόμα νέες προσθήκες σε αυτό το Expansion είναι τα expeditions και τα Warfronts. Με τα expeditions κάνετε επιδρομές 3 ατόμων σε random νησιά για να συλλέξετε Azerite. Η δυνατότητα επιλογής δυσκολίας είναι ανάμεσα σε heroic, mythic και PvP. Στα θετικά είναι ότι τα νησάκια δημιουργούνται τυχαία και σαν πρόκληση είναι διασκεδαστικά σε όλες τις βαθμίδες δυσκολίας και κυρίως στο PvP. Παρόλα αυτά, η εξέλιξή τους είναι αργή και οι ανταμοιβές στο τέλος της αποστολής είναι αμελητέες. Ενώ υπάρχει potential, η Blizzard δεν το έχει αξιοποιήσει σωστά.

Τα Warfronts είναι μια PvE εμπειρία για τους παίκτες (παρά το γεγονός ότι θυμίζει PvP) βάσει της οποίας συμμαχείτε με 20 άτομα του ίδιου faction εναντίον των αντίπαλων βάσεων. Πρέπει να μαζεύετε resources για να ξεκλειδώνετε αντίστοιχα στρατεύματα τα οποία θα σας βοηθήσουν να νικήσετε τις εχθρικές επιδρομές . Το συγκεκριμένο σενάριο είναι διαθέσιμο ανά δύο εβδομάδες,  μπορείτε να το πραγματοποιήσετε όσες φορές θέλετε και σας ανταμείβει με ένα mythic αντικείμενο με item level 340.  Όπως και στην περίπτωση των expeditions είναι και αυτό χρονοβόρο. Βέβαια πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι οι χρόνοι αυτοί ενδεχομένως να μειωθούν μελλοντικά όταν όλοι οι χρήστες έχουν καλύτερο gear και συνεπώς κάνουν περισσότερο damage και κυλάει ομαλότερα η εξέλιξή τους.

Επίσης, και σε αυτό το Expansion έχουμε την εμφάνιση των αποστολών που εκτελείτε στέλνοντας ακολούθους σε αυτές. Η πετυχημένη συνταγή του Warlords of Draenor συνεχίζεται και εδώ. Οι αποστολές για την ώρα μπορούν να σας ανταμείψουν με Reputation, Gold ή Azerite.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι έχουμε και τα Allied Races διαθέσιμα και για τα 2 factions. Ενέργεια που έχει ξεκινήσει από το τέλος του προηγούμενου Expansion. Τα allied races προσφέρουν τη δυνατότητα να ξεκινήσετε νέους χαρακτήρες από διαφορετικά races από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Έτσι στους Alliance προστίθενται επιπλέον τα Dark Iron Dwarves, Lightforged Draenei και Void Elves ενώ αντίστοιχα στους Horde μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε Maghar Orcs, Highmountain Tauren και Nightborne. Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε μάλιστα ότι σε λίγο καιρό θα είναι διαθέσιμα δύο ακόμα races, οι Kul Tiran Humans και τα Zandalari Trolls για τους Alliance και Horde αντίστοιχα. Κάθε race έχει ξεχωριστές passive ιδιότητες και ξεκινά το παιχνίδι από το level 20. Εάν κάνετε level up τον χαρακτήρα σας από 20 σε 120, χωρίς την χρήση token, το παιχνίδι θα σας ανταμείψει με μια εμφάνιση του χαρακτήρα σας, μοναδική για την race του. Προσοχή όμως, για να έχετε πρόσβαση στα allied races, πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις: να είστε exalted με συγκεκριμένα races και να έχετε ολοκληρώσει συγκεκριμένα questlines.

Η ζωή μετά τα 120!

Τι πρέπει να περιμένει κανείς μετά τα 120;

Η λογική λίγο πολύ είναι ίδια με τα προηγούμενα expansions. Κάνετε συνεχή runs σε heroic/mythic/mythic+ dungeons ώστε να έχετε μία πιθανότητα να αποκτήσετε καλύτερο εξοπλισμό που θα προσδώσει επιπλέον στατιστικά στοιχεία στον χαρακτήρα σας που εξασφαλίζουν την συμμετοχή σας σε περιεχόμενο με καλύτερες ανταμοιβές. Επιπλέον, πραγματοποιείτε daily quests για να ανεβάσετε το reputation σας με τα νέα factions του παιχνιδιού. Λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία Expansions, είναι απαραίτητο να γίνετε Exalted με όλα τα factions καθώς είναι προαπαιτούμενος όρος για μελλοντικές ενέργειες (πχ να μπορείτε να πετάξετε στις περιοχές ή να ξεκλειδώσετε αντίστοιχα allied races).

Εκτός από την απόκτηση καλύτερου εξοπλισμού, στόχος σας είναι να αυξήσετε το item level του artifact σας. Όσο μεγαλύτερο level, τόσο περισσότερα abilities γίνονται διαθέσιμα στον εξοπλισμό που φοράτε. Ο μόνος τρόπος για να ανέβει σε level το artifact είναι να συγκεντρώσετε Azerite. Αυτό γίνεται μόνο μέσω daily quests, expeditions, Warfronts και mythics. Σε αντίθεση με το Legion, το Artifact σας δεν ανεβαίνει εύκολα level και η απουσία ουσιαστικών ταλέντων, που είχαμε στη διάθεσή μας στο προηγούμενο Expansion, είναι αισθητή.

