XCOM 2

Building a brighter future together
by Νίκος Λυμπέριος on 12 Φεβρουαρίου 2016

Η Fireaxis έχει μεγάλη ιστορία στο χώρο των Strategy Games ανεξαρτήτως είδους, είτε αυτά είναι της μορφής Turn-Based, είτε είναι πιο συμβατικοί simulation τίτλοι. Έγινε ιδιαίτερα γνωστή από τη συμμετοχή της στην δημιουργία των παιχνιδιών Civilization, που στο είδος τους είναι Turn-Based Strategy τίτλοι, αλλά και γενικότερα για την δημιουργία της σειράς παιχνιδιών Sid Meier. To 2012 και θέλοντας να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό στο κοινό αναφορικά με το στήσιμο του αλλά και το κόσμο, μας έδωσε το εξαιρετικό XCOM: Enemy Unknown, το οποίο αποτελεί reboot της strategy σειράς των '90s, ενώ ένα χρόνο μετά ήρθε και το expansion του, το XCOM: Enemy Within.

Η ιστορία του XCOM 2 ξεκινάει 20 χρόνια μετά τα γεγονότα που έκλεισαν το Campaign του πρώτου παιχνιδιού και αυτά δεν ήταν άλλα από την απόλυτη ήττα του ανθρωπίνου γένους και την ολοκληρωτική παράδοση μας στην εξωγήινη απειλή.

το VG24 λέει

Η ιστορία του XCOM 2 ξεκινάει 20 χρόνια μετά τα γεγονότα που έκλεισαν το Campaign του πρώτου παιχνιδιού και αυτά δεν ήταν άλλα από την απόλυτη ήττα του ανθρωπίνου γένους και την ολοκληρωτική παράδοση μας στην εξωγήινη απειλή. xcom-2_miniΟ εχθρός έπεισε το συμβούλιο του XCOM να παραδοθεί και να γίνει ένα με τον εχθρό και στο πλαίσιο της συγχώνευσης αυτής δημιουργήθηκε η νέα αυτοκρατορία των Advent. Η βασική τους υπόσχεση για την συγχώνευση αυτή ήταν πως θα δώσουν στον κόσμο πλούτη, τρομερή τεχνολογία και το μήλο της έριδος, παγκόσμια ειρήνη. Το πρόβλημα όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι πως οι υποσχέσεις αποτελούν λόγια του αέρα και ο εισβολέας διοικεί με σιδερένια γροθιά, εφαρμόζοντας καθεστώτα χούντας, καταδυναστεύοντας έτσι τον σκλαβωμένο πλέον λαό. Μέσα σε αυτή την αναταραχή, το κίνημα XCOM ξαναζωντανεύει υπό την μορφή της Αντίστασης (Resistance), μέσω της διάσωσης του βασικού μας διοικητή από την παγωμένη του φυλακή. Η ιστορία του XCOM είχε άκρως ενδιαφέρουσα τροπή, που δε συναντάμε εύκολα στις μέρες μας, ούτε σε ταινίες, αλλά ούτε και σε παιχνίδια. Μια ιστορία που σε καθήλωνε από την πρώτη στιγμή γιατί δε βασίστηκε στα κλασσικά κλισέ όπου οι καλοί κατατροπώνουν τους κακούς, αλλά τόνισε την ανθρώπινη αδυναμία της παράδοσης των όπλων απέναντι στην πανίσχυρη απειλή. Η καταδυνάστευση του κόσμου ήταν η λογικότερη πορεία που θα μπορούσε να έχει το παιχνίδι, αφού στην προκειμένη περίπτωση κανένας δε θα περίμενε από τον εισβολέα να θελήσει να τονώσει την ευημερία του λαού και όχι το συμφέρον του.

