Zone of the Enders: The 2nd Runner M∀RS

by Βασίλης Τατσιόπουλος on 5 Οκτωβρίου 2018

Το Zone of the Enders ήταν το παιχνίδι που έδινε η Konami μαζί με το demo του Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty. Πολλοί από εμάς, πήραμε το Zone of the Enders για να παίξουμε τη νέα περιπέτεια του Solid Snake. Μόλις τελειώσαμε με το –ομολογουμένως εξαιρετικό- demo, είπαμε να δούμε τι είναι και το παιχνίδι που ήρθε μαζί του, στο πακέτο.

Το Zone of the Enders μάς κέρδισε αμέσως. Ο Hideo Kojima είχε βάλει το χεράκι του και αυτό ήταν εμφανές. Ο κόσμος, τα ίδια τα ρομπότ αλλά και το σενάριο, θύμιζαν κάτι από τον πασίγνωστο δημιουργό. Το Zone of the Enders είναι ένα hack and slash παιχνίδι τρίτου προσώπου, στο οποίο χειριζόμαστε ένα τεράστιο ρομπότ, μέσα από το πιλοτήριό του. Αυτό που μας εντυπωσίασε περισσότερο από τον τίτλο, ήταν η ταχύτητα της μάχης. Ιδίως σε melee, τα ρομπότ κινούνταν πολύ γρήγορα, απέκρουαν και χτυπούσαν με σπαθιά και έκαναν απίστευτους ελιγμούς. Το σενάριο, επίσης, αν και είχε μικρή σχετικά έκταση, ήταν αξιόλογο.

Το Zone of the Enders: the 2nd Runner είναι το sequel του πρώτου παιχνιδιού. Στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς, οι ταχύτατες μάχες και οι ρομποτικές χορογραφίες συνεχίστηκαν και μάλιστα βελτιώθηκαν και μεγεθύνθηκαν. Οι μάχες του 2nd Runner ήταν ό,τι καλύτερο είχαμε παίξει σε παιχνίδι με mechs. Το σενάριο, επίσης, ήταν μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο. Θυμόμαστε το Zone of the Enders: the 2nd Runner, ως ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της γενιάς του PS2.

Τώρα, κυκλοφορεί το Zone of the Enders: the 2nd Runner Mars. Δυστυχώς, δεν είναι sequel. Ευτυχώς, δεν είναι ένα ακόμα σκέτο remaster, όπως η HD Collection που είχε κυκλοφορήσει στο PS3 και στο Xbox 360. Η ονομασία του, δεν κάνει ξεκάθαρο το τι είναι τελικά το νέο Zone of the Enders (μάλλον επειδή το Red Faction κατοχύρωσε την ονομασία Remarstered).

Το the 2nd Runner Mars, είναι remaster του παλιού Zone of the Enders. Το παιχνίδι παίζει ακριβώς ίδια, με πολύ μικρές αλλαγές. Το αξιοσημείωτο είναι πως, ακόμη και σήμερα, μετά από 15 χρόνια, δεν έχει υπάρξει άλλο παιχνίδι που να πετυχαίνει τόσο τα ρομποτικά dogfights. Παίζοντας το νέο remaster βλέπουμε πως, όχι μόνο καταφέρνει να στέκεται ακόμη και σήμερα, είναι όμως αξεπέραστο. Οι μάχες του Zone of the Enders: the 2nd Runner είναι καταπληκτικές. Απίστευτα γρήγορες, περίπλοκες και απλές ταυτόχρονα. Ο χειρισμός, είναι εξαιρετικά απλός και εύκολος, όμως το να κατακτήσει κανείς το σύστημά του, θέλει χρόνο και προσοχή.

Στο Mars, οι μάχες είναι ακόμη καλύτερες, καθώς το παιχνίδι δείχνει εξαιρετικό και τρέχει υπέροχα. Οπτικά, σχεδόν τα πάντα είναι πεντακάθαρα, γυαλισμένα και ευκρινή. Υπάρχουν μερικά τετραγωνισμένα αντικείμενα και μερικά textures που φαίνονται γερασμένα, όμως, συνολικά, το Zone of the Enders δεν έδειχνε ποτέ καλύτερο. Στον τεχνικό τομέα δεν παρουσιάζονται προβλήματα και τρέχει στα 60 FPS.