Βάσει των όσων αναφέρουμε παραπάνω, χρειάζεται καθημερινή επαφή με το παιχνίδι εφόσον καταφέρετε να φτάσετε το 120.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι και σε αυτό το expansion, μπορείτε να κατεβάσετε στο smartphone κινητό σας την αντίστοιχη επίσημη εφαρμογή, που σας επιτρέπει να διαχειρίζεστε αποστολές, να βλέπετε ποια dailies ενεργοποιούνται καθημερινά αλλά και να δείτε και στατιστικά στοιχεία του χαρακτήρα σας. Μια προσθήκη που θα σας φανεί χρήσιμη και θα σας κερδίσει χρόνο όταν είστε offline.

Το BFA δεν φέρνει νέες καινοτομίες ή νέες κλάσεις στο παιχνίδι.  Σε αντίθεση με το Legion, συναντάμε μια στασιμότητα καθώς το BFA ακολουθεί την ίδια ασφαλή και επιτυχημένη συνταγή του προκατόχου του. Βέβαια κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο και λογικό καθώς το Legion κατάφερε να φέρει μια πληθώρα νέων αλλαγών στο World of Warcraft, πάνω στις οποίες απλά πατάει το BFA χωρίς να τις πηγαίνει ένα βήμα μπροστά. Οι αλλαγές που επιφέρει το νέο expansion, είναι ανεπαίσθητες και επαναλαμβανόμενες και κατά περίπτωση φαίνονται ανούσιες καθώς το παιχνίδι δίνει την εντύπωση ότι δεν σας ανταμείβει όσο και αν επενδύετε χρόνο σε αυτό. Βέβαια αυτό συνήθως αλλάζει με επερχόμενα patch καθώς δίνεται αλλού η βαρύτητα και οι παίκτες αποκτούν πρόσβαση σε περισσότερο περιεχόμενο. Σε καμία περίπτωση δεν καταδικάζουμε το BFA σαν expansion. Είναι διασκεδαστικό και θα περάσετε αρκετές ώρες ευχάριστα εξερευνώντας τις νέες περιοχές. Παρόλα αυτά η συνολική εμπειρία που βιώσαμε δεν συγκρίνεται με αυτήν που μας έχουν «καλομάθει» σε άλλα παλαιότερα expansions. Είμαστε όμως σίγουροι οτι η εικόνα αυτή θα ανατραπεί με επερχόμενα patches.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

World of Warcraft: Battle for Azeroth

Συντάκτης
27 Σεπτεμβρίου 2018
Developer

Blizzard Entertainment

Publisher

Blizzard Entertainment

Διανομή

IGE S.A.

Πλατφόρμες

PC

Tested on

PC

Κυκλοφορία

13 Αυγούστου 2018

Είδος

MMO RPG

PEGI

12

Θετικά

+ Νέες, ατμοσφαιρικές περιοχές προς εξερεύνηση
+ Διαφοροποίηση αποστολών ανάλογα με το faction σας
+ Νεα allied races = νέος τρόπος να ξεκινήσετε ξανά από την αρχή

Αρνητικά

- Μετά τα 120, οι casual παίκτες δεν ευχαριστιούνται τόσο το παιχνίδι
- Δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το Legion, στο σύνολό του ή να θέσει δικά του τρανταχτά standards
- Το σύστημα βράβευσης αντικειμένων δεν είναι δίκαιο

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
Συνοψίζοντας

Το BFA δεν φέρνει νέες καινοτομίες ή νέες κλάσεις στο παιχνίδι.  Σε αντίθεση με το Legion, συναντάμε μια στασιμότητα καθώς το BFA ακολουθεί την ίδια ασφαλή και επιτυχημένη συνταγή του προκατόχου του. Βέβαια κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο και λογικό καθώς το Legion κατάφερε να φέρει μια πληθώρα νέων αλλαγών στο World of Warcraft, πάνω στις οποίες απλά πατάει το BFA χωρίς να τις πηγαίνει ένα βήμα μπροστά. Οι αλλαγές που επιφέρει το νέο expansion, είναι ανεπαίσθητες και επαναλαμβανόμενες και κατά περίπτωση φαίνονται ανούσιες καθώς το παιχνίδι δίνει την εντύπωση ότι δεν σας ανταμείβει όσο και αν επενδύετε χρόνο σε αυτό. Βέβαια αυτό συνήθως αλλάζει με επερχόμενα patch καθώς δίνεται αλλού η βαρύτητα και οι παίκτες αποκτούν πρόσβαση σε περισσότερο περιεχόμενο. Σε καμία περίπτωση δεν καταδικάζουμε το BFA σαν expansion. Είναι διασκεδαστικό και θα περάσετε αρκετές ώρες ευχάριστα εξερευνώντας τις νέες περιοχές. Παρόλα αυτά η συνολική εμπειρία που βιώσαμε δεν συγκρίνεται με αυτήν που μας έχουν «καλομάθει» σε άλλα παλαιότερα expansions. Είμαστε όμως σίγουροι οτι η εικόνα αυτή θα ανατραπεί με επερχόμενα patches.   

8.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1