Αφιέρωμα στη σειρά Ys

by Σταύρος Ζήσης on 4 Μαρτίου 2015

Τα Ys είναι μια αρκετά παλιά σειρά Action-RPG παιχνιδιών από τη Falcom που εξιστορεί τις περιπέτειες του Adol Christin, ενός κοκκινομάλλη νεαρού με ένα πάθος για εξερεύνηση, περιπέτεια και ηρωισμούς. Υπάρχει για πάνω από μια εικοσαετία (για την ακρίβεια, το πρώτο παιχνίδι είχε βγει για το PC-88 της NEC το 1987) και μέχρι σήμερα έχει κάνει την εμφάνισή της σε πολλές πλατφόρμες και ακόμα οδεύει γερά. Επί τη ευκαιρία, ο τίτλος προφέρεται “ιις”. Οπότε λοιπόν, πως γίνεται μια τόσο παλιά σειρά να μην την έχετε πολύ ακουστά, παρόλο που είναι φτιαγμένη από την εταιρεία που έφτιαξε το πρώτο καθαρό Action RPG στην ιστορία (το Dragon Slayer); Η Falcom σίγουρα έφτιαχνε τρομερά παιχνίδια, αλλά είχε την τάση να μην τα κάνει localize γιατί ήταν διστακτική για το πώς θα τα πάνε στη Δυτική αγορά και δεν είχε ποτέ δική της θυγατρική, κάτι που όπως φαίνεται σήμερα της έχει κοστίσει αρκετά. Ξεκινώντας όμως με το Ys VI: The Ark of Napishtim για το PS2 και το PSP και τις επανεκδόσεις των πρώτων παιχνιδιών, τότε άρχισε η σειρά να βρίσκει ένα μεγαλύτερο κοινό και έχει γίνει από τους πιο επιτυχημένους τίτλους της Falcom, με την XSEED Games να εκδίδει τους τίτλους στη Δύση και να δηλώνει ότι είναι πάντα πρόθυμη να δουλεύει στο μέλλον με την Falcom.

Ωραία όλα αυτά, αλλά τι λόγοι υπάρχουν για να ασχοληθείτε με τη σειρά; Ας τα πάρουμε ένα-ένα.

- Οι μάχες κινούνται σε πολύ γρήγορους ρυθμούς. Επειδή πολλοί πάνε να το συγκρίνουν με το Zelda (μάλλον λάθος σύγκριση), τότε       πάρτε το Zelda, βάλτε μέσα leveling up, εύρεση και crafting δυνατότερου εξοπλισμού, ορδές από τέρατα και το ρυθμό της μάχης επί       10. Πάρτε όλα τα προηγούμενα μαζί, βάλτε τα σε ένα μπλέντερ, πολλαπλασιάστε τα επί 100 και έχετε το Ys. Αυτή η σύγκριση είναι     για τα Ys 1 & 2, Oath in Felghana και The Ark of Napishtim. Σε κάθε παιχνίδι το σύστημα μάχης εξελίσσεται κι άλλο και καταφέρνει να μένει πάντα μια φρέσκια εμπειρία. Επίσης έχει και τρομερή μουσική.

- Ο κόσμος του Ys είναι θαυμάσιος, όπως επίσης και οι χαρακτήρες του. Οι πλοκές μπορεί να είναι σχετικά απλoϊκές, αλλά εκτελούνται ωραία. Επίσης έχει και τρομερή μουσική.

- Φοβερά Boss Fights και πρόκληση που είναι μεν βάναυση, αλλά δεν εκφυλίζεται σε ψεύτικη δυσκολία. Υπάρχουν πολλά επίπεδα δυσκολίας που είναι ό,τι πρέπει για τους old-school gamers, αλλά και για τους νέους. Επίσης έχει και τρομερή μουσική.

Σας είπα για το πόσο καλή είναι η μουσική του Ys; Χωρίς πλάκα, είναι από τα μεγάλα ατού των παιχνιδιών. Όλο το Soundtrack φτιάχνεται από την ομάδα της Falcom και δεν απογοητεύει. Δεν υπάρχει κακή μουσική στο Ys, μόνο κάποια κομμάτια που ίσως να είναι λιγότερο awesome από τα υπόλοιπα. Πχ το παρακάτω θα το ακούσετε όταν πρωτοξεκινήσετε την εξερεύνησή σας στο Oath και θα σας ανοίξει η όρεξη για περισσότερο. Ή όπως έκανα εγώ, θα περιμένετε πρώτα να τελειώσει το loop και μετά θα αλλάξετε οθόνη.

