Ys: Memories of Celceta - Review

by Σταύρος Ζήσης on 24 Ιουνίου 2020

Παρά το cult status της εταιρείας, τα Ys είναι ίσως η πιο γνωστή σειρά της Falcom στη Δύση με το The Legend of Heroes να έρχεται δεύτερο. Παρ’ όλα αυτά, αν και μικρή εταιρεία, συνεχίζει να μας εντυπωσιάζει με το πόση προσοχή και μεράκι δίνει στα παιχνίδια της και καταλήγει τελικά να βγάζει αυτά που λέμε “hidden gems”. Το Ys: Memories of Celceta είχε βγει πρώτα το 2013 αποκλειστικά στο PS Vita και παρόλο που το ίδιο το φορητό μηχάνημα δεν βρήκε την καλύτερη ανταπόκριση από το κοινό, το σίγουρο είναι ότι είχε (μεταξύ άλλων) ένα δυνατό παιχνίδι στη βιβλιοθήκη του. Spoiler alert: ναι, το Memories of Celceta είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι και κρίμα που είχε μείνει τόσα χρόνια να μαραζώνει έτσι. Πέρσι η XSeed Games κυκλοφόρησε μια έκδοση του παιχνιδιού για PC και φέτος απέκτησε και ένα port για το PS4 με κάποιες βελτιώσεις, αλλά αξίζει όμως την προσοχή σας και ειδικά αν έχετε παίξει την αρχική έκδοση του Vita ή μήπως είναι πολύ αργά πια;

Το Memories of Celceta αποτελεί remake του Ys IV, αλλά η όλη κατάσταση με την σειρά Ys σε ό,τι αφορά το 4ο παιχνίδι είναι λίγο περίεργη. Είχαν βγει 2 εκδόσεις για αυτό, το Mask of the Sun και το The Dawn of Ys, καμία από τις δύο όμως δεν είχε φτιαχτεί από την Falcom, αλλά από διαφορετικές εταιρείες που βασίστηκαν πάνω σε storyboards και σημειώσεις που δόθηκαν από την Falcom. Πολλά χρόνια μετά, η Falcom έφτιαξε το Memories of Celceta, την definitive έκδοση του Ys IV, βγάζοντας τα Mask of the Sun και The Dawn of Ys εκτός canon. Αυτή τη φορά, βρίσκουμε τον πρωταγωνιστή της σειράς, Adol Christin, να φτάνει στην πόλη Casnan έχοντας αμνησία και παρέα με έναν παλιό του γνώριμο, τον Duren, αναλαμβάνουν να εξερευνήσουν και να φτιάξουν ένα χάρτη του απέραντου δάσους της Celceta για χάρη της αυτοκρατορίας Romun και στη διαδρομή να ανακτήσουν τις αναμνήσεις του Adol. Το δάσος της Celceta είναι από αυτά τα μέρη που λες ότι μόνο οι πολύ σκληροτράχηλοι καταφέρνουν να επιβιώσουν για να εξιστορήσουν αυτά που είδαν και για τον Adol φαίνεται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη του επίσκεψη. Οι ιθαγενείς που κατοικούν στα διάφορα μέρη του δάσους θυμούνται τον Adol από μια προηγούμενή του επίσκεψη και, δυστυχώς, δεν τον δέχονται με καλές προθέσεις. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας θα επισκέπτεστε πολλά και διάφορα μέρη του δάσους της Celceta, θα συναντήσετε πολλούς likeable χαρακτήρες, θα αναλαμβάνεται side quests από NPCs, θα εξερευνείτε σπηλιές και ναούς και θα σφάζετε τέρατα και διαβολικούς θεούς.

Η ίδια η ιστορία του παιχνιδιού είναι αρκετά βασική και δεν κάνει κάτι το ιδιαίτερο, όπως έκανε το Ys Seven ή το Ys VIII και οι χαρακτήρες παρ’όλο που είναι likeable, δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη. Έχουν όμως κάποια quirks και βοηθούν να γίνει πολύ πιο ευχάριστο το ταξίδι σας. Η ιστορία μοιάζει πιο πολύ σαν να υπάρχει για να σας δώσει αφορμή να πάτε από το ένα μέρος στο άλλο και να εξερευνήσετε τον χάρτη του παιχνιδιού. Μπορεί να ξεκινάει κάπως αργά, αλλά από τη στιγμή που θα βγείτε στον ανοιχτό κόσμο, μετά θα είναι δύσκολο να αφήσετε κάτω το χειριστήριο. Είναι από αυτά τα πράγματα που η Falcom ξέρει να κάνει καλά, σε κάνει να θες να δεις τι μπορεί να κρύβεται παραπέρα στην επόμενη οθόνη και να αναρωτιέσαι τι αντικείμενο/ικανότητα να χρειάζεται άραγε για να εξερευνήσεις και αυτό το σχετικά αποκομμένο μέρος. Με λίγα λόγια, έρχεστε κι εσείς στη θέση του Adol και βλέπετε από πρώτο χέρι την αγάπη του για την εξερεύνηση του άγνωστου.

