Yakuza 0

The Way of the Yakuza
by Νίκος Λυμπέριος on 21 Φεβρουαρίου 2017

Πριν από μερικά χρόνια, η σειρά Yakuza αγωνίστηκε σκληρά για να κρατήσει την παρουσία της στις ευρωπαϊκές αγορές. Η κυκλοφορία κάθε νέου κεφαλαίου της σειράς στις Δυτικές περιοχές έμοιαζε σαν να είναι και η τελευταία της, με το κοινό που την αγαπάει να παλεύει για να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον της εταιρείας. Αρκετά από τα μη βασικά κεφάλαια της σειράς δε βγήκαν ποτέ έξω από τα ιαπωνικά σύνορα και αυτό δυστυχώς λόγω χαμηλής ζήτησης του κοινού και υψηλού κόστους μετάφρασης. Για τους λάτρεις της σειράς, η SEGA υποσχέθηκε ένα μεγάλο κύμα κυκλοφοριών της σειράς Yakuza, με το πρώτο από αυτά να είναι το Yakuza 0, prequel της σειράς που έχει ως στόχο τη γνωριμία του βασικού πρωταγωνιστή, αλλά και το χτίσιμο των θεμελίων της σειράς. Το Yakuza 0 κυκλοφόρησε σε PlayStation 3 και PlayStation 4 το 2015 στην Ιαπωνία και 2 χρόνια μετά βρήκε το δρόμο του προς το δυτικό κοινό για τους κατόχους PlayStation 4.

Στο Yakuza 0 αναλαμβάνουμε το ρόλο του γνωστού πλέον στους παλιούς της σειράς, Kazuma Kiryu και αυτή τη φορά βλέπουμε τα πρώτα του βήματα ως μέλος της ιαπωνικής μαφίας, Yakuza. Ρόλος του είναι η διεκπεραίωση απλών υποχρεώσεων, όπως η συγκομιδή χρημάτων προστασίας από διάφορα καταστήματα, η προστασία σε μεγάλα club και φυσικά η συμμετοχή σε διάφορες εκδηλώσεις που οργανώνει η οικογένεια, στην οποία ανήκει. Σε μια από τις καθιερωμένες υποχρεώσεις του, βρίσκεται κατηγορούμενος για τον φόνο ενός πολίτη, μια κίνηση που δημιουργεί προβλήματα στους ανωτέρους του, αφού η δολοφονία αυτή τους αποτρέπει από την απόκτηση ενός κομματιού γης που μπορεί να τους δώσει μεγάλη κυριαρχία στο Kamurocho. O Kiryu πιστός στον μέντορα του, Kazama, και γνωρίζοντας πως είναι αθώος παίρνει τη μεγάλη απόφαση της αποχώρησης από την Dojima Clan και τη Yakuza θέλοντας να βρει τον ένοχο και να καθαρίσει το όνομά του.

Πέρα όμως από τον έλεγχο και την ιστορία του Kiryu στο Yakuza 0, αναλαμβάνουμε και το ρόλο του Kazuma Goro Majima. Η περίοδος που εξελίσσεται το Yakuza 0 είναι μια κακή στιγμή για την καριέρα του Majima. Μια απόφαση άρνησης εκτέλεσης εντολών τον βρίσκει εκτός Yakuza και υποχρεωμένο να εκτελεί όλες τις διαταγές που του δίνουν τα προηγούμενα αφεντικά του με μοναδικό σκοπό να γίνει και πάλι μέλος της Yakuza, μιας ζωής που απεγνωσμένα αποζητά και έχει μάθει και θέλει να γυρίσει πίσω. Στην προσπάθειά του αυτή, έχει μεταμορφωθεί στον καλύτερο manager της περιοχής με το club Grand.

To gameplay ταιριάζει άψογα με τον τόνο του παιχνιδιού κυρίως χάρη στη γρήγορη δράση του και τους εκπληκτικούς beat ‘em up μηχανισμούς που διαθέτει το παιχνίδι. Μη ξεχνάμε πως η σειρά είναι δημιουργία της SEGA και είναι γνωστό πως η εταιρεία είναι πρωτοπόρος στο είδος αυτών των παιχνιδιών μιας και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες υποστηρίκτριες του είδους. Κάθε ένας από τους δυο πρωταγωνιστές μας διαθέτει για πρώτη φορά στη σειρά το δικό του σετ κινήσεων και στυλ μάχης. Τα στυλ των δυο χαρακτήρων διαφέρουν σε όνομα και κινησιολογία αλλά βασίζονται στην ίδια λογική. Ο Kiryu έχει ως βασικό του στυλ μάχης το Brawler, ενώ στην πορεία μαθαίνει τα Rush και Beast.

