Xenon Racer

Έρχεται από μια άλλη εποχή
by Αντώνης Κοντοδήμας on 10 Απριλίου 2019

Μερικούς μήνες μετά το πολύχρωμο All-Star Fruit Racing, το μικρό studio της 3DClouds από τη γειτονική Ιταλία, επιστρέφει με ακόμη ένα παιχνίδι ταχύτητας, αυτή τη φορά με πιο φιουτουριστικό και arcade ύφος. Εξετάζουμε το Xenon Racer, το οποίο από την πρώτη κιόλας επαφή μας μάς εξέπληξε, αν και δεν κατάφερε να μας κρατήσει, για πολλούς λόγους. Το Xenon Racer είναι το δεύτερο παιχνίδι της 3DClouds, με την SOEDESCO να είναι η εκδότρια εταιρεία.

Η κυκλοφορία του παιχνιδιού έγινε στις 26 Μαρτίου για PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch και PC.

Το παιχνίδι μάς ταξιδεύει στο έτος 2030, λίγο πριν τη διεξαγωγή του πρώτου πρωταθλήματος οχημάτων μαγνητικής αιώρησης. Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων από κάθε γωνιά του πλανήτη συγκεντρώθηκαν για να ανταγωνιστούν και να δοκιμάσουν τα όριά τους στις νέες τεχνολογίες των οχημάτων, σε έναν ανεπίσημο διαγωνισμό ταχύτητας, έναν χρόνο πριν του επίσημου πρωταθλήματος.

Το πρώτο πράγμα που μας κέντρισε το ενδιαφέρον και θα πρέπει να το αναφέρουμε ως το κερασάκι στην τούρτα, είναι πως το Xenon Racer έρχεται με ελληνικούς υπότιτλους και menu και μάλιστα με μια αξιοπρεπή προσπάθεια -πόσο μάλλον από ένα μικρό studio.

Το παιχνίδι ξεκινά αμέσως με μερικά tutorials, εξηγώντας την απλοϊκή αλλά συνάμα παράξενη διάταξη πλήκτρων και τους κανονισμούς του παιχνιδιού. Η πρώτη εντύπωση από το Xenon Racer, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική. Όλες οι λειτουργίες βρίσκονται στη θέση τους, εκτός ίσως από τη σημαντικότερη, αυτή του drifting, αφού για να πλαγιολισθήσουμε θα πρέπει να κάνουμε double tap το φρένο, το γκάζι ή το χειρόφρενο σε αντίθεση με άλλα racing παιχνίδια. Εκτός από το drifting, το στρίψιμο σε κλειστές στροφές είναι και αυτό σχεδόν αδύνατο και θα βρεθούμε αρκετές φορές ενάντια στον τοίχο και από εκεί στην τελευταία θέση. Το drift δεν μας διευκολύνει, παρόλο που είναι από τα καλύτερα που έχουμε δει σε παιχνίδι του είδους -όταν φυσικά λειτουργεί. Ο χειρισμός δεν είναι το μόνο κομμάτι που καθιστά το Xenon Racer δύσκολο, αφού οι κούρσες είναι απρόβλεπτες.

Οι αντίπαλοι οδηγοί είναι αρκετά επιθετικοί και δεν θα διστάσουν να μας βγάλουν εκτός αγώνα επιτόπου. Ταυτόχρονα η ΑΙ σε μερικά σημεία φέρεται αλλόκοτα. Οι αντίπαλοι θα κάνουν τα πάντα για να σας κρατήσουν στην τελευταία θέση, ακόμη και να χτυπηθούν μεταξύ τους. Το όχημά μας έχει μπάρα ζωής, η οποία και αδειάζει με κάθε πρόσκρουση. Τη ζωή μας κάνουν λίγο πιο εύκολη οι πλατφόρμες φόρτωσης ERS, το οποίο στο Xenon Racer λειτουργεί ως Nitro. Το ERS μπορεί να γεμίσει και κατά τη διάρκεια του drifting. Τέλος, το Xenon Racer μάς δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουμε εμφάνιση στο μονοθέσιο όχημά μας, με μερικές όμως θυσίες. Τα ανταλλακτικά των οχημάτων δεν είναι μόνο διακοσμητικά, αλλά επηρεάζουν και τα στατιστικά του οχήματος, όπως το drift, την επιτάχυνση και τη μέγιστη ταχύτητα. Υπάρχει αρκετή ποικιλία σε οχήματα και πίστες, ενώ μπορούμε να αποκτήσουμε περισσότερα και καλύτερα κατά τη διάρκεια του campaign .