Αυτό όμως που λάμπει σε όλα τα Ys είναι το gameplay του. Αν είστε ήδη γνώριμοι με το Ys Seven ή με το Ys VIII, τότε να ξέρετε ότι το Memories of Celceta έχει σχεδόν ίδιο τύπο gameplay. Θυμίζει πολύ τα The Legend of Zelda της Nintendo, με τη διαφορά ότι το gameplay του Ys είναι γύρω στις 100 φορές πιο γρήγορο. Τα πάντα γύρω σας προσπαθούν να σας σκοτώσουν και εσείς έχετε στη διάθεσή σας μια ομάδα τριών χαρακτήρων με τον καθένα να ειδικεύεται σε έναν τύπο επίθεσης (slash, strike ή pierce) που είναι είτε περισσότερο είτε λιγότερο αποτελεσματικός ενάντια σε ορισμένους εχθρούς. Πέρα από τις απλές επιθέσεις, οι χαρακτήρες σας έχουν skills που μπορείτε να αναθέσετε με shortcuts στα πλήκτρα σας ώστε να τα χρησιμοποιείτε στη διάρκεια της μάχης. Κάτι που πρέπει να παραθέσω είναι ότι τα Ys είναι από τα λίγα RPG παιχνίδια που το να σκοτώνεις εχθρούς δεν καταντάει ποτέ βαρετό γιατί ακριβώς είναι τόσο διασκεδαστικό το gameplay του. Τα bosses όμως είναι η πραγματική ευκαιρία για να σταματήσετε το spamming των skills και να αξιοποιήσετε ότι έχετε μάθει. Είναι τεράστια, σας επιτίθενται χωρίς κανένα έλεος και θα δείτε αρκετές φορές την οθόνη του “Game Over” μέχρι να μάθετε καλά το pattern τους και να βρείτε πως θα ανταποκριθείτε στις επιθέσεις τους.

Οι καινούργιες προσθήκες που έκανε (τότε) το Memories of Celceta είναι η προσθήκη του Flash Move και του Flash Guard. Το Flash Move κάνει τον χρόνο να κυλάει πιο αργά για ένα μικρό χρονικό διάστημα αν καταφέρετε να εκτελέσετε μια αποφυγή την ώρα που πάτε να φάτε χτύπημα από κάποιον εχθρό και το Flash Guard κάνει όλες τις επιθέσεις σας να κάνουν μεγαλύτερη ζημιά για τα επόμενα 2 δευτερόλεπτα άμα καταφέρετε να αποκρούσετε ένα χτύπημα την τελευταία στιγμή. Όχι, αυτά τα 2 πράγματα δεν είναι από τους μηχανισμούς που υπάρχουν έτσι για να υπάρχουν. Πολλές αναμετρήσεις είναι χτισμένες γύρω από το να αξιοποιήσετε σωστά τα Flash Guard και Flash Move για να αποφύγετε unblockable επιθέσεις και να βγείτε ζωντανοί.

Τι θα ήταν όμως ένα παιχνίδι της Falcom χωρίς την καταπληκτική μουσική! Για άλλη μια φορά, στον ακουστικό τομέα η Falcom δεν απογοητεύει. Τα Ys είναι γνωστά για τα υπέροχα soundtracks και τις ροκιές που σας κάνουν να συνεχίζετε να εξερευνάτε τον κόσμο και να σας βράζουν το αίμα κατά τη διάρκεια ενός boss fight και το Memories of Celceta έχει μερικά από τα καλύτερα κομμάτια της σειράς. Όπως έχω ξαναπεί και στο παρελθόν, δεν υπάρχει κακή μουσική στο Ys. Μόνο κομμάτια που να είναι κάπως λιγότερο εντυπωσιακά από κάποια άλλα και είναι κάτι που σίγουρα έχει επωφεληθεί από τη μεταφορά στο PS4 μιας και τώρα δεν υπάρχουν οι περιορισμοί στο hardware. Πολλά από τα αγαπημένα μου κομμάτια της σειράς προέρχονται από το Memories of Celceta.