  • Brawler: Αυτό είναι το κλασσικό στυλ μάχης του χαρακτήρα με απλά combos και την ικανότητα χρήσης αντικειμένων που υπάρχουν στο χώρο. Είναι ένα σχετικά καλό στυλ μάχης, που όμως δε συστήνεται για μεγάλα γκρουπ εχθρών.
  • Rush: Αυτο το στυλ μάχης προσφέρει αυξημένη κινητικότητα στον χαρακτήρα επιτρέποντας του να κάνει αρκετές μανούβρες αποφυγής ενώ ταυτόχρονα του δίνει τη δυνατότητα εκτέλεσης μεγάλων και γρήγορων combos. Είναι το πιο αδύναμο απο τα τρία αλλά βοηθάει αρκετά σε μεσαία ή μεγάλα γκρουπ εχθρών και επιπλέον δίνει πλεονέκτημα στις μάχες με τους αρχηγούς.
  • Beast: Αυτό το στυλ μάχης είναι το πιο αργό από τα υπόλοιπα αλλά δίνει αρκετή δύναμη στο χαρακτήρα μας και την ικανότητα να αμυνθεί χωρίς να χάνει αρκετή ενέργεια. Το μεγάλο ατού αυτού του στυλ είναι η ικανότητα χρήσης των αντικειμένων του χώρου ως πολύ ισχυρά όπλα σε αντίθεση με το Brawler.

Στην αντίπερα όχθη, ο Majima ξεκινάει με το στυλ μάχης Thug και στην πορεία του παιχνιδιού αποκτά τα Slugger και Breaker. Στην ουσία, πέρα από κάποιες μικρές διαφορές όπως ότι το Breaker είναι το Rush του Kiryu με διαφορετικές κινήσεις και ότι στο Slugger ο Majima διαθέτει ένα άφθαρτο ρόπαλο, η λογική είναι ίδια.

Έχοντας ως σκηνικό την Ιαπωνία στη δεκαετία του '80 επιτρέπει στο παιχνίδι να ασχοληθεί με αρκετά από τα θέματα που μάστιζαν εκείνη την εποχή. Μια από τις βασικές ασχολίες που αναλαμβάνουμε ως Kiryu μετέπειτα στην εξέλιξη της ιστορίας είναι η διαχείριση διαφόρων κτηματομεσιτικών δραστηριοτήτων. Η τροπή αυτή βασίζει την ύπαρξή της στην μεγάλη οικονομική φούσκα που δημιουργήθηκε την εποχή εκείνη στην Ιαπωνία οδηγώντας τον κόσμο να αγοράζει γη με την ελπίδα γρήγορου κέρδους  από τις  αυξήσεις των τιμών της. Η φούσκα φυσικά έσκασε και η Ιαπωνία βυθίστηκε σε αυτό που είναι γνωστό ως «Χαμένη Δεκαετία». Το Yakuza 0 δεν καταπιάνεται με τους λόγους και τις αιτίες αυτής της πτώσης, παίρνει όμως μέρος σε αυτή την μεγάλη τρέλα της εποχής παρουσιάζοντας την ανάγκη του Kiryu για να καταφέρει να βγάλει χρήματα με την ενασχόληση του με αυτό το αντικείμενο. Η ασχολία μας ως κτηματομεσίτες αφορά την εύρεση κτιρίων, την αγορά τους και στη συνέχεια την διαχείρισή τους ως προς το προσωπικό τους, την ασφάλειά τους αλλά και την περαιτέρω βελτίωση τους με διάφορες επενδύσεις.