Πάμε όμως να δούμε πιο λεπτομερώς κάθε παιχνίδι και ποια αξίζουν να πάρετε.

missionbriefing

SUBJECT A: ADOL CHRISTIN

Adol_Christin Ο πρωταγωνιστής της σειράς. Ο Adol είναι ένας περιπλανώμενος ξιφομάχος με ένα πάθος για  περιπέτεια και την τάση να βρίσκεται πάντα στο σωστό μέρος τη λάθος στιγμή και να πρέπει να  σώσει την κατάσταση. Παρόλο που δεν έχει κάποιο λόγο να βοηθήσει, δεν μπορεί να πει ποτέ  όχι στο πρόσωπο του κινδύνου και στην ευκαιρία για εξερεύνηση. Βοηθάει επίσης και το ότι  είναι αναγνωρισμένος badass. Τους διαβολικούς θεούς τους τρώει για πρωινό! Επίσης, είναι  μεγάλος γυναικομαγνήτης σε σημείο που θα έκανε περήφανο τον Bruce Wayne και τον Yu  Narukami του Persona 4. Σε κάθε παιχνίδι θα έχει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ μια κοπέλα που κάποια  στιγμή θα τον ερωτευτεί, αλλά αυτός δεν ξέρει/δεν ενδιαφέρεται και στο τέλος του παιχνιδιού  ΠΑΝΤΑ θα φεύγει για μια καινούργια περιπέτεια. Ένα love interest μάλιστα ήταν και μια θεά (με  την κυριολεκτική έννοια). Παρεμπιπτόντως, έχει μια μεγάλη ατυχία σε ότι αφορά τα ταξίδια με  πλοίο, αφού οι περισσότερες περιπέτειές του τον βρίσκουν πάνω σε κάποιο πλοίο που ή θα  βυθιστεί σε λίγο ή θα έχει ήδη βυθιστεί και ο Adol θα είναι ναυαγός. Τουλάχιστον έτσι μπορεί να  δικαιολογηθεί το πώς χάνει ανάμεσα στις περιπέτειές του όλον αυτό τον endgame εξοπλισμό  που είχε στο προηγούμενο παιχνίδι.

 

 

 

SUBJECT B: DOGI

DogiΟ Dogi είναι ο ευγενικός “γίγαντας” της σειράς. Στο πρώτο παιχνίδι δεν είχε και μεγάλο ρόλο. Ήταν απλά ο τύπος που είχε κατεδαφίσει έναν τοίχο για να βγάλει τον Adol από τη φυλακή, άντε ίσως και λίγο παραπάνω, αλλά αυτός ο λίγος ρόλος που είχε τον έκανε τόσο αξέχαστο και δημοφιλή που από το τρίτο παιχνίδι έγινε ο καλύτερος φίλος του Adol και ο ταξιδιωτικός του σύντροφος. Σε κάθε παιχνίδι θα σπάει σίγουρα κάποιον τοίχο ή βράχια για να βγάλει τον Adol από μπελάδες. Αυτό του κέρδισε από την κοινότητα το ψευδώνυμο “Dogi the Wall-crasher”, κάτι που τελικά κατέληξε να γίνει και επίσημο και να χρησιμοποιείται σε μελλοντικά παιχνίδια.

 

 

 

 

 

 

MISSION 1: Ys 1 & 2 Chronicles

Κορίτσι της εβδομάδας: Feena, Lilia

Το πακέτο περιλαμβάνει (έκπληξη!) τα πρώτα 2 παιχνίδια της σειράς και υπάρχει λόγος γι αυτό. Το Ys 2 αποτελεί άμεση συνέχεια του 1. Το Ys 2 είναι μεν το καλύτερο από τα 2 παιχνίδια, αλλά θα πρέπει να παίξετε πρώτα το 1 για να καταλάβετε τι γίνεται. Το παιχνίδι παίζεται σε μια top-down προοπτική όπως τα Zelda, αλλά η μάχη είναι τελείως retro φάση και θα προσελκύσει μάλλον μόνο τους πιο σκληροπυρηνικούς old-school gamers. Ο μόνος τρόπος για να χτυπήσετε τους αντιπάλους είναι να τους “κουτουλίσετε”. Το θέμα είναι ότι αν τους την πέσετε από μπροστά θα φάτε κι εσείς ζημιά και θα πεθάνετε γρήγορα. Και αυτό ακριβώς είναι ο λόγος που σε κάποιους θα αρέσει, ενώ κάποιοι άλλοι θα το βλέπουν και θα αλλάζουν κατεύθυνση. Το Ys 2 προσθέτει και ξόρκια και sidequests και κάνει το 1 να φαίνεται απλά σαν μια μεγάλη εισαγωγή για το 2.

ys1

Υπάρχει σε: PC, PSP (συμβατό και με PS Vita), NDS. Δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις εκδόσεις, πέρα από το ότι οι εκδόσεις του Steam και του PSP έχουν καλύτερη μετάφραση από του DS. Εξαρτάται μόνο από το αν θέλετε να το έχετε σε φορητό.

Σχόλια
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1