Και δυστυχώς ερχόμαστε στο πιο αδύναμο κομμάτι τόσο της έκδοσης του Vita όσο και του PS4: τα γραφικά του. Ενώ ο σχεδιασμός στα περιβάλλοντα είναι πολύ καλός, δεν κάνει πολλά για να αντισταθμίσει την ασχήμια. Ναι, ξέρω ότι μιλάμε για παιχνίδι που κυκλοφόρησε στο PS Vita το 2013, αλλά ακόμα και τότε δεν θα έλεγε κανείς ότι το Memories of Celceta εκμεταλλεύτηκε το hardware του συστήματος. Και εδώ είναι που φαίνεται ότι δεν μιλάμε για remaster, αλλά για ένα απλό port. Τα textures και τα 3D μοντέλα παραμένουν τελείως βασικά και είναι ακριβώς τα ίδια με μόνη διαφορά ότι τώρα γίνονται render σε μεγαλύτερες αναλύσεις αντί για 544p και την υλοποίηση κάποιου φίλτρου για να μην γίνεται τελείως άσχημο στα μάτια. Ακόμα και έτσι όμως, εξακολουθεί να υπάρχει κάποια θολούρα ιδίως στα μαλλιά των χαρακτήρων και στο έδαφος και θα καραδοκεί πάντα η αίσθηση ότι μάλλον παίζετε ένα παιχνίδι του PS2. Η μόνη βελτίωση που έχει γίνει στο τεχνικό κομμάτι είναι ότι το παιχνίδι τρέχει στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο και είναι κάτι που όντως βοηθάει πάρα πολύ το γρήγορο gameplay και θα σας βοηθήσει να κάνετε πιο εύκολα Flash Guards και Flash Moves.

Κάτι που επίσης βγάζει μάτι στην έκδοση του PS4 είναι το user interface. Όταν παίζεις σε φορητή κονσόλα είναι απολύτως κατανοητό τα μενού και τα γράμματα να είναι τεράστια για να είναι πιο ευανάγνωστα, αλλά όταν παίζεις σε μια οικιακή κονσόλα συνδεδεμένη σε μια μεγάλη τηλεόραση, φαίνεται πάρα πολύ περίεργο όταν το 99% των υπολοίπων παιχνιδιών που κυκλοφορούν έχουν πολύ πιο συμπυκνωμένα μενού επιλογών. Επιπλέον, το HUD δεν έχει δεχτεί κανέναν απολύτως επανασχεδιασμό. Υπάρχουν ακόμα αρκετά εικονίδια που τότε εκμεταλλεύονταν την οθόνη αφής του PS Vita για να σας δώσουν γρήγορη πρόσβαση σε οθόνες με αντικείμενα και για να αλλάξετε εύκολα χαρακτήρες, αλλά δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο ύπαρξης στο PS4 δεδομένου ότι αυτές οι λειτουργίες έχουν μετατεθεί στα L2 και R2 και το touchpad του Dualshock 4 δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Πιο πολύ σας κρύβουν στοιχεία από το χάρτη παρά βοηθούν. Με λίγα λόγια, μιλάμε για την απολύτως βασική δουλειά στη μεταφορά από το PS Vita στο PS4 και τίποτα παραπάνω. Ειλικρινά, νόμιζα ότι έπαιζα την έκδοση του PS Vita σε emulator. Είναι από τα πράγματα που, παρόλο που μιλάμε για ένα όντως αξιέπαινο παιχνίδι, μπορούν να αποθαρρύνουν εντελώς όσους είναι πρόθυμοι να ασχοληθούν.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Ys: Memories of Celceta - Review

Συντάκτης
24 Ιουνίου 2020
Developer

Nihon Falcom

Publisher

Marvelous Europe

Πλατφόρμες

PS Vita / PS4 / PC

Tested on

PlayStation 4 Pro

Κυκλοφορία

19 Ιουνίου 2020

Είδος

Action RPG

PEGI

12

Θετικά

+ Πολύ καλοφτιαγμένο gameplay που κινείται σε γρήγορους ρυθμούς
+ Διασκεδαστικά boss fights
+ Ένας μεγάλος κόσμος, όλος δικός σας για να τον εξερευνήσετε
+ Φανταστικό soundtrack
+ Likeable χαρακτήρες

Αρνητικά

- Αρκετά αδιάφορο σενάριο
- Τα γραφικά είναι εποχής PS2
- Η μεταφορά στο PS4 είναι "βασική" όσο δεν πάει

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
Συνοψίζοντας

Το Ys: Memories of Celceta ήταν μια εξαιρετική προσθήκη στη σειρά, ένα από τα must-play παιχνίδια του PS Vita και τώρα πλέον έχουν την ευκαιρία να το ευχαριστηθούν ακόμα περισσότεροι. Μπορεί η ιστορία να μην λέει και πολλά, αλλά το ξέφρενο gameplay και η δομή του κόσμου που ενθαρρύνει την εξερεύνηση είναι η πραγματική μαγεία του παιχνιδιού και θα σας δυσκολεύουν να αφήσετε το χειριστήριο. Αν έχετε ήδη παίξει το παιχνίδι στο PS Vita, τo 60ρι framerate που προσφέρει η έκδοση του PS4 δεν είναι αρκετό για να πεις ότι αξίζει να ξαναπαίξεις ακριβώς το ίδιο παιχνίδι τόσα χρόνια μετά, αλλά αν από την άλλη είσαστε φαν της σειράς, τότε η έκδοση του PS4, παρά το γεγονός ότι μιλάμε για ένα εντελώς basic port, είναι για εσάς. Επίσης, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, παίξτε πρώτα το Seven και μετά το Memories of Celceta παίξτε το ακόμα καλύτερο Ys VIII.

7.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1