Ο δεύτερος πρωταγωνιστής μας, ο Majima διαθέτει και αυτός τις δικές του ασχολίες πέρα από τη βασική ιστορία. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως είναι υπεύθυνος για την διαχείριση του δικού του καμπαρέ, ώστε να μπορέσει να συγκεντρώσει χρήματα για τα χρωστούμενα που έχει με την Yakuza. Η διαχείριση του καμπαρέ γίνεται μέσω ενός μικρού mini game που μας θύμισε σε μεγάλο βαθμό τα διάφορα παιχνίδια σερβιρίσματος που συναντάμε στο Facebook. Σκοπός είναι η σωστή αντιστοίχηση των θηλυκών παρουσιών του μαγαζιού με τους κατάλληλους πελάτες, ώστε οι δεύτεροι να μένουν ικανοποιημένοι. Οι κοπέλες διαθέτουν στατιστικά κούρασης που πρέπει να επιβλέπουμε, καθώς και να τις προφυλάξουμε από κακούς πελάτες. Δίνεται η δυνατότητα βελτίωσης του προσωπικού μέσω διαφόρων εκπαιδευτικών συμβουλών που τους δίνουμε εμείς. Εδώ να προσθέσουμε πως ο ρόλος των γυναικών αυτών είναι μια παράδοση αρκετών ιαπωνικών μαγαζιών και δεν πρόκειται για κάποια πονηρή εργασία. Στην Ιαπωνία οι οικοδέσποινες (Hostess) έχουν τον ρόλο της συντροφιάς στους πελάτες των καταστημάτων, προσφέροντας ποτό στους πελάτες, παρέα για συζήτηση και ελαφρύ φλερτ, αλλά ποτέ κάποιου είδους ερωτική συνεύρεση, καθώς τα μαγαζιά αυτά διατηρούν αυστηρούς κανόνες.

Είναι φυσικά σχεδόν αδύνατο να τελειώσει κάποιος ένα παιχνίδι της σειράς Yakuza, χωρίς να εμπλακεί σε κάποια από τις επιπλέον δραστηριότητες που προσφέρουν απλόχερα. Στον χάρτη του παιχνιδιού βρίσκονται αρκετά καταστήματα που λειτουργούν ως mini games στο βασικό παιχνίδι. Αυτά τα mini games αφορούν την ενασχόλησή μας με το Karaoke μέσα από ένα παιχνίδι πατήματος πολλαπλών κουμπιών για την συγκέντρωση βαθμών, το bowling, κλασικά arcades της SEGA, αγώνες με μικρά τηλεκατευθυνόμενα και φυσικά μπόλικα sidequests που διαφοροποιούνται αρκετά από το ύφος της βασικής ιστορίας και προσφέρουν μπόλικο χιούμορ (iαπωνικό) και μια νότα χαλάρωσης από τα σκοτεινά γεγονότα του παιχνιδιού.

Φυσικά όλες αυτές οι ασχολίες έχουν ως σκοπό την συγκομιδή χρημάτων και πόντων εμπειρίας για την βελτίωση των χαρακτήρων μας. Το παιχνίδι προσφέρει ένα δέντρο ικανοτήτων για κάθε στυλ μάχης που διαθέτει. Μέσα από αυτό το δέντρο ικανοτήτων ξεκλειδώνουμε αναβαθμίσεις για την ενέργεια μας, ενισχύουμε τα χτυπήματά μας και μαθαίνουμε επιπλέον κινήσεις. Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι πως το παιχνίδι δεν είναι επ' ακριβώς ανοιχτού κόσμου. Η ιστορία λαμβάνει χώρα σε δυο διαφορετικές περιοχές αναλόγως του πρωταγωνιστή που ελέγχουμε και μας δίνει πρόσβαση στον χάρτη των δυο πόλεων που βρισκόμαστε. Η πρόσβαση αυτή περιορίζεται στην μετακίνησή μας με τα πόδια στα στενά των πόλεων. Δεν υπάρχει μεταφορικό μέσο για γρηγορότερη μετακίνηση, ούτε κάποιος ανοιχτός χάρτης στο ύφος άλλων παιχνιδιών. Όλα γίνονται μέσα σε ένα sandbox περιβάλλον, αρκετά περιορισμένων διαστάσεων με όμως υπερβολικά πολλά και ποικίλα αντικείμενα για να ασχοληθεί κανείς.