Παρόλο που οι πίστες αγώνων είναι επαναλαμβανόμενες, το έντονο gameplay θα σας κρατήσει σε εγρήγορση. Αν το campaign και οι απλές κούρσες σας κάνουν να βαρεθείτε, υπάρχει πάντα το τοπικό παιχνίδι δύο παικτών, πράγμα που είναι πλέον σπάνιο στα μοντέρνα παιχνίδια, αλλά φυσικά και το online μέρος. Δοκιμάσαμε την τύχη μας σε online αγώνες, όμως ατυχήσαμε να βρούμε κάποιο session. Με πολύ πικρή γεύση μάς αφήνει και το local split-screen παιχνίδι, αφού, όταν παίζουν δύο παίκτες, υπάρχει motion sickness με τα γραφικά του παιχνιδιού να τρελαίνονται και πολλές φορές να κολλούν ή να χάνουν frames. Ίσως οι πιο ισχυρές κονσόλες της γενιάς να μην αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό.

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι αρκετά συμπαθητικά. Θα θέλαμε κάτι περισσότερο όμως, αν και γνωρίζουμε πως η 3DClouds είναι ένα μικρό studio. Το πρόβλημα με το motion sickness συναντάται και στα υπόλοιπα modes του παιχνιδιού, πράγμα που το καθιστά ανυπόφορο στα μάτια μετά από αρκετή ώρα. Η κάμερα του παιχνιδιού έχει επίσης μερικά ελαττώματα και οι προοπτικές θέλουν μικρές διορθώσεις όσον αφορά την απόσταση. Τα μοντέλα των μονοθέσιων και του περιβάλλοντος του παιχνιδιού είναι πανέμορφα και καλοσχεδιασμένα.

Όσο για τον τομέα του ήχου, τα πράγματα είναι λίγο χειρότερα, με μόνη εξαίρεση την ηλεκτρονική μουσική σε συνεργασία με το label της Monstercat, που παίζει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και στο κεντρικό μενού επιλογών. Η αφήγηση στην εισαγωγή και ο εκφωνητής πριν από κάθε αγώνα μάς ικανοποιούν. Ωστόσο, οι ήχοι των οχημάτων ακούγονται σαν ηλεκτρική σκούπα από γειτονικό σπίτι, Κυριακή πρωί ή σαν μπλέντερ χυμοποιείου σε ώρα αιχμής. Μπορούμε να το δικαιολογήσουμε εν μέρει, αφού τα prototypes δεν κινούνται με τους κλασσικούς κινητήρες που γνωρίζουμε, αλλά φέρουν τεχνολογία από το μέλλον, παρόλα αυτά ο ήχος, είναι κακός.

Το Xenon Racer μάς δίνει αρκετά vibes από το Ridge Racer πατώντας στα πρότυπά του και μας μεταφέρει σε παλαιότερες εποχές, όταν τα arcade παιχνίδια του είδους μεσουρανούσαν. Με μία πρώτη ματιά φαίνεται πολλά υποσχόμενο, όμως τα τεχνικά προβλήματα δυστυχώς υπερισχύουν. Αν είστε φαν των arcade racing παιχνιδιών, αξίζει να ρίξετε μια ματιά παραβλέποντας τα λάθη στον χειρισμό και τον ήχο. Αν πάλι είστε περίεργοι για το Xenon Racer, τότε προχωρήστε με μεγάλη επιφύλαξη. Πρέπει οπωσδήποτε να πούμε πως η 3DClouds θα στηρίξει τον τίτλο της με δωρεάν περιεχόμενο, όπως νέες πίστες και οχήματα, πράγμα που δηλώνει αγάπη για το “παιδί” της.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Enarxis Dynamic Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Xenon Racer

Συντάκτης
10 Απριλίου 2019
Τίτλος

Xenon Racer

Author

Αντώνης Κοντοδήμας

Developer

3DClouds

Publisher

SOEDESCO

Διανομή

Enarxis Dynamic Media

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / Xbox One / PC / Nintendo Switch

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

26 Μαρτίου

Είδος

Arcade Racing

PEGI

3

Θετικά

+ Πλούσιο σε περιεχόμενο
+ Μας ταξίδεψε σε άλλες εποχές
+ Ωραίο design επιπέδων και οχημάτων
+ Καθαρόαιμο Arcade
+ Ελληνική γλώσσα

Αρνητικά

- Τεχνικά προβλήματα σε κάμερα
- Motion Sickness
- Προβλήματα στον χειρισμό
- Παράξενη συμπεριφορά από την ΑΙ

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.0
6.0
Συνοψίζοντας

Το Xenon Racer προσκαλεί και προκαλεί τους σκληροπυρηνικούς φαν και τους νοσταλγούς των Arcade Racers. Έχει μερικά προβλήματα, όμως για χάρη της νοσταλγίας παραβλέπονται. Είναι εμφανές πως η ομάδα πίσω από το παιχνίδι έδωσε αγάπη στο Xenon Racer και φαίνεται από την πρώτη στιγμή. Η ελληνική γλώσσα είναι κάτι που δεν περιμέναμε να δούμε και μας άφησε έκπληκτους. Το απολαύσαμε με τα ελαττώματά του και μακάρι, μετά από μερικές προθήκες και διορθώσεις, να το αγαπήσουν περισσότεροι παίκτες.

6.0
Βαθμός
6.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1