Η Fireaxis δεν βασίστηκε στην επιτυχία του 1ου παιχνιδιού, όταν έφτιαχνε το XCOM 2, αλλά έδωσε τα πάντα για να το εξελίξει. Για όσους δεν έχουν ασχοληθεί με παιχνίδια του είδους πρέπει να ξέρουν ότι αποτελούν παιχνίδια αποφάσεων. Είτε έχει να κάνει με την επιλογή των στρατευμάτων που θα στείλουμε στο πεδίο της μάχης, είτε με το ποια τεχνολογία θα αναπτύξουμε, ακόμα και οι εντολές μας στους στρατιώτες είναι επιλογές και αποφάσεις που χτίζουν το παιχνίδι και αποτελούν τον πυρήνα των παιχνιδιών XCOM. Ένα από βασικότερα χαρακτηριστικά που τονώνει το χαρακτήρα των αποφάσεων και την δύναμη που έχει ο παίχτης πάνω στο παιχνίδι είναι η ύπαρξη μόνιμου θανάτου για τα στρατεύματά μας, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έχει κάνει την εμφάνισή του για πρώτη φορά στο 1ο XCOM και αποτελεί κατά την γνώμη μας το Α και το Ω της σειράς. Αν κάποιος πεθάνει δε ξαναγυρίζει πίσω. Αυτό σημαίνει ότι μαζί με τον θάνατο ενός μέλους μας χάνουμε και κάθε χαρακτηριστικό που έχουμε αναπτύξει για τον εκάστοτε μαχητή και θα πρέπει να εστιάσουμε σε νέα μέλη του στρατού μας ώστε να τα αναπτύξουμε για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις μάχες. Ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος τραυματιστεί, χρειάζεται χρόνος για την ανάρρωση του, που μπορεί να μας στοιχίσει περαιτέρω μάχες αφού η πτώση ή ο τραυματισμός 1 - 2 καλών μαχητών μπορεί να αφήσει το στράτευμα μας με αδύναμους στρατιώτες ελάχιστης εμπειρίας. Έτσι λοιπόν ο παίχτης έχει τη δύναμη, αλλά και την ευθύνη των πράξεων του όπως και του αποτελέσματος κάθε αποστολής και μάχης. Θα επιλέξεις να στείλεις τους πιο δυνατούς στην μάχη, θα αφήσεις τους αδύναμους να χαθούν ή θα χτίσεις μια σωστά ισορροπημένη ομάδα που δε θα σε βάλει στον κίνδυνο να μείνεις απροστάτευτος στο μέλλον.

XCOM_2 (31)

Θα ήταν άδικο να παραβλέψουμε τις συναισθηματικές συνέπειες που προσφέρει αυτός ο απλοϊκός μηχανισμός για τον παίχτη. Πέρα από την δύναμη που μας δίνει το παιχνίδι με τις αποφάσεις μας μέσω του μεγάλου εύρους επιλογών, με τον τρόπο που είναι στημένο και τον έλεγχο που δίνει στον παίκτη να παραμετροποιήσει τα στρατεύματά του, μας υποχρεώνει να δεθούμε με αυτά με τρόπο που στην αρχή περνάει απαρατήρητος αλλά γεννάται και μεγαλώνει μέσα μας με παιδικά βήματα. Έχουμε την επιλογή να διαμορφώσουμε την όψη τους, το όνομα τους, την ιστορία τους ακόμα και να τους «χαράξουμε» με τραύματα μάχης. Είναι ένας ευφυής μηχανισμός που έρχεται να συνοδεύσει το σύστημα του μόνιμου θανάτου για να μας πονέσει, να μας κάνει να αισθανθούμε έντονα τα λάθη των επιλογών μας και να αλλάξουμε τον τρόπο που προσεγγίζουμε τις αποστολές. Θυμίζει ακριβώς το συναίσθημα απώλειας που έχει κάποιος παίκτης της σειράς Souls όταν χάνει τις δύσκολα αποκτημένες ψυχές του.