Δυστυχώς, το gameplay δεν στέκεται σε όλες του τις πτυχές. Εκτός μάχης, ο σχεδιασμός των αποστολών είναι παλιομοδίτικος. Ανήκει σε άλλη εποχή. Τόσο πολύ μάλιστα, που καταντάει αμέσως αγγαρεία. Δεν βοηθάει καθόλου η απόλυτα γραμμική φύση του παιχνιδιού. Ούτε και το level design. Καταλήγουμε, πολλές φορές, να τριγυρνάμε σε πανομοιότυπους διαδρόμους, πολεμώντας ορδές από ολόιδιους εχθρούς, νομίζοντας πως κάτι πάει στραβά. Ευτυχώς, οι κινήσεις του ρομπότ μας είναι γεμάτες χάρη και ο χειρισμός ακολουθεί, έτσι η περιήγηση των άγαρμπα σχεδιασμένων (με τα σημερινά δεδομένα) τοποθεσιών, δεν είναι τελείως προβληματική.

Το σενάριο του 2nd Runner είναι σίγουρα ενδιαφέρον. Από την αρχή του, κάνει τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να μας τραβήξει την προσοχή και το πετυχαίνει. Η ιστορία είναι μεγαλύτερη και πιο πολύπλοκη από του πρώτου Zone of the Enders και έχει έντονο άρωμα Kojima. Η πλοκή ξετυλίγεται ως επί το πλείστον μέσω animated cutscenes σε ύφος ιαπωνικού anime. Η σκηνοθεσία και το animation δεν απογοητεύουν, όμως το voice acting δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο. Πολλές φορές, οι φωνές των ηθοποιών είναι υπερβολικές και εκτός τόπου και χρόνου ενώ το writing αρκετά συχνά τούς δίνει εξίσου υπερβολικές ατάκες. Το παιχνίδι, συνολικά διαρκεί 5-6 ώρες και τα cutscenes πιάνουν περίπου το ένα τρίτο του χρόνου αυτού. Εμάς, αυτό δεν μας ενόχλησε, όμως ξέροντας τα παράπονα του κόσμου σχετικά με τον Kojima, τα Metal Gear Solid και τα τεράστια cutscenes, φανταζόμαστε πως δεν θα αρέσει σε όλους.

Εκτός του voice acting, ο ήχος είναι πολύ πετυχημένος. Τα ηχητικά εφέ είναι απόλυτα ικανοποιητικά και η μουσική είναι υπέροχα ταιριαστή. Οι μελωδίες που συνοδεύουν τις φρενήρεις και χορευτικές μάχες, δεν θα μπορούσαν να ήταν καλύτερες.

Τώρα, περνάμε στη μόνη μεγάλη αλλαγή που φέρνει το Zone of the Enders: The 2nd Runner Mars. Στο remaster, υπάρχει η υποστήριξη VR. Μπορούμε να παίξουμε όλο το παιχνίδι σε εικονική πραγματικότητα. Δυστυχώς, συνειδητοποιούμε αμέσως ότι τα cutscenes δεν είναι προσαρμοσμένα σε VR, αλλά παρουσιάζονται σαν οθόνη σινεμά, μπροστά μας. Αφού συνηθίσουμε αυτό το στοιχείο που, όπως και να το κάνουμε, σπάει το immersion, έρχεται η ώρα να χειριστούμε το ρομπότ.

Μόλις μπούμε στο πιλοτήριο, όλα δείχνουν υπέροχα. Οπτικά, έχει γίνει πολύ καλή δουλειά. Η αίσθηση του μεγέθους έχει δημιουργηθεί, επίσης, πολύ σωστά. Υπάρχουν αρκετές ρυθμίσεις σχετικές με το VR, όσον αφορά τις διευκολύνσεις για όσους ζαλίζονται. Η κίνηση του ρομπότ, σε πρώτο πρόσωπο, έχει προσαρμοστεί αρκετά αλλά και πάλι είναι πιθανό να προκαλέσει ζαλάδα σε όσους δεν είναι συνηθισμένοι σε VR περιβάλλον.

Στην άκρη της οθόνης υπάρχει μία μικρή ρέπλικα του ρομπότ μας, η οποία μάς δίνει πληροφορίες για το πώς και πού στεκόμαστε στον χώρο. Έτσι, μπορούμε να βλέπουμε αν μας επιτίθεται κάποιος εχθρός από πίσω, για παράδειγμα. Η προσθήκη αυτή είναι μία πολύ καλή λύση, αν και δε είναι πάντα ιδανική καθώς παίζοντας σε VR πολλές φορές δυσκολευόμαστε με τόσο multitasking. Για να γίνει πιο εύκολο το παιχνίδι σε VR, μας προτείνεται να το παίξουμε στο VeRy Easy mode (sic), το οποίο όντως βοηθάει. Η δυσκολία είναι γενικά αυξημένη, καθώς οι εχθροί μας είναι πολύ ισχυροί, επιθετικοί και μας σκοτώνουν με πολύ λίγα χτυπήματα. Για να τους αντιμετωπίσουμε, πρέπει να μάθουμε αρκετά καλά όλες μας τις κινήσεις και τα όπλα, καθώς και τα δικά τους.