Στον τεχνικό τομέα το παιχνίδι δεν εντυπωσιάζει, με κάποια στοιχεία να δίνουν την εντύπωση ότι έχουν ξεμείνει από την προηγούμενη γενιά και έχουν μεταφερθεί απλά στο PlayStation 4. Όπως αναφέραμε και στην αρχή του review, το Yakuza 0 έχει δημιουργηθεί και για το PlayStation 3 και κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία πριν 2 χρόνια σχεδόν. Αυτό σημαίνει ότι κοιτάμε έναν τίτλο που έχει ως βάση μια κονσόλα προηγούμενης γενιάς και χρησιμοποιεί παλαιότερη τεχνολογία. Στα θετικά του όμως το Yakuza 0 έχει την ανάλυση των 1080p και το σταθερό ρυθμό ανανέωσης των 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο.

Επιπλέον οι κινηματογραφικές γωνίες λήψεις των μαχών και το ιδιαίτερο animation των χαρακτήρων στήνουν μια πολύ όμορφη ψηφιακή Ιαπωνία της δεκαετίας του '80 αποδεικνύοντας περίτρανα πως η ωμή δύναμη και η τελευταία λέξη της τεχνολογίας δε μπορούν να συγκριθούν με ένα υπέροχο αρτιστικά περιβάλλον. Στον ηχητικό τομέα και δεδομένου πως το παιχνίδι απευθύνεται κυρίως στην ιαπωνική αγορά, μεταφέρει άψογα το κλίμα της εποχής με ωραίες μελωδίες και σωστή δυναμική μουσική στα σημεία που χρειάζεται. Το voice acting των χαρακτήρων αν και τείνει να αγγίζει την υπερβολή αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής και θεωρούμε ότι φτάνει τα βέλτιστα, με τους ηθοποιούς να δίνουν όλο τους τον εαυτό ιδιαίτερα σε έντονες σκηνές με λεκτικές αντιπαραθέσεις.

Οι λάτρεις των παιχνιδιών Yakuza θα νιώσουν σαν το σπίτι τους με αυτό το prequel. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στην ιστορία της σειράς ζούμε τα γεγονότα που οδήγησαν στην άνοδο του Kiryu και του Majima στα επίπεδα που έχουν φθάσει στα τελευταία κεφάλαια της σειράς. Εκτός αυτού, το Yakuza 0 μάς δίνει μια διαφορετική οπτική στον χαρακτήρα του Majima φέρνοντας τους παίκτες ακόμα πιο κοντά στον χαρακτήρα. Επιπλέον ο Kiryu βρίσκεται στο πιο αδύναμο στάδιο της καριέρας του, ρισκάροντας τα πάντα για να καταφέρει να βγει νικητής. Κατά τη γνώμη μας, το Yakuza 0 είναι το καλύτερο σημείο έναρξης για τους νέους που θα έχουν τη χαρά να δουν την ιστορία από την γέννησή της και να προετοιμαστούν για τον ερχομό του remake, Yakuza Kiwami, αλλά και του αναμενόμενου Yakuza 6.