Ως μέλη της αντίστασης που θέλει να δώσει ένα τέλος στα σχέδια των Advent πολλές από τις αποστολές μας βασίζονται σε timed events, τα οποία εντοπίζουμε στο χάρτη του στρατηγείου μας. Μια μεγάλη αλλαγή σε σχέση με το 1ο XCOM είναι ότι εδώ οι χάρτες δημιουργούνται αυτόματα την ώρα που επιλέξουμε να πάμε σε μια αποστολή, οπότε και δεν υπάρχει πλέον το φαινόμενο της επανάληψης των περιοχών που επισκεπτόμαστε. Η τεχνική αυτή ονομάζεται procedural generation και βασίζεται στην αλγοριθμική δημιουργία χαρτών, αντικειμένων και καταστάσεων, με αποτέλεσμα όλα να δημιουργούνται "on the fly" και να αποφεύγονται οι επαναλήψεις. Οι αποστολές αυτές χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες με κάποιες από αυτές να αφορούν αιφνιδιασμούς σε εξωγήινες δυνάμεις που βρίσκονται κοντά μας, επιθέσεις σε στρατόπεδα για την κατάληψη και συγκομιδή προμηθειών αλλά και στρατιωτών και αποστολές που εξελίσσουν τη ροή της ιστορίας. Συνεχίζοντας με τις βελτιώσεις, στο XCOM 2 η βάση μας πλέον μπορεί να μετακινείται δίνοντας μας την επιλογή να την τοποθετούμε σε όποιο σημείο του χάρτη θέλουμε εμείς, βοηθώντας έτσι στο να είμαστε πάντα κοντά στα γεγονότα, χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε για να συμβεί κάτι, όπως γινόταν παλαιότερα. Επιπλέον με αυτό τον τρόπο παίζοντας έξυπνα το χαρτί του mobility μπορούμε να κρυβόμαστε από τις επιθέσεις του εχθρού επιτρέποντας στον παίκτη παίζοντας σωστά το χαρτί του αιφνιδιασμού να ξεκινήσει με πλεονέκτημα μια μάχη. Οι διαθέσιμες επιλογές που έχουμε κατά τη διάρκεια μιας αποστολής ή στην περίπτωση εξωτερικής επίθεσης έχουν πιο οργανικό χαρακτήρα τονώνοντας το αίσθημα της επιλογής που αναφέραμε προηγουμένως.

Το παραδοσιακό χτίσιμο των εγκαταστάσεων επιστρέφει, δίνοντας μας έναν χώρο 3 Χ 4 τετραγώνων για να χτίσουμε δωμάτια στη βάση μας. Η ανάπτυξη του engineering και του research έχουν μεταφερθεί σε δικά τους τμήματα οπότε και έχουμε την ελευθερία να διαχειριστούμε το χρόνο μας και τις προμήθειες μας κατάλληλα, χωρίς να εξαρτόμαστε από περιττές συνθήκες. Οι στρατιώτες μας εκπαιδεύονται και αναβαθμίζονται στο Guerilla Tactics School και είναι μια καλή επιλογή για χτίσιμο νωρίς στην βάση μας. Σε αυτό διαλέγουμε μια από τις 4 διαθέσιμες κλάσεις για τους στρατιώτες μας μεταξύ των Grenadier, Ranger, Sharpshooter και Specialist και πάνω στις κλάσεις που επιλέγουμε διαλέγουμε το στήσιμο των στρατιωτών μας. Οι επιλογές που κάνουμε δεν μπορούν να αλλάξουν, οπότε χρειάζεται προσοχή στο πώς στήνουμε το στράτευμα μας και οφείλουμε να στήσουμε μια σωστή ομάδα που να καλύπτει κάθε πόστο. Μια ενδιαφέρουσα στρατηγική προσθήκη είναι η δυνατότητα που έχουν τα στρατεύματά μας να καλέσουν βοήθεια για περισυλλογή από το πεδίο της μάχης, δίνοντας μας έτσι την ευκαιρία να σώσουμε τους πολύτιμους στρατιώτες που έχουμε στήσει με κόπο. Αυτή η δυνατότητα δεν ισχύει για τις αποστολές της ιστορίας και για αυτές που έχουμε ήδη στείλει extraction.