Οι μάχες, είναι αλήθεια πως ήταν δύσκολο να μεταβούν από τρίτο σε πρώτο πρόσωπο. Στις μάχες σώμα με σώμα, δεν βλέπουμε αρκετά τα χέρια του ρομπότ μας και οι εχθροί κινούνται πολύ γρήγορα για να τους ακολουθήσουμε με το μάτι. Επίσης, το σύστημα lock-on μάς κάνει να κοιτάμε συνεχώς ευθεία και έτσι πάνε χαμένες οι δυνατότητες του VR. Θα μπορούσαμε να πούμε πως, το συνολικό αποτέλεσμα δεν δείχνει προσαρμογή ενός παιχνιδιού τρίτου προσώπου σε πρώτο. Περισσότερο, μοιάζει σαν να άλλαξε βεβιασμένα η οπτική γωνία, ενώ το παιχνίδι παραμένει ίδιο. Είναι, δηλαδή, σαν να παίζουμε ένα παιχνίδι τρίτου προσώπου, σε πρώτο. Πάντως, η προσθήκη του VR είναι ενδιαφέρουσα και σίγουρα διασκεδαστική. Επίσης, αλλάζει τόσο το παιχνίδι, που μπορούμε να κάνουμε δεύτερο playthrough για να δούμε και τους δύο τρόπους. Τέλος, πολύ σημαντικό είναι πως το VR είναι προαιρετικό.

Το Zone of the Enders: The 2nd Runner MARS είναι ένα remaster που καταφέρνει να έχει λόγο ύπαρξης. Το βασικό παιχνίδι, ακόμη και σήμερα και παρά τις κάποιες παλιομοδίτικες πτυχές του, παραμένει πολύ αξιόλογο. Μάλιστα, είναι ένα από τα καλύτερα και πιο ιδιαίτερα παιχνίδια του είδους, μετά από τόσα χρόνια κυκλοφορίας. Κανένας άλλος τίτλος δεν μπόρεσε να πετύχει τόσο σωστά τις εναέριες μονομαχίες μεταξύ τεράστιων ρομπότ. Η μεγάλη προσθήκη του remaster, η υποστήριξη VR, έχει αρκετά προβλήματα όσον αφορά την προσαρμογή του παιχνιδιού, όμως τελικά, είναι άξια αναφοράς και δοκιμής. Το Zone of the Enders ξαναζεί, μας θυμίζει γιατί ήταν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της εποχής του και μας κάνει να ελπίζουμε όσο ποτέ άλλοτε για ένα ακόμη sequel.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Zone of the Enders: The 2nd Runner M∀RS

Συντάκτης
5 Οκτωβρίου 2018
Developer

Konami, Cygames

Publisher

Konami

Διανομή

Zegetron

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / PSVR (δεν απαιτείται)

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

6 Σεπτεμβρίου 2018

Είδος

Third-person shooter, Hack and slash

PEGI

12

Θετικά

+ Απόλυτα ικανοποιητικό τεχνικά και οπτικά
+ Πολύ πετυχημένο soundtrack
+ Ένα από τα καλύτερα και πιο ιδιαίτερα παιχνίδια του είδους, ακόμη και σήμερα
+ Η προσθήκη του VR ως προαιρετικό mode

Αρνητικά

- Το VR έχει ελλείψεις
- Παλιομοδίτικο level και mission design

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
8.7
Συνοψίζοντας

Το Zone of the Enders: The 2nd Runner MARS είναι ένα remaster που καταφέρνει να έχει λόγο ύπαρξης. Το βασικό παιχνίδι, ακόμη και σήμερα και παρά τις κάποιες παλιομοδίτικες πτυχές του, παραμένει αξιόλογο. Μάλιστα, είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του είδους, μετά από τόσα χρόνια κυκλοφορίας. Κανένας άλλος τίτλος δεν μπόρεσε να πετύχει τόσο σωστά τις εναέριες μονομαχίες μεταξύ τεράστιων ρομπότ. Η μεγάλη προσθήκη του remaster, η υποστήριξη VR, έχει αρκετά προβλήματα όσον αφορά την προσαρμογή του παιχνιδιού, όμως τελικά, είναι άξια αναφοράς και δοκιμής. Το Zone of the Enders ξαναζεί, μας θυμίζει γιατί ήταν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της εποχής του και μας κάνει να ελπίζουμε όσο ποτέ άλλοτε για ένα ακόμη sequel.

7.5
Βαθμός
8.7
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1