Το Yakuza 0 διαθέτει 55 Trophies
Βαθμός δυσκολίας για το Platinum: 7/10
Σύνδεσμος για τον οδηγό
Where It All Began
Obtain all other trophies.
Stuff of Legend
Complete the main story on Legend difficulty.
President Kiryu
Get started with Real Estate Royale.
The Promised Land
Get 100% share in any area.
The Glamorous Life
Purchase the most expensive property.
A Host of Hostesses
Get started with Cabaret Club Czar.
Talk of the Town
Get over 1,000 fans in any area.
You're Still Number One
Max out the level of a platinum hostess.
Half the Battle
Get over 50% on your Completion List.
Perfectionist
Get 100% on your Completion List.
Tell Me a Story
Complete 10 substories.
Hero of the Story
Complete 40 substories.
Story of My Life
Complete all substories.
High Roller
Spend one billion yen.
Make It Rain
Throw away money on the street. (2)
Worked Hard for the Money
Throw away a total of five million yen.
Who Ya Gonna Call?
Pick up a telephone card.
...I Did It for the Trophy
Watch a sexy video. (1)
Lucky Star
Get a top-grade item from a Dream Machine.
Training in Style
Complete one training mission with each master.
A Wise Investment
Purchase ten or more abilities.
Master of Style
Obtain all abilities for every style.
Whip It Good
Get five or more play bonuses fighting a single enemy.
Mr. Shakedown Takedown
Defeat Mr. Shakedown for the first time.
Welcome to the Jungle
Get the best weapon search results report.
Eye of the Dragon and Tiger
Obtain all equipment parts.
Prizefighter
Defeat 30 or more opponents in Endless Rout.
What a Player
Play every minigame.
Call Me
Go on a date with a girl you met at the telephone club.
Say You Wanna Dance
Complete every disco song on any difficulty.
Cat Scratch Fever
Win ten bets on three-round tournaments at JCC. (3)
The Dragon of Pocket Circuit
Win all Pocket Circuit races.
Κρυφά Trophies
Nostalgic for the 80s
Visit Kamurocho in December 1988.
New Allies, New Foes
Complete Chapter 2.
Rich Taste
Treat a homeless man to a ¥20,000 bottle of booze. (1)
A Matter of Life or Death
Complete Chapter 4.
Smooth Criminal
Successfully negotiate ideal terms with Yamagata.
Time to Say Goodbye
Complete Chapter 6.
Business Etiquette 101
Impress Oda with your perfect manners.
When It All Goes Wrong
Complete Chapter 8.
Best Served Cold?
Take more than 15 minutes bringing the takoyaki.
The Big Reveal
Complete Chapter 10.
It Takes Two
Defeat 3 foes using co-op moves with Oda or Tachibana. (1)
A Familiar Name
Complete Chapter 12.
They Won't Mind
Steal Nikkyo Consortium funds from their safe.
Painful Reunion
Complete Chapter 14.
Big Hair in the Crosshairs
Defeat the yakuza with an afro on the highway.
Lamb in the Lion's Den
Complete Chapter 16.
Hitting the Bottle
Suffer the full force of Reina's attack.
Awakened and Unleashed
Complete the Final Chapter.
We Built This City
Complete the Real Estate Royale storyline.
Walking On Sunshine
Complete the Cabaret Club Czar storyline.
Generosity of Strangers
After you become undisputed king of an area, get someone to light a cigarette for you on the street. (1)
Just Beat It
Complete all Climax Battles.
Amon Defeated
Defeat So and Jo Amon.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την Zegetron S.A. για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Yakuza 0

Συντάκτης
21 Φεβρουαρίου 2017
Developer

SEGA

Publisher

SEGA

Διανομή

Zegetron S.A.

Πλατφόρμες

PlayStation 3 (Japan only) / PlayStation 4

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

24 Ιανουαρίου 2017

Είδος

Action Adventure

PEGI

18

Θετικά

+ Καλογραμμένο σενάριο για το είδος
+ Πολύ καλά facial animations
+ Πληθώρα δραστηριοτήτων στον κόσμο του παιχνιδιού
+ Εξαιρετικό voice acting

Αρνητικά

- Τεχνικά, προδίδεται η ηλικία της μηχανής γραφικών
- Μερικά προβλήματα με την κάμερα
- Οι μάχες στον κόσμο του παιχνιδιού επαναλαμβάνονται

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
8.3
Συνοψίζοντας

Η σειρά Yakuza απευθύνεται κυρίως στους λάτρεις της ιαπωνικής κουλτούρας και το Yakuza 0 παρουσιάζει μια περίοδο σκοτεινή για τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Οι δρόμοι του Kamurocho είναι φωτεινοί, φανταχτεροί και γεμάτοι ασχολίες για τους παίχτες του παιχνιδιού. Από μηχανήματα pachinko, καμπίνες με λειτουργικό Outrun μέχρι και οίκους ανοχής το Yakuza 0 παρουσιάζει με κάθε λεπτομέρεια την φωτεινή και σκοτεινή πλευρά της Yakuza.

Ως prequel, το Yakuza 0 δίνει την ευκαιρία στους παλιούς να γνωρίσουν τους αγαπημένους τους ήρωες στα πρώτα τους βήματα και στους νέους τη δυνατότητα να γνωρίσουν μια πολύ καλή σειρά Action RPG από τη γέννησή της.

8.0
Βαθμός
8.3
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1