XCOM_2 (8)
H Specialist κλάση έχει την δυνατότητα καλώντας ένα μικρό Drone να ενισχύσει το στράτευμα μας ή να "χακάρει" απομακρυσμένα τερματικά, αντί να στέκεται μπροστά του. Οι Rangers διαθέτουν όπλα melee που τους επιτρέπουν να επιτεθούν σε εχθρούς που βρίσκονται πολύ κοντά τους. Τέλος οι Sharpshooters διαθέτουν μερικές εύχρηστες δυνατότητες, όπως η Squad Sight που τους επιτρέπει να βλέπουν τους εχθρούς που βλέπουν τα υπόλοιπα στρατεύματά μας ανεξαρτήτως απόστασης. Τέλος μας δίνεται η δυνατότητα να κουβαλήσουμε τους βαριά τραυματισμένους πίσω στη βάση μας για να αναρρώσουν ή ακόμα και τους νεκρούς με κέρδος την επιστροφή του οπλισμού τους. Επιπρόσθετα στο πεδίο της μάχης διατίθενται διάφορες επιλογές τακτικής που επηρεάζουν την συμπεριφορά ολόκληρης της ομάδας. Για παράδειγμα η εντολή Stay with me δίνει την δυνατότητα στην ομάδα μας όταν ξεμείνει από ενέργεια αντί να πεθάνει να αρχίσει να αιμορραγεί δίνοντας μας την ευκαιρία να τους διασώσουμε.

...ένας ευφυής μηχανισμός που έρχεται να συνοδεύσει το σύστημα του μόνιμου θανάτου για να μας πονέσει, να μας κάνει να αισθανθούμε έντονα τα λάθη των επιλογών μας και να αλλάξουμε τον τρόπο που προσεγγίζουμε τις αποστολές.

το VG24 λέει

Μιας και το XCOM 2 στηρίζεται στη λογική του ανταρτοπόλεμου, έχοντας ως γεγονός ότι οι Advents πλέον κυριαρχούν και 'μεις προσπαθούμε να πάρουμε πίσω αυτό που δικαιωματικά μας ανήκει, είναι λογικό τα νούμερα να μην είναι με το μέρος μας. Αυτό σημαίνει ότι όλο το παιχνίδι και οι μάχες του έχουν στηριχθεί στον αιφνιδιασμό και πάνω στο μηχανισμό concealment (απόκρυψη). Με λίγα λόγια αυτό σημαίνει ότι στις περισσότερες από τις αποστολές που θα εκτελέσουμε, τα στρατεύματα μας βρίσκονται κρυμμένα από τα μάτια του εχθρού και είναι στο χέρι μας να στήσουμε την καλύτερη ενέδρα που μπορούμε, ώστε να αιφνιδιάσουμε τον εχθρό και να πάρουμε την πολυπόθητη νίκη με τις μικρότερες ή και καθόλου απώλειες. Φυσικά η απόκρυψη μπορεί εύκολα να "σπάσει" αν κάποιος εχθρός μας δει από κοντά ή όταν επιλέξουμε να επιτεθούμε. Για δική μας βοήθεια το παιχνίδι δείχνει σε ποιο σημείο βρίσκεται η γραμμή επαφής που ο εχθρός μας εντοπίζει ώστε να μπορέσουμε να κινηθούμε κατάλληλα.

Στον τομέα των γραφικών και του ήχου το παιχνίδι μοιάζει αρκετά στον προκάτοχό του με ελάχιστες βελτιώσεις. Αυτό φυσικά δεν είναι κακό μιας και το πρώτο XCOM ήταν ένα εξαιρετικό στον οπτικό τομέα παιχνίδι. Η διαφορά είναι ότι στο XCOM 2 συμβαίνουν πολύ περισσότερα πράγματα ταυτόχρονα στρεσάροντας ακόμα περισσότερο την εξαιρετική μηχανή γραφικών του τίτλου. Η μόνη μας ένσταση και γκρίνια αναφορικά με τα γραφικά - τεχνικά θέματα του XCOM 2 αφορά την τάση των στρατευμάτων, είτε δικών μας, είτε εχθρικών να εντοπίζουν στρατιώτες ακόμα και όταν αυτοί είναι κρυμμένοι πίσω από έναν τοίχο, αναιρώντας ουσιαστικά την παρουσία του τοίχου, κάνοντας τα διαθέσιμα για βολή, με αποτέλεσμα ανεπιθύμητες απώλειες σε κάποιες περιπτώσεις. Η τεχνητή νοημοσύνη των Advents είναι από τις πιο απρόβλεπτες που έχουμε συναντήσει σε παιχνίδι του είδους, ψάχνοντας συνεχώς για τρόπους αντεπίθεσης και σπασίματος των δικών μας αμυνών διατηρώντας ταυτόχρονα ένα έντονο στοιχείο βίας, χτυπώντας μας διαρκώς με διαρκείς επιθέσεις, αναγκάζοντας μας να αλλάζουμε συνεχώς τακτικές. Φυσικά υπάρχουν και οι περιπτώσεις που οι εχθροί κάνουν την κλασσική επίθεση αυτοκτονίας, αλλά οι περιπτώσεις που αυτό συμβαίνει είναι λίγες και ποτέ δε καθορίζουν την έκβαση μιας αποστολής.

Δεν υπάρχουν λόγια που να μπορούν να περιγράψουν το αριστούργημα που έχει δημιουργήσει η Fireaxis. Σπάνια βλέπουμε πετυχημένα παιχνίδια να γίνονται ακόμα καλύτερα στις συνέχειες τους. Από το καταπληκτικό σύστημα των μόνιμων θανάτων και των συναισθηματικών συνεπειών που έχουν αυτοί στον παίκτη, την τεράστια ποικιλία στους χάρτες των αποστολών μέχρι και την ατσαλένια A.I. των εχθρών, το παιχνίδι είναι αριστούργημα. Αποτελεί το δημιούργημα μιας ώριμης εταιρείας που έχει αποκτήσει τη μέγιστη εμπειρία στο είδος και παρέδωσε με ταπεινότητα ένα υπέροχο παιχνίδι στο κοινό. Το μόνο μας παράπονο είναι η έλλειψη κυκλοφορίας αυτή τη φορά στις κονσόλες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να το δει ένα μεγάλο μέρος των gamers.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπεία της 2K Games στη χώρα μας, CD Media, για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

XCOM 2

Author

Νίκος Λυμπέριος

Developer

Firaxis Games

Publisher

2K Games

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PC

Tested on

PC (Windows 10)

Κυκλοφορία

5 Φεβρουαρίου 2016

Είδος

Turn-based tactics

PEGI

16

Θετικά

+ Απίστευτη ποικιλία χαρτών
+ Τρομερό εύρος παραμετροποιήσεων
+ Ο μηχανισμός της απόκρυψης δίνει νέα πνοή στις μάχες
+ Μεγάλη διάρκεια στο χρόνο
+ Τεράστιο πλήθος στα είδη των εχθρών

Αρνητικά

- Μερικά θέματα με την κάμερα
- Απαιτητικό και ίσως απρόσιτο για τους αρχάριους

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
9.5
9.5
Συνοψίζοντας

Η μακρά ιστορία της Fireaxis στο χώρο των Turn Based Strategy παιχνιδιών έχει αποδώσει πολλούς καρπούς μέσα στα χρόνια. Από τα εκπληκτικά Sid Meier μέχρι και το XCOM: Enemy Unknown, το studio εντυπωσιάζει διαρκώς. Με το XCOM 2 πήρε την εκπληκτική συνταγή του προηγούμενου και έδωσε στο κοινό το απόλυτο Strategy τίτλο για να συνοδεύσει την αρχή του 2016 στο είδος.

9.5
Βαθμός
9.5
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1